zaterdag 8 oktober 2016

Evolutie in Bordeaux 2000 en 2010


Jade Jagger is de ontwerpster van het etiket van La Croix de Beaucaillou
Deze proeverij staat in het teken van twee topjaren in de Bordeaux. We proeven naast elkaar dezelfde wijn uit verschillende jaren: 2010 en 2000. ‘Dezelfde wijn’ is dan natuurlijk niet ‘dezelfde wijn’! Dezelfde wijn is dan geheel anders. En dat maakt het zo’n feest om op zich al mooie wijnen, naast elkaar te kunnen ervaren. Noël laat ons aan de hand van grafieken zien hoe de wijnen uit de jaren 2000 en 2010 door verloop van tijd alleen maar beter zijn geworden. Samen bekijken we de klimatologische omstandigheden in de jaren zelf. En zien we hoe kenners de evolutie van de wijnen beoordelen.
 
De wijnen die wij proeven zijn van goede komaf. De (rode) wijnhuizen liggen hemelsbreed nog geen 25 km uit elkaar. De druivenrassen zijn steeds overwegend cabernet sauvignon en merlot; soms aangevuld met een beetje cabernet franc en - nog minder - petit verdot. De wijnen uit 2010 zijn allemaal hoger in alcoholpercentage.

We trappen deze ‘rode’ avond af met een ‘witte’ indrinker. Het is Domaine de Chevalier - blanc / AC Pessac Leognan uit de jaren 2010 en 1998 (enige jaartal-uitzondering deze avond). De 2010 heeft ook (amandel)bitters en daarnaast sinaasappeltjes en mandarijntjes. De 18 jarige is mooi goudgeel, met lichtbittere amandelen en sherryassociaties. De frisheid is in de loop der jaren omgezet in karakter.

We starten de rode reis met Prélude à Grand-Puy Ducasse / AC Pauillac. Claartje vindt 2000 prachtig. Ondoorzichtig roodbruin met een paarse zweem. Steen, amandel, kruiden en stoffige tannines. Een ‘straffe’ wijn. De 2010 daarentegen heeft minder neus en meer fruit. Tijdsverloop maakt de wijn blijkbaar lekkerder, ronder en vooral harmonieuzer.

Château Calon de Segur
Hierna is de beurt aan Le Marquis de Calon Ségur / AC St. Estèphe. Tjeemig, wat vind ik 2000 een lekkere wijn. Na 10 jaar is de kleur gegaan van dik, rood naar helder, bruinig. Waar ik de wijn beter vind geworden, neemt Toos een teruggang waar. Zij roemt de 2010: amandel, laurier, toffee en een frisse aanzet. HansH is het met Toos eens. Ook hij vindt de geur verloren gegaan. Paul reageert dat hij de wijn van HansH uit zijn kelder wil kopen. Paul zegt dat 2000 juist een mooie neus heeft: haardvuur, frisse tannines. Wat hem betreft belooft ook de 2010 een mooie wijn te worden. Deze is nu nog zoet en krachtig. Noël schetst dat het hogere alcoholpercentage van de 2010 wordt gedragen door de stevige body. Toch is de 2000 één van zijn twee ‘hartediefjes’ van deze avond.

We vervolgen met Château Poujeaux / AC Moulis Cru Bourgeois. Peter vindt 2000 een feestje en ‘precies goed’. En 2010 ‘nog iets beter’... Noël herkent in de 2010 de hand van de andere wijnmaker. Rob is minder enthousiast over het bittertje van de 2010. De 2000 heeft dan weer een mooie lange afdronk.

La Croix de Beaucaillou / AC St. Julien. Berry wordt lyrisch: dit is waarom hij St. Julien zo prachtig vindt. De 2010 vervult zijn neus met chocolade, bloemen en kruiden. In de mond proeft hij een fruitbom, vol dik hap-sap en eikenhout. De 2000 brengt zijn neus kers ceder, rozen en stal. Daarna proeft hij fruit, klassiek en prettige tannines. Ook Noël is enthousiast. De 2000 krijgt zijn tweede ‘hartedief’.

We sluiten ‘rood’ af met La Dame de Montrose / AC St. Estèphe. Martin vindt de 2000 een hele mooie wijn. Hij neemt iets minder zuren waar dan in de wijnen hiervoor. Wel ceder. In de 2010 storen de tannines hem nog. Deze mag dan ook nog gerust blijven liggen. Gerard roemt de 2010 om de zachte aanzet, het boterzacht fruit: “veel lekkerder”. Wel vindt hij de 2000 een mooie lange frisse afdronk hebben. Gastproever Wouter zou beide wijnen nog laten liggen. De tannines kunnen dan nog verder rijpen.

We sluiten af met Château Suduiraut Sauternes 2010 / AC Sauternes 1er Grand Cru Classé. Tja, what to say? Wat een heerlijke afsluiter voor zo’n mooie avond. Ik proef kastanjehoning; andere Eric (gastproever) gekonfijte sinaasappelschil, abrikoos, salmiak en drop.

We wringen de laatste druppels uit de bijna leeggeschonken flessen bij door Paul verzorgde prachtige kazen en vleeswaren. Wat resteert is het aangezicht van lege flessen en planken. Wat hebben we genoten!

Verslag en proefnotities Eric Hoepelman

Geen opmerkingen: