woensdag 28 september 2016

Druiven herkennen van heerlijke klassieke wijnen

De eerste proeverij van het nieuwe seizoen, ik moet een leerzame proeverij samenstellen. Dat dacht Gerard van Avendonk. Hij kiest voor een ongecompliceerd thema ‘Druiven herkennen’ dat áltijd gecompliceerd blijkt als de wijn eenmaal op de tong komt. Na de voortreffelijke Bollinger champagne proeven we twee series wit, twee series rood en  een prachtige Muscat de Saint Jean de Minervois. 

Domaine Christophe Pichon Condrieu 2012
Gemaakt van viognier, een wat strenge neus, perzik, wat lychees. Rijk in de geur, zegt Eric, niet in de smaak. De smaak heeft een goede zuurgraad. Voor mij de mooiste witte wijn op tafel, elegant. 

Eagles Nest Merlot 2008 Constancia
Gemaakt van merlot, 16 maanden houtrijping. Een donkere kleur, roodbruine rand, stinkertje in de geur, warme aandronk en heel veel kracht, de wijn zit hoog in zijn bitters en heeft veel karakter. 

Torres Mas La Plana 2010 Penedes
Gemaakt van cabernet sauvignon, maar altijd wat lastig te determineren Spaanse wijn. Met deze wijn stond Torres in 1979 ineens mondiaal op de kaart, omdat de befaamde 1970 in een blindproeverij álle Franse topwijnen versloeg. Deze 2010 is de veertigste jaargang. De wijn is wondermooi, zoveel is zeker. Een geur waar je steeds iets nieuws in ontdekt: mocca, chocolade, cacao, kersen, ladingen kersen, cederhout. De smaak is hap sap (zin in een volgende slok), fluwelig en elegant. Grote wijn. 

Château Montus 2001 Madiran Cuvee Prestige
Gemaakt van tannat, jong is deze wijn zo goed als ondrinkbaar. Nee, laat ik me zorgvuldiger uitdrukken: de wijn is dan zo gesloten dat ervan genieten moeilijk is. Dit is een druif en wijndomein die vragen om ten minste tien jaar kelder. Ik hoor verschillende proevers die menen dat de wijn nu na vijftien jaar pas genietbaar wordt. Maar dan krijg je ook wat: een bijna zwarte kleur, in de geur wat koffie en chocolade zegt Berry. Ik ruik vooral kruiden, ceder, tabak en later zelfs wat ketjap. Klassieke wijn met veel kracht en ja… ook nog heel duidelijke tannines. 


Prachtige proeverij waarin ook Elzasser riesling, nebbiolo uit Barolo en chardonnay uit Meursault op tafel stonden.

Geen opmerkingen: