vrijdag 23 september 2016

Proefavond met contrasten

De werkavond is een proeverij met ontdekkingen van de leden. We proeven van een piepjonge Alvarinho 2015 tot een fraai rijpe Château Poujeaux 2003. We proeven Belgische Chardonnay van Genoels-Elderen en Slowaakse Furmint. We proeven Nebbiolo uit Chili en Merlot uit Toscane. Voor dit verslag beschrijf ik de wijn met het meest klassieke etiket en de wijn met het meest modernistische etiket. 


Scharshofberger Riesling 2007 Kabinett Egon Müller
Deze wijn geniet een mythische reputatie. Staat gewoon als derde wijn blind in de eerste serie. Jawel, daar begint het vloeibaar geluk dus meteen mee! Ongelofelijk fraaie riesling expressie, mooi vanille in de neus en prachtige zuren bij een geweldige balans. Ja, allemaal superlatieven en dat is deze wijn dubbel en dwars waard. Iedere keer een feest om te drinken. Fles Moezel met klassiek etiket. Ik denk dat de wijn in 1910 ook met dit etiket is gebotteld. Kappa Toscana 2013
Hip, trendy en typografisch. De fles met het modernistische etiket komt uit Toscane. Erg lekkere wijn, heel kruidig (kardemom en laurier) met tonen van mocca en toffee. Minder dan 3% autochtone druiven, 35% Syrah, 35%Cabernet Franc en 25% Cabernet Sauvignon, aangevuld met een beetje Petit Verdot. Unieke combinatie van druiven. Ook wat cassis en koffie in de geur. Nogal a-typische wijn, desalniettemin als conclusie: erg lekker. 

In deze werkavond werden twee commissies geformeerd, ter voorbereiding op de wedstrijd en ter voorbereiding van de studiereis 2017.

Geen opmerkingen: