zaterdag 28 mei 2016

Wijnen uit de hak van de laars: Puglia

Huwelijk in Puglia
Claartje Grielis schenkt ons vanavond uit het zuidoostelijke Italiaans vaatje: Puglia. We starten met een mousserende indrinker: Feudi 125 Rosato 2014. Wij herkennen mineralen, ziltig, romig en noten. De druif is de Negroamaro del Salento met daaraan toegevoegd koolzuurgas.

Twee witte wijnen volgen: Epicuro Vermentino IGP Puglia 2015 en Feudi 125 Malvasia del Salento Bianco 2014. De eerste heeft volgens Toos een dun waterige kleur, ietwat lichtroze. Haar neus ruikt ananas en hint naar Chardonnay. Rob vindt het een ‘wijnmakerswijn’; een wijn die altijd hetzelfde smaakt (hetgeen geen kwaliteitsoordeel is!). Willem-Jan vindt ‘m vlak met wat bitters, als een Hollandse vlakke polderweg. De tweede daarentegen is dan weer overdonderend; citrus, ananas, vet en notig. Berry noemt mango en tropisch fruit en ‘mist iets’. Noël herkent de druif: Malvasia. Voor Claartje is dit de eerste ‘hartendief’!

Hierna volgen de rode wijnen. Allereerst twee keer de Negroamaro-druif. In de eerste zit volgens Gerard een stevig bittertje en fruit. Henk zegt dat de wijn op alle mogelijke manieren licht is, waarna een discussie opsteekt over wat een ‘doordrinker’ zou zijn… Het blijkt Cantine Due Palme Negroamaro de Salento Domiziano 2014 te zijn. De tweede is van hetzelfde domein Cantine Due Palme Selento II Passo Nero 2013. Jaap herkent oud hout en een goede balans. Kees proeft zoethout. Gerard roemt kruidigheid, kers, zoetje, zuren en tabak. De kleur is donkerrood, neigend naar zwart.

Dan weer twee glazen naast elkaar: Santi Dimitri Negroamaro 2013 en 1592 Brindisi 2009 d.o.c. Cantina Sampietrana. De eerste heeft volgens Berry een kleine neus, wat kers. Ik vind ‘m scherp in de neus en vervolgens toch weer vol en warm qua smaak. De tweede heeft volgens Jaap tabak als een sigarenkist. Claartje herkent kaneel. Nello bemerkt jodium.

Serie vier: Sonya Primitivo 2010 en Cantine Due Palme Salente Serre Susumaniello 2014. Willem-Jan omschrijft de eerste als paars, met een neus van buxus, jasmijn en jodium, en vervolgens kers, paprika en brandende, bijna bijtende alcohol in de mond. Ook Nello herkent jasmijn, mint en eucalyptus. Rob proeft een beetje kurk en noemt het daardoor een ‘holle wijn’. Ik vind het een zachte wijn met thee en karamel. De tweede vind ik mooi! Ondanks het stinkertje in de neus, ruik ik ook bes en kers. De aanzet is zacht. Jaap zegt dat de wijn ‘alles heeft’: jong fruit, rokerig, zwoel, ‘jammie’ en kracht. Willem-Jan proeft leer, chocolade, een zuurtje, wat te zoet en verder erg mooi. Nello noemt dat ‘te zoet’ dan weer fruit.

Dan twee Primitivo’s naast elkaar: Cantine Due Palme Primitivo di Manduria 2013 en Carlone 2013 Primitivo di Manduria d.o.c. Sampietrana. In de eerste ziet Rob een zwart-rode kleur; een dichte neus en toch koffie. Hij mist zuren, die komen te laat. Noël ziet dat de wijn traant, herkent bessen en gestoofde pruimen, een zwoele aanzet en ietwat log. De tweede is mijn topper. Een rood-paarse kleur. Rozijnen in de neus en in de mond een mooie espresso samen met belegen madeira. De afdronk is - voor mij - lang en rijk. Nello proeft monotone vanille. Rob zegt ‘donkere en melkchocolade tegelijk, zeer apart en nog meer’. Noël ruikt rozijnen, sherry en zweet en proeft fijne zuren en chocolade.

Wij sluiten af met twee keer Primitivo di Manduria. De eerste is Pichierri Terrarossa 2001 doc Vinicola Savese. Henk vindt ‘m lekker. Kers in de neus; in de mond zoet fruit, lichte zuren en een bittertje, wat leer en tabak. Voor Nello gaat de wijn naar een droge Marsala. Noël zegt: ‘leuk, wat vaste stof, ongefilterd en rozijnen’.

De tweede is Pichierri di Manduria Tradiziono Nonno 2008. Dit is de tweede ‘hartendief’ van Claartje. Kees zegt ‘krenten’. Henk benoemt de stevige neus, sherry, dik, kers, buxus; een stevige smaak van fruitjam, hout en mokka. Bij Noël roept de wijn associaties op de met het kaneelroomijs van Hanneke.

Met wederom mooie kazen en vleeswaren en applaus sluiten wij de fijne proeverij af. 
Dank je wel Claartje!


Verslag en proefnotities van Eric Hoepelman

Geen opmerkingen: