zondag 1 mei 2016

Studiereis 2016 (4) Bezoek en proeverij Matthias Müller Mittelrhein


Jonge student-muzikanten lopen met hun instrumenten het dorp Spay in voor het Lentefeest in de Mittelrhein. Bussen met dorstige bezoekers worden naar de Bopparder Hamm vervoerd om in de wijngaarden wandelend te gaan genieten van riesling wijn én bijpassende hapjes. Wij hebben al vroeg ontbeten en een uurtje door het geweldig groene Rheinland Pfalz met eindeloze bloesembomen gereden. De avond tevoren gaan de gesprekken over van alles en nog wat: van de 400e sterfdag van Shakespeare tot hoe handig het is als de kinderen nog klein zijn en wijndoosjes opgestapeld kunnen worden tussen de bestuurdersstoel en de achterbank. De beentjes mogen dan op de dozen bungelen. De auto’s van de leden van de Brabantse Wijnsociëteit zitten straks aardig vol met nieuwe pareltjes die een garantie vormen voor veel wijngenoegen. Wijn proeft altijd ánders, vaak béter, als je ter plekke bent geweest. 

 
De Bopparder Hamm is imposant. Delen van de wijngaard komen met eigen naam weer terug op het etiket: Ohlenberg, Feuerlay, Engelstein, Mandelstein. De wijnen bieden steeds een eigen expressie. Christoph Matthias licht ons steeds in over de kwaliteit van de wijnen die we proeven. Zijn moeder maakt duidelijk dat over de zoete wijnen in de familie geen discussie bestaat. Maar wél over drogere en feinherb varianten. Edition MM staat op het etiket. Dat staat voor Matthias én Marianne. De wijnbouwer en zijn vrouw hebben ieder hun eigen karakter: de één wat meer ingetogen, de ander wat méér uitgelaten en expressief. Da’s eigenlijk precies zoals het bij ons op de sociëteit het geval is. Dat verschil komt ook terug in de wijnen. Ik hou van beide: het ene moment past een bescheiden glas, maar op zijn tijd een lekker uitbundige spring in het veld proeven… kom maar op! 

Rheinschiefer 2015 Riesling
De basis riesling van het domein is licht en ongecompliceerd. Duidelijk aanwezige zuren, heel angenaam. Zowel prima op een terras als bij de maaltijd. Met een suikergehalte tussen 5 en 9 gram gaat dit domein aan de bovenkant van de suikergrens voor droge wijnen zitten. Dat biedt prettig toegankelijke wijnen in het glas. 

Bopparder Hamm 2015 Riesling Trocken Alte Reben
Voor de wet moeten de wijnstokken 20 jaar oud zijn om Alte Reben op het etiket te mogen zetten, zegt Christophe. De druiven waarvan deze wijn is gemaakt komt van stokken die tussen de 30 en 45 jaar oud zijn. In deze wijn komen de mineralen duidelijk méér naar voren, de wijn heeft meer extract, is wat harmonieuzer en er ontstaat een mooi spel tussen zoet en zuur. 

Bopparder Hamm 2015 Feuerlay Riesling Trocken – S –
De – S – op het etiket staat voor Spätlese. De geur is eigenlijk nog heel gesloten. In de smaak komen de zuren wat meer op de voorgrond – ze blijven ook langer hangen in de smaak. Duidelijk wat meer concentraat. De afdronk heeft een kruidige toets. 

 Bopparder Hamm 2015 Ohlenberg Edition MM Riesling Trocken – S –
De oorsprong van deze wijn ligt bij de milleniumwisseling.  Goed concentraat in de wijn, uitstekende balans en een verfijnde geur met ananas. 

Weisser Burgunder Trocken 2015
Rondeur, fris, vrolijke wijn!

Bopparder Hamm 2015 Riesling Feinherb Alte Reben
Nog ingetogen geur, wat peer, meloen, ook al een crême-achtige impressie en wat kruidigheid, fijne balans tussen z/z. Harmonieuze wijn met goede balans. 

Bopparder Hamm 2015 Mandelstein Edition MM Riesling Spätlese Feinherb
Zó, zo’n naam is een mondvol. En dat is deze wijn óók: een wijn met goed concentraat, veel potentieel. Moet nog zeker een jaar of twee rijpen en kan dan minstens met een ‘drinking window’ van acht jaar worden genoten. Licht meloen, fijne wijn. 

Bopparder Hamm 2015 Engelstein Riesling Kabinett
Gesloten neus. Maar verder… wát een plezierwijn! Geweldig mooie balans. 

Bopparder Hamm 2015 Feuerlay Riesling Auslese
Gesloten ook nog. Je ruikt echter een beetje botytris, tropisch fruit. Geweldig mooie balans.

Bopparder Hamm 2015 Riesling Spätlese Edition MM
Dit is een belofte voor de toekomst: véél zuren, véél spel in de wijn. Heel mooi concentraat.

De Mittelrhein heeft interessante wijnen, die zijn ondergewaardeerd. Uit dit amfitheater van wijnstokken komen wijnen die onverslaanbare waar voor je geld bieden, zegt de Britse kenner Hugh Johnson. Matthias Müller behoort hier tot de top. Een prettige gedachte dat we nog jarenlang van zijn wijnen gaan genieten.


Geen opmerkingen: