zondag 22 mei 2016

Lessen van Nello (2)

Nello zet de Zuid-Italiaanse wijnen centraal in deze tweede educatieve proeverij. De referentiewijnen zijn Lamúri  Nero d’Avola  2012 van Tenuta Regaleali (gekookt fruit, soepel, mooie restaurantwijn), Cannonau di Sardegna Costera  2013 van Argiolas (waarschijnlijk niet correct) en Montepulciano d’Abruzzo Riserva Regius  2008 van Coste del Brenta (rijk, krachtig en zeer houtgetypeerd). 

Daarna krijgen we steeds een serie te proeven waarin we de Cannonau, Nero d’Avola en Montepulciano mogen herkennen. Als iemand anders dit verslag zou maken, werden wellicht andere wijnen geprezen. Zoals wel vaker toonde zich tijdens de proeverij een scheiding der geesten: er zijn liefhebbers van de stoere en stevige wijnen en proevers die meer genieten van de verfijning. En daarover is flinke discussie mogelijk. 

Cannonau di Sardegna Noras  2012 van Cantina Santadi noemt Noël een mooi glas : kleine fijne neus, mooie balans. Rujari  Nero d’Avola  2012 van Rallo is een karaktervol glas, Eric ruikt ijzer, perenstroop en benoemt tandplak. Montepulciano d’Abruzzo Nativae  2013 van Tenuta Ulisse kenmerkt zich door veel zwavel in de geur, enorm veel hout, wat zoethout en chocolade. 

Héél interessante wijnen in de derde serie met een rustiek, krachtige Montepulciano d’Abruzzo Marina Cvetic  2011 van Masciarelli met duidelijk bramenfruit en een lang nahangende smaak, Rosso del Conte  2010  Nero d’Avola e/a van Tenuta Regaleali vind ik eigenlijk wat mooier : veel kracht en enorm veel bitters al is Gerard ook kritisch (harde bitters en onrijpe tannines), Turriga  2011  Cannonau e/a  van Argiolas vind ik een van de mooiste authentieke wijnen uit Italië, een feestje om te drinken: Rob ruikt bos en truffel, Berry ceder en kersen, Gerard pruimen en Willem Jan amandeltonen. Mijn aantekeningen: cacao, mocca en chocolade, heel veel kersen in de geur, een zoetje in de aanzet, een rijke wijn, wellicht een tikje eendimensionaal. 

We eindigen met een heel krachtige Montepulciano d’Abruzzo Vigna San  Angelo  2009  van Valori: cassis, caramel en nootachtig (Martin), dik fruit (Henk), zoethout, likeur, donkere chocolade, veel kracht en veel tannines, een zoetje, wat dennennaalden in de geur, zoetje in de smaak. Daarnaast een wijn waarvan sommige proevers de verfijning niet echt kunnen waarderen, terwijl anderen zich in de hemel wanen. Barrosu Riserva  2012  Cannonau di Sardegna  van Montisci roept een korte en krachtige reactie op van Martin: aangenaam met een mooie zoet/zuren balans. Ik behoor tot de liefhebbers van deze wijn die is gemaakt van druiven die op 650 meter hoogte groeien uit 85 jaar oude wijnstokken. Een ontzettend leuke geur: frambozen, rijkdom, amandelen. In de smaak sap, mooie balans, veel spel, elegantie, fijne bitters. Ik ben helemaal van de sokken van de mooie oude boerderijrozengeur die zich langzaam in het glas ontwikkeld. Een pareltje voor de kelder is deze wijn, een engeltje op de tong.

Geen opmerkingen: