maandag 16 mei 2016

Lessen van Nello (1)


Wijnen die verwantschap hebben met elkaar zijn lang niet altijd goed uit elkaar te houden. Nello Pischedda heeft een proeverij samengesteld waarin wijnen met elkaar worden vergeleken uit Piemonte, Veneto en Rhône. De wijnen uit Piemonte zijn gemaakt van de barbera druif, die uit de Rhône van de syrah druif. In Veneto mogen van corvina druiven, molinara druiven, en rondinella druiven in volgorde van licht naar zwaar Valpolicella, Valpolicella Superiore, Amarone en Recioto gemaakt worden. 

Nello zet drie referentiewijnen in, repectievelijk Barbera d’Alba  “Raimonda” 2014 van Fontanafredda (mineraal en frivool), Valpolicella Superiore Ripasso  “San Rocco”  2013 van Tedeschi (mineraal en zwoel) en Crozes-Hermitage  “La Matinière”  2013 van Ferraton (veel rondeur en kracht).

Daarna krijgen we steeds een serie van twee wijnen met de vraag de druif te herkennen. 
Barbera d’Alba Superiore  “Papagena” 2010 van Fontanafredda is herkend door Eric, die de wijn typeert als zoet (pruimenjam), kers en leer.
Valpolicella  “La Fabriseria” 2011 van Tedeschi heeft een wat minder herkenbare geur met cederhout en bessen, ik ruik ook pruimen, Noël ruikt anijs en mint, stevig glas wijn. 

Saint-Joseph  “L’Amarybelle” 2013 van Yves Cuilleron is een hartendiefje van Nello, onmiddellijk herkend door gastproever Harrie door de ‘witte peper’. Goed in balans, zegt Hans H, die ook peper herkent. In de neus verder kreupelhout en leer, bramen en kersen. Wijn met een hoge zuurgraad en veel vrolijkheid. 
Pio Cesare is een fantastisch huis en hun Barbera d’Alba  “Fides” 2011  getuigt daarvan: een geur met peperkoek, pruimen, koffie, marsepein en wat verse tabak aldus Just, gestoofd roof fruit en veel elegantie. Lang nahangende wijn.

Côte-Rotie  2013 van Dauvergne Ranvier werd door mij aangezien voor een barbera (verdorie), een sappige en lekkere wijn, stevig met goede zuren, in de kleur een duidelijke paarszweem (zoals de referentie barbera), in de geur een zoetje, peper en caramel.
Amarone della Valpolicella  2011 van Tedeschi is een van de sterren van de proeverij, door Toos feilloos herkend: zwoele geur, kersen, mocca en chocolade. Zwoele smaak ook met goed concentraat. In de geur ruik ik ook cederhout en wat stalimpressies. Wat hoog in alcohol, heel complete wijn die de bekende hap sap reflex teweegbrengt: ik wil nóg een slok, nóg een glas.

Côte-Rotie  “Terres Sombres”  2012 van Yves Cuilleron is een hartendiefje van Nello en waarschijnlijk de mooiste wijn van de proeverij. Héél veel positief commentaar, o.a. bouillon en vleesimpressie (Coby), stevige wijn met ingekookt fruit (Eric), purperrand, frisse geur, munt, chocolade, elegantie en rondeur bij een goede balans (Noël). In mijn aantekeningen noem ik de balans zelfs geweldig, bramen in de zwoele geur, tabak, mocca en chocolade. Enorm beloftevol elegant glas.
Amarone della Valpolicella  “Monte Olmi”  2008 van Tedeschi heeft een geur met pruimen (Coby) en cassis en leer (Eric), zwoel in de mond, zoet en hóóg in alcohol. Wat herfstbosimpressies en uitstekende balans. 

Mooie proefavond.

Geen opmerkingen: