Wijnen die
verwantschap hebben met elkaar zijn lang niet altijd goed uit elkaar te houden.
Nello Pischedda heeft een proeverij samengesteld waarin wijnen met elkaar
worden vergeleken uit Piemonte, Veneto en Rhône. De wijnen uit Piemonte zijn
gemaakt van de barbera druif, die uit de Rhône van de syrah druif. In Veneto mogen
van corvina druiven, molinara druiven, en rondinella druiven in volgorde van
licht naar zwaar Valpolicella, Valpolicella Superiore, Amarone en Recioto
gemaakt worden.
Nello zet
drie referentiewijnen in, repectievelijk Barbera d’Alba “Raimonda” 2014 van Fontanafredda (mineraal
en frivool), Valpolicella Superiore Ripasso
“San Rocco” 2013 van Tedeschi (mineraal
en zwoel) en Crozes-Hermitage “La
Matinière” 2013 van Ferraton (veel
rondeur en kracht).
Daarna
krijgen we steeds een serie van twee wijnen met de vraag de druif te
herkennen.
Barbera
d’Alba Superiore “Papagena” 2010 van Fontanafredda
is herkend door Eric, die de wijn typeert als zoet (pruimenjam), kers en leer.
Valpolicella “La Fabriseria” 2011 van Tedeschi heeft een
wat minder herkenbare geur met cederhout en bessen, ik ruik ook pruimen, Noël
ruikt anijs en mint, stevig glas wijn.
Saint-Joseph “L’Amarybelle” 2013 van Yves Cuilleron is een
hartendiefje van Nello, onmiddellijk herkend door gastproever Harrie door de
‘witte peper’. Goed in balans, zegt Hans H, die ook peper herkent. In de neus
verder kreupelhout en leer, bramen en kersen. Wijn met een hoge zuurgraad en
veel vrolijkheid.
Pio Cesare is
een fantastisch huis en hun Barbera d’Alba
“Fides” 2011 getuigt daarvan: een
geur met peperkoek, pruimen, koffie, marsepein en wat verse tabak aldus Just,
gestoofd roof fruit en veel elegantie. Lang nahangende wijn.
Côte-Rotie 2013 van Dauvergne Ranvier werd door mij
aangezien voor een barbera (verdorie), een sappige en lekkere wijn, stevig met
goede zuren, in de kleur een duidelijke paarszweem (zoals de referentie
barbera), in de geur een zoetje, peper en caramel.
Amarone della
Valpolicella 2011 van Tedeschi is een
van de sterren van de proeverij, door Toos feilloos herkend: zwoele geur,
kersen, mocca en chocolade. Zwoele smaak ook met goed concentraat. In de geur
ruik ik ook cederhout en wat stalimpressies. Wat hoog in alcohol, heel complete
wijn die de bekende hap sap reflex teweegbrengt: ik wil nóg een slok, nóg een
glas.
Côte-Rotie “Terres Sombres” 2012 van Yves Cuilleron is een hartendiefje
van Nello en waarschijnlijk de mooiste wijn van de proeverij. Héél veel
positief commentaar, o.a. bouillon en vleesimpressie (Coby), stevige wijn met
ingekookt fruit (Eric), purperrand, frisse geur, munt, chocolade, elegantie en
rondeur bij een goede balans (Noël). In mijn aantekeningen noem ik de balans
zelfs geweldig, bramen in de zwoele geur, tabak, mocca en chocolade. Enorm
beloftevol elegant glas.
Amarone della
Valpolicella “Monte Olmi” 2008 van Tedeschi heeft een geur met pruimen
(Coby) en cassis en leer (Eric), zwoel in de mond, zoet en hóóg in alcohol. Wat
herfstbosimpressies en uitstekende balans.
Mooie
proefavond.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten