zondag 5 juni 2016

Spaanse wijn uit drie streken

De wijn battle van het Festival San Augustin in Toro
Just Krijn bezoekt veel Spaanse wijnbouwers. En deelt zijn ervaringen daarna met ons. Een mooi uitgangspunt. In deze proeverij staan wijnen uit Utiel-Requena, de meest landinwaartse DO nabij Valencia, uit Jumilla en uit Toro.

Cava Tantum Ergo, DO Utiel Requena, bodega Hispano Suizas, brut nature

Deze Cava komt uit een ongewoon gebied, is gemaakt van Chardonnay en Pinot Noir. In een 400 liter vat van Amerikaans eiken gegist en vervolgens sur lie voor 22 maanden in roestvrij staal. Meteen hartendief van Just. En dat is begrijpelijk. Een heel serieuze wijn met mooie mineralen, zegt Nello.
Henk proeft veel overeenkomsten met champagne en reageert in één woord: uitstekend! Noël benoemt een goudgele kleur, vanille en noten, hoge bitters. Hij ruikt géén gistige neus, ik wel. Met daarnaast wat peren, en dat opmerkelijk vitale bittertje.


2013 Juan Gil 12 Meses, Silver Label 

Wijn gemaakt van Monastrell, met respect voor de natuur en dus geen chemicaliën gebruikt. Komt van wijngaarden van meer dan 50 jaar oud. De wijn wordt 12 maanden opgevoed op frans eiken. Nello ruikt moerbei (ik vraag me al enkele proeverijen af, hoe ruikt dat dan?). Ik ruik een combinatie van vuursteen en kersen. Enorm goed ingekapseld hout. Kees ruikt cassis, drop en laurier. De stevige smaak heeft wat prikkelends (alcohol) en een fraai bittertje in de afdronk.Uit Toro proeven we drie verschillende wijn van Bodega Matsu met een moderne labeling (Just verheugde zich op de reactie van HansL). Op de foto staan de oude, de sterke en de ondeugende precies andersom als we ze proeven.

Bodega Matsu, El picaru (de ondeugende) 2014
100% tempranillo van meer dan 90 jaar oud. Paarse kleur, rijpe morellenkersen, prettige rondeur, commercieel. Noël benoemt de droppigheid van het prettige glas. Henk heeft wat moeite met de tannines.

Bodega Matsu, El recio (de sterke) 2013
Ook hier tempranillo van 90 tot 100 jaar oud, gemaakt op bio-dynamische wijze. Ik vind de wijn wat meer gesloten, maar ook duidelijk rijker. Enkele proevers vinden dit de beste wijn van de drie, zoals Noël die de expressieve neus kan waarderen, met wat jodium en eucalyptus. Ik ruik ook wat meer ceder, goede zuren, wijn met karakter. Fijn glas.

Bodega Matsu, El Viejo (de oude) 2011
Wederom 100 jaar oude tempranillo druiven, bio-dynamisch gemaakt en geoogst op 15 oktober. Malolactische gisting op nieuw Frans eikenhout, daarna 16 maanden rijping. We hebben hier te maken met een héél serieus glas, en dat mag ook wel met een meer dan dubbele prijs in vergelijking met El recio. Evenwichtig, complex en rijk, oordeelt Henk. Noël benoemt lakritz, leer en eucalyptus, stal ook. In de rijke geur is het cederhout het best te ruiken van deze drie wijnen, daarnaast mocca, chocolade en in de smaak rondeur en souplesse. Ik zou deze wijn graag blind eens naast een mooie Bordeaux Grand Cru Classé proeven, ze hebben voor een belangrijk deel dezelfde karakteristieken.

Bodega Mustiguillo, Quincha corral 2012
Een wijn van de Bobal druif, hartendief van Just, met hoge waarderingen in Guía Peñín (96) én The Wine Advocate (94). Zonde dat het zo’n kostbare fles is, je zou deze wijn eigenlijk een jaar of vijf à tien willen volgen in de tijd. Waarom? Een heel verfijnde geur, kersen, deftig! Soepele wijn nu al, hap sap smaak, goed op fruit gemaakt, wat tandplak, mooie wijn! Eric proeft wat zoete gember, appel, mint en eucalyptus. Nello benoemt de wijn als complex en prettig met zeer fijne zuren.

Fijne proeverij.

Geen opmerkingen: