zondag 26 juni 2016

Berry’s Bijzondere Bottle Battle

Berry Marinussen heeft een proeverij met The Battle als titel. Flessen, wijnmakers, die met elkaar de degens kruisen (figuurlijk) om te beoordelen wie wint. Geen riesling?, vraagt iemand bij de uitdrinkers vol verwondering. Nee, want dat verwacht iedereen van mij, zegt Berry. Hij heeft niet een gemakkelijke weg gekozen, veel voorbereiding in de proeverij gestoken. Er staat één Duitse wijn op tafel, want het bloed kruipt waar het niet gaan kan, de indrinker: Silvaner Alte Reben 2012 uit Rheinhessen van Gröhl. Ik piekerde me suf wát het kon zijn, je streept dan druif voor druif door, alleen niet aan de silvaner gedacht. Sappige wijn, veel zuren, bitters duidelijk aanwezig, in 2e instantie ook fijne bloemetjes.

We proeven vier rode wijnen blind naast elkaar, steeds aangeraden, de persoonlijke favorieten van vertrouwde wijnhandelaren. Daarna Bourgogne naast Barbaresco (lichtgekleurde wijnen), Madiran naast Cahors (zwartgekleurde wijnen) en daarna drie dessertwijnen – zonder de te verwachten riesling. Het is een fijne proeverij, Berry’s bijzondere bottle battle. Leerzaam én om te genieten. 


Favorieten van wijnhandelaren

La vieille Eglise 2013 Côtes du Marmandais
Krijgt 6,4 als rapportcijfer van de proevers. Paarsdonker, kleine neus, besjes. Willem Jan proeft kers, ceder, paprika en oordeelt de wijn wat dun. Eric benoemt cassis, zoet, beetje hout, drop, zoethout, stevig zuur, mondvullend, aanhoudend bittertje, spannende wijn.

Fausto 2014 Marken
Krijgt 6,5 als rapportcijfer van de proevers. Gemaakt van Sangiovese en Montepulciano. Biologische wijn, sappige smaak, karaktervol opdondertje. Eric benoemt krachtige siroop, botertje, laurier. Willem Jan ruikt roos, cerise, fruitella, ruikt zacht, kers, laurierachtig drop,

Poggio alla Guardia 2012 Toscane
Krijgt 7,5 als rapportcijfer van de proevers. Sangiovese. Bruine rand, lekkere neus, aangename mineraliteit en kruidigheid, verleidelijke wijn, goede zuren, fijne balans, levendig. Eric benoemt zweet, aceton, peper, kruidnagel, rondeur, tandplak, droge cacao. Willem Jan proeft kers, thee, leer, sinaasappelschil, aceton/medicijnen op achtergrond, stevige nasmaak. 

Saint Cosme 2014 Cotes du Rhone
De wijn die de meeste mensen als lekkerste duiden krijgt rapportcijfer 7,6. Willem Jan geeft aan een volle neus met zoete vruchten, kers, jam, framboos, toontje chocolade, behoorlijk zoet met zuurtje, plak, mag nog even. Eric noemt de geur wonderlijk: boter, tropisch fruit, mango, ananas, banaan. Mijn aantekeningen van deze wijn van Syrah: paarsrode rand, bloemrijke geur, erg fraai, morellenkers, volkruidige aandronk, goede zuren, heeft een prettige smoothness, rondeur, goed sap.

Twee lichtgekleurde wijnen

Gevrey Chambertin 2009 Les Crais, Christian Ninot et Fils
Hartendief van Berry. De meerderheid van de proevers kiest voor deze wijn. Uit de lichte kleuren in het glas is het evident dat we hier te maken hebben met een druif zoals de pinot noir of nebbiolo, blijken ze het beiden te zijn! Geouderde kleur, lichtbruin, belegen tonen, licht rozen, aantrekkelijk spel, goede zuren, hap sap, verveelt niet, ideale lunchwijn. Claartje is kritisch (natte doek, dun), Rob heel positief (granaatrood, potloodslijpsel, stal, mooie balans, lekker), HansL idem (stallucht, zoete smaak) en Willem Jan staat op het verkeerde been door de mooie rozen in de geur. 

Barbaresco 2009 la Spinetta
Nebbiolo. Geouderde kleur, lichtbruin, geprononceerde geur, mineraal, wat straffere smaak met meer tannines, bitters, karaktervol. Claartje is nu milder (groene kruiden, basilicum/peterselie, drop en koffie, bitters), Rob noemt de wijn eerder interessant dan mooi, terwijl HansL zwarte bessensiroop determineert en een redelijke balans.

Twee donkergekleurde wijnen

2001 Montus veillle vignes Madiran
Inkt, koemest, amarenekersen, zoete aanzet, zwarte bessen, bek vol wijn, snufje stal, zegt HansL. Eric doet de wijn denken aan truffelrisotto. Rob noemt deze wijn wat complexer dan de volgende. Mijn aantekeningen: diepzwart, houttonen domineren. Karaktervol, sappig, tandplak, moeilijke wijn nu! ceder, goede zuren, interessant, goed onderliggend fruit, stoofpotjeswijn. Duidelijk voorkeur van de meeste proevers.

2000 Le Cedre Cahors
Hartendiefje van Berry. Diepzwart, gestoofd fruit, pruimen, ik vind de wijn een tikje eendimensionaler, drinkt wel soepel. HansL benoemt caramel, amarenekersen, zoete aanzet, meer tegenwicht zuren, fruit om op te kauwen, bazooka kauwgum, het 'gemaakte'  proeft Hans terug.

Dessertwijnen

Berry heeft een Loupiac 2004 (doet aan een kleine Sauternes denken), een Siciliaanse Passito 2012 (ik kreeg een visioen van Bianca Castafiore) én de altijd zeldzame Bonnezeaux, de ultieme wijn uit de Coteaux de Layon. Die vonden de meeste proevers dan ook het lekkerste.

2005 Chateau de Fesles Bonnezeaux
Turks fruit! Hooi, boter, excellente balans, bittertje. Vol van leven, kan nog heel lang mee, stroperige viscositeit, mooi spel. Herkenbaar Loire. Chenin Bloanc. Rob benoemt honing, dikke wijn, smaak blijft achter bij neus. HansL: marsepein, geconcentreerd, mooi rond zacht romig maar klein zuurtje te ver weg. 

Heerlijke proeverij.

Geen opmerkingen: