zondag 19 juni 2016

Jean Claude Mas: Languedoc wijnen om over te beraadslagen


Jean Claude Mas
We proeven Languedoc wijnen onder leiding van Hans van der Horst. Uiteraard bespreken we de wijnen. We proeven uit het gamma van Paul Mas, bestaande uit zo’n elf domaines én wijnen gemaakt van druiven van gecontracteerde wijnboeren. Anders dan bijvoorbeeld Fanti uit Toscane verkoopt het Franse wijnhuis de producten onder de authentieke namen van de domeinen. Dat lijkt qua marketing nog lastig voor directeur Jean Claude Mas. Want als één topwijn enorm de aandacht trekt, dan straalt dat af op het hele gamma. Een voorbeeld. De Torres Black Label 1970, een wijn van merendeels cabernet sauvignon, versloeg in een blinde proeverij ooit de gereputeerde Premier Grand Crus uit Frankrijk. Dat geeft een enorme impuls aan het merk. Deze wijnen zijn geschikt voor een breed publiek, zegt Hans. Hij vraagt ook een waardering uit te drukken in matig/redelijk/goed/uitstekend. Over de hele proeverij opgeteld liggen de scores op 21 matig / 58 redelijk / 56 goed / 9 uitstekend. Interessant zijn de tegenstellingen, bij een wijn die ik zelf uitstekend vind, zegt een andere proever matig. De wijnen maken de tongen los. 
 
Prima Perla Brut, Cremant de Limoux
Auteur dezes is de enige proever die een ‘goed’ laat optekenen. Misschien zijn de proevers voorzichtig? Ik hou van Cremant de Limoux, deze is gemaakt van chardonnay, chenin blanc, pinot noir en mauzac. Claartje benoemt mineraal maar ook een muffige champignon geur, Noël betitelt deze schuimwijn als leuk met een pepertje. Mijn aantekeningen: fris, persen, citrus en goede zuren in de afdronk.

Ile la Forge 2014 Pays d’Oc Viognier
Zeven proevers vinden de wijn goed. Kijken naar prijs/kwaliteit is dit wat mij betreft zelfs een topper in de proeverij. De wijn kreeg 6 maanden houtrijping, met 60% nieuwe vaten. Rokerig en vlezig, zegt Rob. Mijn aantekeningen: verfijnd geparfumeerd, hoge zuurgraad, een wijn met heel veel spel en bij goed walsen in het glas ook abrikoos en lychee. 

Astelia 2014 IGP Pays d’Oc Chardonnay
Precies de helft van de proevers oordeelt de wijn matig/redelijk, de andere helft goed/uitstekend. Echt een wijn om te beraadslagen. De wijn kreeg 6 maanden houtrijping. Rob is voorstander: een bek vol wijn, rijke neus en tropische aanzet. Ik was niet onder de indruk: wat eenmdimensionaal en houtgedomineerd. Bitters sterk op de voorgrond. 


Que Serah Syrah 2014 IGP Pays d’Oc
Een van de proevers oordeelt deze wijn als uitstekend, de balans slaat door naar redelijk. Kees benoemt de wijn als zwartpaars, leer in de neus en een volle smaak met braam, kers en pruimen. Mijn aantekeningen: wat mocca, ingetogen neus, te jong, bitters op de voorgrond. 


Les Faisses 2014 Coteaux du Languedoc
Mooie wijn van 60% Grenache aangevuld met Syrah. De naam refereert aan de terrassenwijngaarden die de Romeinen hebben aangelegd. Droppige wijn zegt Noël. Het is een van de drie wijnen waar véél overeenstemming over bestaat: goed tot uitstekend. Rijke neus, mocca, chocolade en kreupelhout associatie. Goede spanning en lekkere kersen afdronk. 


Terrasses de Larzac 2014 Coteaux du Languedoc
Blend van Syrah, Mourvedre, Carignan en Grenache, Hartendiefje van Hans. Ik vind de wijn nu te jong, stevige smaak en gesloten neus. Eric ruikt peper in de neus, determineert zwarte bes, tabak en iets branderigs. 

Clos de Mures 2011 Coteaux du Languedoc
Hoe proeft dan een wijn die op dronk is ? Deze wijn van Syrah met een beetje Grenache en Mourvedre laat het zien. Hartendief van Hans. Zwartrode kleur, een neus waar veel aan te beleven valt: dennennaalden, kersen, laurier, een klein mufje. Een heel soepele smaak, veel rondeur. Lekker glas. 

Astelia 2013 Cabernet Sauvignon, Coteaux du Languedoc
Deze wijn behoort tot de top van het gamma. Het is de wijn die de meeste proevers als uitstekend kwalificeren (maar toch ook één matig). Voor mij is dit dé wijn van de proeverij: het is geen allemansvriend, maar wát een karakter! Concentraat en kracht in de smaak, een geur waarin ik tijm ruik én after eight mint-chocolade. Ook een tabakimpressie.

De wijnen van Paul Mas – gemaakt door Jean-Claude Mas – imponeren niet in de breedte, ze zijn betrouwbaar en degelijk.  


Geen opmerkingen: