zaterdag 5 maart 2016

Kunnen we rouwdouwers van beschaving onderscheiden? Saint Estèphe en Saint Julien.

Een klassieke proeverij. Er staan rouwdouwers naast beschaving in mijn eigen proeverij: Saint Estèphe naast Saint Julien. De Saint Estèphe wijnen staan bekend  als solide, gestructureerde wijnen van steeds betrouwbaardere kwaliteit. Vroeger wat ongepolijste, rouwdouwerige wijn. Saint Julien zijn beschaafde wijnen, wat ingehouden. Het summum van harmonieuze, geurige, smaakvolle rode wijn met subtiel bouquet. Kunnen we die twee onderscheiden? 

We starten met twee bubbels, waarbij een Crémant d’Alsace 2009 van Muré met 48 maanden ‘sur lattes’ de voorkeur krijgt van verschillende proevers boven de champagne van Leclère-Pointillart (Premier Cru Brut Nature). De eerste is meer op fruit gemaakt, in de tweede zijn mineralen sterk aanwezig.

Serie 1

Le Lys de la Haye 2011 Saint Estèphe wint aan kwaliteit met lucht. Eric determineert cassis, koffie, caramel, rook, jodium en laurier. Château Serilhan 2009 Saint Estèphe heeft eucalyptus, gebrand hout, bramen en cassis.

Château Gloria 2011 Saint Julien
Voor mij de mooiste wijn uit de serie: elegant, ceder, tabak, rijk. Cobie benoemt koffie, chocolade en mocca.

Serie 2

Château Gloria 2009 Saint Julien
Bloedmooie wijn. Erg goed met veel body, zegt HansH. Nello is kritisch: ceder, tabak, te gemaakt. Paul benoemt bramen, ceder, toast, mooi fruit, eucalyptus, goede zuren. Mijn aantekeningen: mocca en chocolade, leer en tabak, heel rijk!

Château Meyney 2010 Saint Estèphe is nog gesloten. Nello ruikt moerbei. Paul bramen en boerse kracht. Kees benoemt wat stroeve tannines en een wat droge afdronk. Château de la Hay 2009 Saint Estèphe krijgt positieve commentaren en maakt indruk: sappig en complex (Nello), boers én slank met chocolade en rondheid in het middenstuk (Paul).

Serie 3

Château Cos Labory 2004 Saint Estèphe
Aards, paardenstal geur, heel mooi. Martin benoemt kersen, leer, tabak, een pepertje. Just determineert kreupelhout, chocolade, bonbonbloc, een klein zoetje, braam en zwarte bes. 

Château Beychevelle 2004 Saint Julien
Open wijn, rondeur, vol en krachtig. Mineralen ook. Voor veel proevers is dit de mooiste wijn van de avond. Just: koffieboontjes, mocca, gerookt, pure chocolade, rondeur, espresso. Mooie zuurbalans. Martin: krachtig, zacht met een bittertje. Paul noemt de wijn te mooi om waar te zijn. 

Château Cos Labory 2005 Saint Estèphe
Hap sap, op dronk met toch nog potentieel. Just: zoet van bramen, klein zoetje, amarene kersen, vers gebrande koffie en licht gebrande cacao. Zoet van bramen. Martin: krachtige wijn met zachte aanzet. 

Bij de geblindeerde uitdrinker kreeg iedereen de vraag om het jaar aan te geven; sommige proevers zaten er twintig jaar naast. Ürziger Wurzgarten 1994 Riesling Auslese, Karl Erbes, is een hemelse wijn.  

1 opmerking:

Dutch Wine Lover zei

Prachtig! En dan de Ürziger die eenieder echt verrast! Riesling is de Joan Collins onder de druiven. Maar de Bordeaux waren ook fraai, zo te lezen. St Julien zal altijd mijn hart stelen, maar wanneer ik in een mannenbui ben, gaat de St Estèphe open...