zaterdag 19 maart 2016

Rijke Rhônes maken indruk – verrassende combinaties

Côte Rôtie wijngaarden
De best gedocumenteerde proeverijen als het gaat om druivenvariëteiten? De proeverijen van Noël Geisen. Ook nu krijgen we vijfentwintig druiven goed gedocumenteerd en daarvan proeven we er elf. En nog twee, maar die zijn zó curieus dat we ze eigenlijk meteen mogen vergeten. We proeven Rhône. En hoe? We proeven ook de absolute top AC’s – Condrieu, Hermitage, Côte Rôtie. En natuurlijk de Zuidelijke Rhône wijnen, waarvan Châteauneuf du Pape het meest befaamd is – terwijl alle wijnliefhebbers wel fraaie herinneringen koesteren aan een fles Vacqueras of Gigondas.

Domaine Les Amouriers 2014 Vacqueras Blanc
Hartendief van Noël. De meningen lopen een beetje uiteen over deze wijn. Paul proeft niet voldoende zuren. Laat dat nou net een karakteristiek zijn van grenache blanc en clairette die samen tekenen voor driekwart van de druiven waarvan deze wijn is gemaakt. Goed geproefd dus, Paul determineert ook buxus, steen, mos, appeltjes. Mijn aantekeningen: banaan, flink wat kracht, hazelnoot en vanille, ook bitters, karaktervolle wijn!

Domaine Belle 2012 Hermitage Blanc
Gemaakt van marsanne en rousanne. Rob mist sap en spanning, de wijn is te houtgedominerd naar zijn zin. Eric proeft tropische tonen, die hem doen denken aan de schuimblok uit zijn jeugd, de wijn is rijk en gul, zegt hij. Ik mis geur, de wijn is wat gesloten. Dat maakt de wijn goed op de tong met verfijning, prachtige rondeur, helaas wel wat duidelijke alcoholtoets, uitstekende balans.
 
Stephane Montez
Condrieu ‘Chanson’ 2010 Stéphane Montez
Eric ruikt een wonderlijke combinatie van geuren: groene asperges, stinkende mest, graskaas, aardbei en geroosterde amandelen. Rob benoemt ook groente én vlees in de geur. Kees ruikt wat sinaasappel. Mijn aantekeningen: pittig glas witte wijn van viognier met een pauwestaart van impressies in de geur, heel breed en rijk, in de smaak mangotonen, citrus en vanille. Hoge wijn!

Naast een verdienstelijke Plan de Dieu staat een wijn die mij van de sokken blaast. 

Domaine Michel & Stephane Ogier
Côte Rôtie 2009 Domaine Ogier d’Ampuis
Wijn gemaakt van syrah. Bramen, zure kersen, drop en laurier ruikt Martin. Da’s veel meer dan ik ruik, ik ruik  vooral ceder maar mijn brein zegt ook meteen: wow, wat rijk! De wijn slik ik in een reflex door – en dat gebeurt echt niet in iedere proeverij. Mooie zuren, finesse en spanning. En dan gebeurt er in dat brein iets waar ik geen enkele moeite voor hoef te doen, de Plan de Dieu is een sympathieke maar wat norse boer. De Côte Rôtie heeft een joyeuze zorgeloosheid die me meteen doet denken aan een levenslustige dertiger (met een paardestaart) in een cabriolet. Deze wijn heeft een Bourgogne-achtige allure, fantastisch. Dé wijn van de proeverij. 

In de volgende serie staan twee wijnen van dezelfde wijnmaker uit 2010: Côtes du Rhone Villages én Châteauneuf du Pape van Charvin. De laatste is complexer maar ook wat norser, te jong nog. Louter positief commentaar op deze wijn. Fijne tannines en kruidigheid, zegt Wouter. HansH próeft dat de wijnen verwantschap vertonen, heel knap. De stevig, straffe, prettige Côtes du Rhone Villages is wat opener, biedt karrevrachten met rood fruit.

Dat ook bescheiden regio’s profiteren van een schitterend wijnjaar bewijst de laatste rode serie, drie wijnen uit 2007.

Clos des Papes 2007 Châteauneuf du Pape
Hartendief van Noël, dank Wouter die wijn inbrengt om te vieren dat hij is geslaagd voor het vinologenexamen. Een 99 Parker punten wijn van merendeels grenache en mourverdre. Schitterende wijn, die waarschijnlijk de meeste proevers het meest aanspreekt. Gerard is louter lovend: elegantie en een hoge concentratie, rijpe bessen en frambozen. Mijn aantekeningen: heel rijke geur, cederhout, zoethout, gebrand hout, complexiteit en verfijning. Niets meer te wensen. Een deftige wijn, zegt Kees. 

Ernaast staan Guigal Gigondas 2007 (krachtig, aangenaam, karaktervol, veel gestoofd rood fruit) en Domaine Maby Lirac 2007 Fermade Cuvee Prestige (rijke wijn, kreupelhout, chocolade en morellenkersen).
Heerlijke proeverij!

Geen opmerkingen: