zondag 28 februari 2016

Verrassende Griekse wijnen: vooral de autochtone druiven maken indruk

Twee wijnen zijn geblindeerd van de proeverij van Griekse wijnen, geen van de proevers denkt aan merlot. De andere Griekse wijnen zijn gemaakt van autochtone druiven, en die proeven we niet vaak. Xinomavro, Agiorgitiko, Limnio, Mavroudi, Mavrotragano, Malagousia, het duizelt een beetje als je die namen leest, laat staan dat je ze kunt onthouden. Dat is natuurlijk anders als een wijn indruk maakt, dan werkt ons brein toch zo dat je wilt onthouden welke wijn het is en waar die van gemaakt is. Kostas Iossifidis is te gast om uit eerste hand toelichting te geven op de wijnen. Bekende wijnschrijvers als Hugh Johnson wijzen al jaren op de potentie van Griekenland en welke mooie wijnen er vandaag komen. 

Deze wijnen zijn verrassend voor mij, zegt Claartje bij de eerste serie. We proeven een wijn uit Peloponnese, een droge muscaatwijn uit Samos en een wijn uit Epanomi.

White Dot 2014
Gemaakt van 80% Moschofilero en 20% Roditis. Lekker fris, zegt Claartje, citrus, mooie zuren, bloemetjes. Ik ruik ook bloesem, een ideale terraswijn in de zomer.

Malagousia 2015 Ktima Gerovassiliou
Stuivende neus met heel veel fruit (appeltjes, perzik, abrikozen), zegt Kees. Noël denkt aan viognier. Maar de wijn is helemaal gemaakt van de Malagousia druif die bijna was uitgestorven en nu aan een come-back bezig is. Ik ben onder de indruk van dit heel serieuze glas: heel expressierijk, buxustonen, mooie balans. 

Koroniotis Nemea 2011
Fraaie wijn met een goede p/k verhouding. Morellenkersen in de geur, expressieve neus met een klein bittertje in de smaak. Later ook tuf en mocca. Eric ruikt zoethout, cacao en kers, iets van verbrand hout en rubber. Noël noemt de wijn een charmeur.


Château Julia 2010
Aangenaam open geur, laurier, veel rondeur. De wijn is gemaakt van merlot. HansH benoemt veel extractie, modern gemaakt, hij ruikt leer. Paul benoemt jodium, bramen, pruimen, tabak en drop. Cobie noemt de wijn aangenaam, met kleine neus. Noël mist wat zuren en betitelt de wijn als medicinaal. Een geweldige wijn voor in restaurants van schouwburgen, want de wijn komt uit Drama. Maar de smaak is dat allerminst, een drama, de wijn is gemaakt onder auspiciën van Michel Rolland. 

Dyo Elies 2011
Wijn uit Naousa, gemaakt van Syrah, Merlot, Xinomavro. Modern gemaakt, zegt Noël, tandplak, syrah zuren, vet. De wijn biedt inderdaad een mondvol, ook duidelijk nog tannines aanwezig, dus bewaarpotentieel, hoge zuurgraad. Heel serieuze en rijke wijn.

Avaton 2011 Gerovassiliou

Poeh, deze man Gerovassiliou kán wijnmaken. Deze wijn uit Epanomi is gemaakt van de druiven Limnio, Mavroudi, Mavrotragano. Claartje noemt de wijn heerlijk en elegant. Voor mij de mooiste wijn van de avond. Prachtige geur! Laurier, drop, leer. Een echte eetwijn met veel rondeur en souplesse.

Costa Lazaridi 2012
Wijn uit Attica, gemaakt van Cabernet Sauvignon, Agiorgitiko. Michel Rolland heeft ook bemoeienis met deze wijn die een gouden medaille kreeg op een Frans sommelierconcours. Die sommeliers herkenden dan de kwaliteit die er echter nog uit moet gaan komen, want de wijn is nu véél te jong. Het is een beetje een bekkentrekker. Noël noemt mint en laurier in de geur, ik ruik tabak, leer en drop. Veel bitters nog. Het is de moeite waard deze wijn over drie, vier jaar nog eens te proeven. Zit misschien nu wat in de pubertijd. 

Perfecte dessertwijn
Samos Nectar 2011
Gemaakt door de coöperatie van ingedroogde druiven en drie jaar fustrijping. Dan krijg je een geweldenaar die perfect is als dessertwijn of om bij te filosoferen. Lichtbruin, koffie, krenten, rozijnen, caramel, sinaasappel, toffee, stroperig met een goede balans. Schitterend glas wijn. 

De kwaliteit van Griekse wijn is van dien aard dat we de komende jaren geregeld zo eens een Griekse wijn blind naast meer bekende gebieden kunnen gaan zetten. Want proeven doen we niet alleen met de tong, maar ook met de ogen, het brein en onze oordelen. En blind proeven is dan het eerlijkst! Griekse wijnen verrassen, zoveel is duidelijk.

Geen opmerkingen: