Het is een
hele tijd geleden dat we een proeverij hadden van de Elzasser wijnen. Wat
zonde, dacht ik, bij de proeverij van Claartje Grielis. Het gebied is zó de
moeite waard. Ik heb een zwak voor proeverijen die zijn samengesteld na bezoek
aan de regio zelf. Claartje haalde de wijnen een luttele week eerder in La
Douce France. En waar ik óók een zwak voor heb: van de allersimpelste basiswijn
tot hemels vocht. Met enkele heerlijk curieuze druiven. Helemaal top!
Crémants van
Emile Boeckel uit Mittelbergheim
Starten met
twee bubbels, een feestje. De tweede herken ik als chardonnay en realiseer
mezelf: dat kan niet in de Elzas. Jawel dus, Boeckel heeft een perceel met
chardonnay en maakt daarvan een serieuze crémant. Met iets meer bitter en iets
zwaarder dan de frivole crémant van pinot blanc. De 2013 pinot blanc heeft een
rinse geur, appeltjes, brioche, een heel frisse smaak met finesse en elegantie.
Fraai glas.
In de eerste
serie staan drie witte wijnen. Pff, het is nog niet zo gemakkelijk de druiven
te determineren. Na onthullen blijken op tafel te staan: chasselas, sylvaner en
pinot blanc.
Coöperatiewijn.
Van de sympathiekste soort, wat mij betreft. Licht peer in de geur, een beetje
spritzig, een volle neus, best wel expressief in vergelijking met de andere
twee wijnen. Ja, de wijn is simpel. Maar wat geeft dat? Dit is een pure wijn,
een plezierwijn. Geef er een stukje Flammenkuchen bij en het geluk komt iets
dichterbij.
In de tweede
serie moet ik alweer eindeloos nadenken over de druiven… kom op, dat kan toch
niet zo moeilijk zijn! Jawel dus, want Claartje laat ons drie wijnen proeven
van de curieuze Klevener de Heiligenstein. In een Elzasser restaurant zag ik
die wijn ooit op de kaart en bestelde die bij de zuurkool. De sommelier was
vriendelijk, maar resoluut: ik moest een andere wijn uitkiezen. De Klevener de
Heiligenstein kenmerkt zich door een zoetje. En dat kon niet bij de zuukool!
Biologische
wijn. Op het etiket staat dat de wijn van deze druif een specialiteit is van de
gemeente sinds… 1742. Goeiendag! We drinken dus ook historie. Eric ruikt
jasmijn, Just amandel en marsepein. Ik moet denken aan muscat, door een
expressief fruitige toon in de geur, die zich ook kenmerkt door een stinkertje,
een zweetluchtje, abrikoos. Gerard ruikt wat honing. De smaak is helemaal in
balans. Fraaie wijn.
In de derde
serie krijgen we twee flessen, hele zware flessen. Vaak een teken dat de
wijnboer dit een ‘betere’ wijn oordeelt, of er in ieder geval veel geld voor
vraagt. We proeven twee Grand Crus.
Riesling 2012
Grand Cru Schoenenbourg, Dopff Riquewihr
Rob benoemt
vuursteen in de geur, en mineralen. De wijn sterft wat in de schoonheid van de
geur, zegt hij, niet zo onder de indruk van de smaak. Ik ruik brandnetels,
mineralen, een stinkertje, dit is duidelijk een serieus glas. Expressieve geur.
Stevig. Mooie bitters.
Pinot Gris
2011 Grand Cru Schoenenbourg Dopff Riquewihr
Eric ruikt
honing, Rob mint, Kees anijs. Ik ruik vooral mineralen. Een zoete aanzet, de
wijn mist in vergelijking met de riesling voor mij wat spanning.
De
uitdrinkers vormen een sterrenparade. Zo lekker eenvoudig als de indrinker, zo
complex en bijzonder zijn de uitdrinkers.
Gewurztraminer 2008 Vendange Tardive, Cave de
Turckheim
Van
geselecteerde druiven, laat geoogst. HansL is kritisch: hij ruikt/proeft iets
verbrands, te zwaar botytris, zegt hij. Berry benoemt honing en mint. In deze
wijn herken ik de spanning, die ik mise in de vorige wijn. Mooi kruidige geur,
uitstekende balans. Ik ben onder de indruk.
Onze Lieve
Heer moet meewerken om deze wijn te maken, nou ja, de weergoden dan toch ten
minste. De wijn kan alleen gemaakt worden in excellente jaren waarin de druiven
worden aangetast door de edele rotting. Een wijn met het eeuwige leven. HansL
is érg lovend over deze wijn : amandel, grapefruit toon, abrikoos en
marsepein. Mandarijntjes op sap. Mijn aantekeningen: abrikoos! Heel veel
concentraat, mooie balans, prachtige zoet/zure tonen, rondeur en Rijk met een
hoofdletter.
Klevener de
Heiligenstein 2009 Selection de Glace
Wijn gemaakt
van druiven die zijn aangetast door vorst. Wat in Duitsland eiswein heet. Hier
komen we wat mij betreft in de vineuze hemel. Berry vindt dat ook: hoestdrankje
neus, honing, krentjes en een prachtige balans, zegt hij. Mijn aantekeningen:
mango, fudge, caramel, héél veel rondeur en zo’n smaak waar niets aan op te
merken is. Perfectie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten