zaterdag 20 februari 2016

Elzasser wijn: van het simpelste tot de vineuze hemel

Het is een hele tijd geleden dat we een proeverij hadden van de Elzasser wijnen. Wat zonde, dacht ik, bij de proeverij van Claartje Grielis. Het gebied is zó de moeite waard. Ik heb een zwak voor proeverijen die zijn samengesteld na bezoek aan de regio zelf. Claartje haalde de wijnen een luttele week eerder in La Douce France. En waar ik óók een zwak voor heb: van de allersimpelste basiswijn tot hemels vocht. Met enkele heerlijk curieuze druiven. Helemaal top! 
 
Crémants van Emile Boeckel uit Mittelbergheim
Starten met twee bubbels, een feestje. De tweede herken ik als chardonnay en realiseer mezelf: dat kan niet in de Elzas. Jawel dus, Boeckel heeft een perceel met chardonnay en maakt daarvan een serieuze crémant. Met iets meer bitter en iets zwaarder dan de frivole crémant van pinot blanc. De 2013 pinot blanc heeft een rinse geur, appeltjes, brioche, een heel frisse smaak met finesse en elegantie. Fraai glas. 

In de eerste serie staan drie witte wijnen. Pff, het is nog niet zo gemakkelijk de druiven te determineren. Na onthullen blijken op tafel te staan: chasselas, sylvaner en pinot blanc. 

Chasselas 2013 Cave de Turckheim
Coöperatiewijn. Van de sympathiekste soort, wat mij betreft. Licht peer in de geur, een beetje spritzig, een volle neus, best wel expressief in vergelijking met de andere twee wijnen. Ja, de wijn is simpel. Maar wat geeft dat? Dit is een pure wijn, een plezierwijn. Geef er een stukje Flammenkuchen bij en het geluk komt iets dichterbij. 

In de tweede serie moet ik alweer eindeloos nadenken over de druiven… kom op, dat kan toch niet zo moeilijk zijn! Jawel dus, want Claartje laat ons drie wijnen proeven van de curieuze Klevener de Heiligenstein. In een Elzasser restaurant zag ik die wijn ooit op de kaart en bestelde die bij de zuurkool. De sommelier was vriendelijk, maar resoluut: ik moest een andere wijn uitkiezen. De Klevener de Heiligenstein kenmerkt zich door een zoetje. En dat kon niet bij de zuukool!

Klevener de Heiligenstein 2013 Cuvée Particuliere, Jean et Hubert Heywang
Biologische wijn. Op het etiket staat dat de wijn van deze druif een specialiteit is van de gemeente sinds… 1742. Goeiendag! We drinken dus ook historie. Eric ruikt jasmijn, Just amandel en marsepein. Ik moet denken aan muscat, door een expressief fruitige toon in de geur, die zich ook kenmerkt door een stinkertje, een zweetluchtje, abrikoos. Gerard ruikt wat honing. De smaak is helemaal in balans. Fraaie wijn. 

In de derde serie krijgen we twee flessen, hele zware flessen. Vaak een teken dat de wijnboer dit een ‘betere’ wijn oordeelt, of er in ieder geval veel geld voor vraagt. We proeven twee Grand Crus. 

Riesling 2012 Grand Cru Schoenenbourg, Dopff Riquewihr
Rob benoemt vuursteen in de geur, en mineralen. De wijn sterft wat in de schoonheid van de geur, zegt hij, niet zo onder de indruk van de smaak. Ik ruik brandnetels, mineralen, een stinkertje, dit is duidelijk een serieus glas. Expressieve geur. Stevig. Mooie bitters. 

Pinot Gris 2011 Grand Cru Schoenenbourg Dopff Riquewihr
Eric ruikt honing, Rob mint, Kees anijs. Ik ruik vooral mineralen. Een zoete aanzet, de wijn mist in vergelijking met de riesling voor mij wat spanning. 

De uitdrinkers vormen een sterrenparade. Zo lekker eenvoudig als de indrinker, zo complex en bijzonder zijn de uitdrinkers. 

Gewurztraminer 2008 Vendange Tardive, Cave de Turckheim
Van geselecteerde druiven, laat geoogst. HansL is kritisch: hij ruikt/proeft iets verbrands, te zwaar botytris, zegt hij. Berry benoemt honing en mint. In deze wijn herken ik de spanning, die ik mise in de vorige wijn. Mooi kruidige geur, uitstekende balans. Ik ben onder de indruk. 

Gewurztraminer 2008 Selection de Grain Nobles, Dopff Riquewihr
Onze Lieve Heer moet meewerken om deze wijn te maken, nou ja, de weergoden dan toch ten minste. De wijn kan alleen gemaakt worden in excellente jaren waarin de druiven worden aangetast door de edele rotting. Een wijn met het eeuwige leven. HansL is érg lovend over deze wijn : amandel, grapefruit toon, abrikoos en marsepein. Mandarijntjes op sap. Mijn aantekeningen: abrikoos! Heel veel concentraat, mooie balans, prachtige zoet/zure tonen, rondeur en Rijk met een hoofdletter. 

Klevener de Heiligenstein 2009 Selection de Glace

Wijn gemaakt van druiven die zijn aangetast door vorst. Wat in Duitsland eiswein heet. Hier komen we wat mij betreft in de vineuze hemel. Berry vindt dat ook: hoestdrankje neus, honing, krentjes en een prachtige balans, zegt hij. Mijn aantekeningen: mango, fudge, caramel, héél veel rondeur en zo’n smaak waar niets aan op te merken is. Perfectie.



Geen opmerkingen: