zondag 17 januari 2016

Wijn, spijs én bier

Je kunt naar een geweldig jazzmusicus gaan, of een klassiek concert bijwonen. Je kunt Rembrandt bewonderen, of Marlene Dumas adoreren. Het is leuk om daarover in dialoog te gaan, de ander te laten proeven/ervaren wat jouw geluk is, maar het hoeft natuurlijk niet. Zo zijn er bierliefhebbers en wijnliefhebbers. En ook genieters die het van het moment laten afhangen, de entourage, het humeur wát ze willen drinken. Martin Berkelmans heeft het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt met een wijn- én bier-spijsproeverij.
We proefden een oester met komkommerspaghetti en crême van karnemelk, zalm op een aardappelkoekje met mierikswortelcrême, een boekweitsalade met gele en rode biet, krokante zwezerik met oesterzwammen en zwarte knoflooksaus, Remekerkaas met een filosigaar met zoete aardappel en dadel. Genieten dus. Het nieuwe Pollevie was de plaats van handeling. Aan de Hofvijver is een restaurant ontstaan waar méér aandacht kan uitgaan naar wat op het bord ligt, een wat meer serene omgeving. 

Was de wijn te prefereren boven het bier? Meestal wel. We proefden Bubb Cremant d’Alsace, een lekkere Albariño Martin Codax 2014 met fijne balans, een sappige-frivole Bardolino Classico 2014 van Zeni, een karaktervolle rode wijn met AOC Beaume-de-Venise Tradition 2013 van Domaine Cassan en een Madeira Barbeito 10 years old, waarbij de gedachte postvat: váker Madeira drinken.

De gekozen bieren waren respectievelijk: St. Feuillien Grand Cru, Geuze Boon 2012, Kriek Lambic 2014  en Vurige Non. Bij de Kriek Lambic meende ik dat die een betere combinatie vormde met het gerecht dan de wijn, verder steeds andersom. De zwezerik met oesterzwammen en zwarte knoflooksaus stal de show, een verfijnd en érg lekker gerecht.

Geen opmerkingen: