vrijdag 8 januari 2016

Is Jonkers (1931 – 2016) joviale levensgenieterNa het proeven van fantastische wijnen van domaine Weinbach in de Elzas bedankte Is Jonkers de  gedistingeerde eigenaresse Colette Faller. Hij bood haar een geschenkpakket Schrobbelèr aan. En demonstreerde de handschoenen zonder vingertoppen. Madame Faller keek vol verwondering naar het drankje uit een kruik, dat je kennelijk met handschoenen aan moest drinken... een onvergetelijke gezichtsexpressie. Is maakte van dát moment gebruik om handzoenen te geven. Hilariteit ten top. 

Er zijn talloze mooie herinneringen aan Isidorus Jonkers en Korry. De wijnreizen natuurlijk. De etentjes waarbij Is het likeurmuseum beschikbaar stelde. Af en toe een muzikale bijdrage, een goochel act. Bij het twintigjarig bestaan hield Is tijdens een royaal besprenkeld diner een bevlogen speech in zelfbedacht Frans en Italiaans. Wie zijn olijke gezicht zag – altijd een beetje kind gebleven – werd zélf vrolijk. 

Is heeft iedereen gefopt met zijn distillaten door een en hetzelfde drankje te laten proeven in verschillende kleuren. De proevers gaven verschillende omschrijvingen. Zó kon hij humorvol bewijzen dat je niet alleen proeft met de tong, maar óók met de ogen en tussen de oren.  

Is Jonkers is één van de leden van het eerste uur van de Brabantse Wijnsociëteit, vanaf 1980. Hij is ruim twee decennia lang een kleurrijk en loyaal lid geweest. Wij blijven aan hem denken als joviale levensgenieter, altijd vrolijk en altijd bereid om vrienden te helpen. Rust zacht.


Geen opmerkingen: