zaterdag 30 januari 2016

Cabernet sauvignon uit de hele wereld, is het land te herkennen?


Haut Bages Liberal maakt indruk in onze proeverij
Toos presenteert ‘cabernet sauvignon uit de hele wereld’. We proeven blind en krijgen de ‘eenvoudige’ taak de geografische herkomst van de wijnen te duiden. Bij aanvang krijgen we enige achtergrondinformatie. Cabernet wordt wereldwijd geplant. De druif blijft altijd zichzelf: de cassissmaak is kenmerkend. Het is een kleine, sterke druif met dikke schil. De druif houdt van warmte en heeft mooie zuren. Toos verklapt dat wijn van druiven uit een ‘koud’ klimaat naar paprika kan smaken; en als de wijn van druiven komt uit een ‘warm’ klimaat wordt deze jammig. De wijnen die we proeven zijn vooral monocepages. Soms is een ondersteunende druif toegevoegd. Zo geeft bijvoorbeeld merlot wat extra stevigheid en structuur aan de wijn. Voorzien van deze informatie (en nog meer op papier) gaan we volle goede moed van start.

Indrinker: Codorníu Clasico, Cava,
Rob onderkent frisse zuren en groene appel. Claartje vindt de mousse overdadig, terwijl ik de mousse fijn vindt. Kees vult aan dat ie mooi droog is met lekkere zuren. Is het een crèmant de Bourgogne? Toos laat ons niet langer in het ongewisse en onthult de Codorníu.
Hierna krijgen we de eerste serie van drie cabernet sauvignons blind voorgezet. Alle drie zijn dik en donkerrood. We gaan ruiken en proeven.

1a  Kaiken Ultra, Cabernet Sauvignon 2011, Mendoza, Argentinië
In de neus neem ik pruimen waar en iets stoffigs. Claartje ruikt kersen, bramen, bouillon en ook iets bedompts. Ze proeft chocolade, jam, leer, fruit en zure tannines. Komt de wijn uit een warm gebied? Spanje?

1b Cederberg, Cabernet Sauvignon 2010, Zuid-Afrika
Berry proeft, net als ik, iets groens, vegetaals. De wijn heeft een zachte ronde aanzet. Claartje proeft ook chocolade. Nello vraagt hardop wie hier ook rubber proeft. Volgens hem moet dit Zuid-Afrika zijn; ook gezien de mooie zuren.

1c  Laus, Tinto Reserva, 2005, Somontano, Spanje
De kleur neigt naar bruin. Berry herkent chocolade, leer, kersen. De wijn vindt hij fris sappig en hij suggereert Italië. Claartje proeft stroeve tannines. Paul overruled: het moet Spanje zijn, gezien het vele hout. Hij blijkt gelijk te hebben.

2a  Tenuta Regaleali, Cabernet Sauvignon, 2011, Sicilië, Italië
Gerard neemt rood fruit, kruidig, zuren, laurier en ceder waar. Paul herkent besjes, braampjes zoet en milde zuren. Rob vindt de wijn lichtvoetig en krachtig tegelijk. Twan proeft ook nog zuivel en zelfs yoghurt. Het kan niet op. De meesten vinden dit een lekkere wijn en Toos zelf een prachtige.

2b Corryton Park, Cabernet Sauvignon, 2009, Barossa, Australië
Een zoete neus, volgens Gerard. En daarna kruidig, stevige bitters, milde zuren en groene paprika. Twan proeft paarse Fruitella en Berry katjesdrop. Rob denkt Nieuwe wereld; Paul Australië. Toos vindt deze wijn vooral jammig.


2c  Thummerer Valogalds, Cabernet Sauvignon, 2006, Eger, Hongarije
Rob ruikt herfstbos, zoetje en wat minder fruit. Paul bemerkt mint, koffie en potloodslijpsel. Twan en ik herkennen groene asperges en volgens Gerard paprika. De herkomst hebben we allemaal mis.


3a Chateau Musar, 2007, Cabernet Sauvignon, Gaston Hochar, Bekaa Vallei, Libanon
Ik ruik een zoete jam en bijna PX. Terwijl ik in mijn mond rum-rozijnen‘ proef gebaart Nello met zijn handen dat hij een explosie heeft in zijn mond. Later omschrijft hij dat als tanninerijk en complex. Enerzijds vermoedt hij een rijpere Bordeaux, maar daarvoor is deze niet koud genoeg. Berry proeft ceder, fruit, zuren en tannine. Cobie benoemt: Libanees, oud (gemaderiseerd), verfafbijtmiddel, azijn, rozijntjes, sherry, de wijn zou 1,5 jr geleden beter zijn geweest. Ze vindt het een bijzondere stijl. Terwijl ze geen locatie noemt, was haar eerste proefwoord treffend.


3b Château Haut-Bages Libéral, 2008, 5e cru, Pauillac, Frankrijk
Berry zegt eikenhout, zachte aanzet, fruit en mooie zuren. Cobie noemt groene paprika, drop en vindt het een heel mooie wijn. Ze krijgt veel bijval. Nello benoemt tabak, leer, elegantie en evenwicht. Meerderen noemen Bordeaux en Frankrijk.

3c  Inglenook "1882" Rubicon Estates, Cabernet Sauvignon, 2012, Napa Valley, USA
Ik ruik licht gebrande, zoute caramel en chocolade. En proef engelse fudge. De wijn plakt aan de tanden. Berry zegt dik, cassis, appeltaart, modern en toch wel lekker. Volgens Cobie ruikt de wijn naar Zwitsal, munt, eucalyptus en nog meer. Claartje vindt de wijn eleganter dan Chileense wijn. Nello positioneert de wijn in Californië.


Uitdrinker: Prince Tamás, Tokaji Aszú 5 Puttonyos, 2006
Gedroogde abrikoos en ook sinaasappel. Nello schiet raak: Tokaji. 

Claartje vond de eerste serie het meest karakteristiek. Toos vond laatste serie het meest herkenbaar. Haar ‘hartendiefjes’ zijn Château Haut-Bages Libéral, 2008, Pauillac én Tenuta Regaleali, 2011, Sicilië. Toos, dank voor de mooie proeverij. Voor mij is het extreem leerzaam één druif door te proeven. Als anderen dan ook nog het herkomstgebied weten te benoemen, realiseer ik me dat ik nog veel kan leren. Daar klamp ik me aan vast en verheug ik me op.

Verslag en proefnotities Eric Hoepelman


Geen opmerkingen: