zaterdag 23 januari 2016

Chianti Classico overtuigt

Het blauwe gebied is het kerngebied van Chianti Classico
Als een wijn succes heeft, groeit vaak het wijngebied waar de wijn vandaan komt. Dat is met Chianti ook zo gegaan. Er is een klein centraal deel waar de Classico DOCG vandaan komt; uit dat gedeelte brengt Rob van Ginneken een selectie van wijnen op tafel die overtuigt. Overtuigt van klasse. Overtuigend plezier. Ook binnen het Classico gebied zijn er opmerkelijke verschillen. Die hebben te maken met de druivensamenstelling (naast sangiovese worden 20% andere druivensoorten toegepast), de manier van wijnmaken en hóe de wijngaarden liggen (oa verschillende hoogtes). 

Podere Capaccia 2012
Charmante wijn met veel romige kersen in de geur, laurier, drop, wat peper. Expressief en lekker rond, goede balans, hoge zuren. 

Riecine 2012
Lekker complexe wijn met goede zuren en souplesse. Deze wijn is zo boeiend omdat je er steeds nieuwe smaakelementen in ontdekt: leer, bosvruchten, moerbei, kersen, kreupelhout, rozen, melkchocolade. Fantastische prijs/kwaliteit verhouding. 

Vignamaggio Gherardino 2011
Aangename en rijke wijn, de merlot geeft de wijn rondeur. In de geur kersen maar ook mineralen, mint. Fluwelige smaak met lichte bitters. 

Castello di Volpaia ‘Coltassala’ 2010
Verdorie, dit is nog een straffe wijn, mogelijk door het rijke jaar. Kersen en lijm, lijm, lijm, zegt Berry. Evenwichtige smaak met peperige kruidigheid. 

Poggerino Bugialla 2012
Een vanillebak, zegt Rob. Toch ook florale tonen, framboos, rozenimpressie, expressieve geur met chocolade en noten. Goede balans. 

Rodano Vigna Viacosta 2010
Een van de mooiste wijnen van deze proeverij. Je bent liefhebber of je haat het, maar overduidelijk is in de geur een enorme stallucht. Oók leer, mocca en koffie, zwart zomerfruit. Excellente balans in deze wijn. 

Castello Fonterutoli 2010 Gran Selezione
Met deze nieuwe kwalificatie Gran Selezione willen Chianti wijnbouwers de consument een extra handvat bieden hoe ze de beste kwaliteit kunnen kiezen. Dit is de kostbaarste wijn uit de proeverij en die stelt bepaald niet teleur: kruiden, laurier en kersen, overduidelijk mint. Verrukkelijke wijn, oordeelt Henk. Eric determineert munt, dadel, fudge, caramel, leer en cederhout. Toos noemt de wijn heel mooi en benoemt kersen, cacao en chocolade. 

San Felice Poggio Rosso 2010
True to type Chianti. Eric benoemt zoethout, herfstbos, champignons, tannine en een bittertje. Een vrachtwagen rode kersen, schrijf ik in mijn aantekeningen. Mooie bitters in deze wijn, héél mooie afdronk. Rijk, dik, concentraat, leer. Uiterst boeiende wijn. 

Proeverij met een hoog niveau.


Geen opmerkingen: