Als een wijn
succes heeft, groeit vaak het wijngebied waar de wijn vandaan komt. Dat is met
Chianti ook zo gegaan. Er is een klein centraal deel waar de Classico DOCG
vandaan komt; uit dat gedeelte brengt Rob van Ginneken een selectie van wijnen
op tafel die overtuigt. Overtuigt van klasse. Overtuigend plezier. Ook binnen
het Classico gebied zijn er opmerkelijke verschillen. Die hebben te maken met
de druivensamenstelling (naast sangiovese worden 20% andere druivensoorten
toegepast), de manier van wijnmaken en hóe de wijngaarden liggen (oa
verschillende hoogtes).
Podere
Capaccia 2012
Charmante
wijn met veel romige kersen in de geur, laurier, drop, wat peper. Expressief en
lekker rond, goede balans, hoge zuren.
Riecine 2012
Lekker
complexe wijn met goede zuren en souplesse. Deze wijn is zo boeiend omdat je er
steeds nieuwe smaakelementen in ontdekt: leer, bosvruchten, moerbei, kersen,
kreupelhout, rozen, melkchocolade. Fantastische prijs/kwaliteit verhouding.
Vignamaggio
Gherardino 2011
Aangename en
rijke wijn, de merlot geeft de wijn rondeur. In de geur kersen maar ook
mineralen, mint. Fluwelige smaak met lichte bitters.
Castello di
Volpaia ‘Coltassala’ 2010
Verdorie, dit
is nog een straffe wijn, mogelijk door het rijke jaar. Kersen en lijm, lijm,
lijm, zegt Berry. Evenwichtige smaak met peperige kruidigheid.
Poggerino
Bugialla 2012
Een
vanillebak, zegt Rob. Toch ook florale tonen, framboos, rozenimpressie,
expressieve geur met chocolade en noten. Goede balans.
Rodano Vigna
Viacosta 2010
Een van de
mooiste wijnen van deze proeverij. Je bent liefhebber of je haat het, maar
overduidelijk is in de geur een enorme stallucht. Oók leer, mocca en koffie,
zwart zomerfruit. Excellente balans in deze wijn.
Castello
Fonterutoli 2010 Gran Selezione
Met deze
nieuwe kwalificatie Gran Selezione willen Chianti wijnbouwers de consument een
extra handvat bieden hoe ze de beste kwaliteit kunnen kiezen. Dit is de
kostbaarste wijn uit de proeverij en die stelt bepaald niet teleur: kruiden,
laurier en kersen, overduidelijk mint. Verrukkelijke wijn, oordeelt Henk. Eric
determineert munt, dadel, fudge, caramel, leer en cederhout. Toos noemt de wijn
heel mooi en benoemt kersen, cacao en chocolade.
San Felice Poggio Rosso 2010
True to type Chianti. Eric benoemt zoethout, herfstbos, champignons, tannine en
een bittertje. Een vrachtwagen rode kersen, schrijf ik in mijn aantekeningen.
Mooie bitters in deze wijn, héél mooie afdronk. Rijk, dik, concentraat, leer.
Uiterst boeiende wijn.
Proeverij met
een hoog niveau.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten