zondag 8 november 2015

Wijnen van syrah, krachtig, peperig, aantrekkelijk

Op domaine Pichon worden hooggelegen wijngaarden met paard bewerkt.

Na zijn Penfolds proeverij brengt Gerard van Avendonk nu een proeverij met als thema syrah of shiraz? Syrah is een druivensoort die goed gedijt met veel zon. De druif geeft zijn beste  wijnen in een warm en droog klimaat, zoals Australië. Daarom is een vergelijking tussen syrah en shiraz interessant. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, Gerard blijkt als de flessen zijn uitgepakt drie syrah op tafel te hebben gezet naast zeven shiraz. Zijn voorkeur is duidelijk, zoveel is zeker. 
 
In de eerste serie staat een Australische en een Zuid Afrikaanse wijn. In de tweede serie twee Franse en een Zuid Afrikaanse wijn. De Franse wijn is bijna twee keer zo duur als de stevige Fram Swartland 2014. 


Pichon familie
Domaine Christophe Pichon Saint Joseph 2009
Een heel mooi glas met een zekere verfijning. Cobie ruikt venkel, anijs, drop. Noël ruikt stal en chocolade. Hij noemt de wijn een beetje vlakjes. Mijn aantekeningen: soepel en goede zuren, peper in de geur. Later ook melkchocolade. 

De Côte Rotie 2013 van hetzelfde domein kreeg 18 maanden houtrijping. De wijn is nog veel te jong. Noël noemt de neus klein, ruikt viooltjes, ervaart tandplak en noemt de wijn een tikje stoffig. 

In de derde serie een Italiaanse syrah en Australische shiraz. 

Planeta 2010 Maroccoli
Hartendief van Gerard. Deze Siciliaanse wijn komt van wijngaarden met 5.000 wijnstokken per hectare, iedere wijnstok geeft twee kilo druiven. Nello is heel positief: peper, tabak en herfstbos, goed sap met fijne zuren. Claartje benoemt bouillon en peper, chocolade en een jammige smaak. Martijn noemt de bitters wat overheersend. Mijn aantekeningen: peper, kreupelhout, licht pruim, anijs en drop, iets alcoholisch, wat mint en goede balans. Mooie wijn van de Maroccoli wijngaard. 


Wolf Blass 2012 Gold Label Barossa Valley
Vijftien maanden gerijpte wijn, die naar mijn gevoel nog zeker een jaar of vijf mag liggen. Piepdonkerzwarte wijn, inktig, een diepe kersengeur, zwoele aanzet en dan ontzettend veel kracht en body. Mooi nieuw hout. Martijn prijst de zuurgraad en benoemt kersen, leer, tabak en kaneel. Toos ruikt mocca en chocolade. Nello bramenconfiture. 

Een goed idee van Gerard om tussendoor een glas champagne te schenken om de mond te verfrissen.  

In de laatste serie staan drie prachtige Penfolds shiraz. 


Penfolds Bin128 Coonawarra shiraz proeven we uit 2008 en 2009. Berry noemt de 2008 kruidig met meer frisheid en hap sap aantrekkelijkheid, je verlangt snel naar een volgende slok. Ik heb de indruk dat de wijn op het moment wat gesloten is, zwoel met een bitter en een mooie balans. 2009 vind ik een fractie mooier: rijk, zwoel met wat rozen in de geur, sjepdrop en pepermunt. Een echte eetwijn. Berry benoemt fruitella in de geur, floraal, drop, gestoofd fruit. 

Penfolds St. Henri 2008
Een wonder van blenden. Shiraz in deze wijn is afkomstig uit maar liefst zes gebieden: Barossa Valley, Eden Valley, Mc Laren Vale, Clare Valley, Adelaide Hils en Longhorn Creek. En dan zit er ook nog cabernet sauvignon in uit drie streken: Barossa Valley, Coonawarra Valley en Border Town. Alle druiven zijn apart gevinifieerd. Vijftien maanden houtlagering. De mooiste wijn van de avond, zegt Berry resoluut. Bijna zwart met in de geur speculaas, chocolade, zwarte bessen. Ik val helemaal voor de geweldige geur: geparfumeerd, bramen, nieuw hout, tabak, heel rijk en voornaam. Meteen de hap sap slikreflex. Een prachtig glas!

Geen opmerkingen: