De beste wijngaarden liggen deels in Chenôve |
Marsannay is de
Noordelijkste AOC uit de Côtes de Nuits. De wijn is afkomstig uit de gemeenten Marsannay-la-Côte, Couchey en
Chenôve. Éenvierde van de wijngaarden levert witte en roséwijn, de rest een
rode wijn die steeds meer aandacht en waardering krijgt. The Wine Advocate
schreef vorig jaar een heel lovend proefverslag van Domaine Fournier. Decanter
heeft volgende maand een reportage over Marsannay. Er zijn géén Premier Cru
wijngaarden, de wijngaarden Longerois en Clos du Roy komen wellicht in de
toekomst in aanmerking om te promoveren naar deze status. Peter van den
Besselaar biedt met zijn proeverij zicht op de rode Marsannay. Met champagne
als indrinker en Sauternes als uitdrinker is dit een klassieke proeverij.
Leclère-Pointillart
Champagne Premier Cru Prestige
Gemaakt
van 33% Pinot Noir, 33% Pinot Meunier, 33% Chardonnay, 5 jaar geouderd. Heel
zuivere champagne, wat brioche, licht viooltjes, peer en meloen. Elegante smaak
en goede vulling.
We
proeven vier domeinen. Marsannay 2012 Veilles Vignes, Domaine Bernard Bouvier heeft
een mooie pinot noir geur waarin Toos en Henk kersen vaststellen, veel fruit. Marsannay
2011 Vieilles Vignes Closerie des Alisiers is gemaakt door Stéphane Brocard,
een zoon van de gerenommeerde wijnmaker Jean Marc Brocard uit Chablis. Een true
to type Bourgogne, het meest toegankelijk zegt Toos én lekker, aldus Paul.
Domein
Fournier
Pa
Jean Fournier maakte wijnen die véél jaren flesrijping nodig hadden om enige
charme te gaan tonen. We proefden de topwijngaard Clos du Roy uit 2000 en 1998.
2000 is een jaar met flesverschillen, we hebben geen optimale wijn op tafel.
Clos du Roy |
Marsannay
1998 “Clos du Roy”, Domaine Jean Fournier
Deze
wijn brengt nog wat stroefheid op de tanden, zeventien jaar oud! Prima
drinkbaar zegt Noël, die bitters en tabak determineert. De oude wijn heeft een
belegen geur, van herfstbos, wat dadels zegt Eric, nog stevig, nog fruit,
boerse wijn.
Zoon
Laurent Fournier is zijn wijnen duidelijk meer op de finesse gaan maken. Hij
kwam in 2001 in het bedrijf en vanaf 2003 is hij zijn vader als wijnmaker
opgevolgd. De wijnen zijn biologisch gecertificeerd.
Marsannay
2011 "Clos du Roy", Domaine Jean Fournier
Een
pleaser, zegt Paul, een gulle en boerse wijn. Nello benoemt leer, tabak, fijne
zuren en zoete tannines. Berry ruikt wat speculaas, rozen, vanille en kersen.
De kracht en complexiteit maken deze wijn de topper van de proeverij.
Marsannay
2011 "Trois Terres" Vieilles Vignes, Domaine Fournier
We
proeven deze wijn van drie wijngaarden van kalk- mergel en zandsteengrond, met
wijnstokken die zijn aangeplant in de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw. De
gemiddelde opbrengst is slechts 30 hl./ha. Véél te jong nog, maar duidelijk een
wijn met veel finesse en verfijning. Nog gesloten, zegt Nello, die dikke
tandplak vaststelt. Veel elegantie, zegt Paul.
Marsannay
2011 'Clos des Portes' Monopole Jean Michel Guillon & Fils
Dit
is een andere stijl wijn. De vergistingstijden van Guillon zijn langer en
koeler dan normaal (4-6 weken ipv 2-3 weken) en bijna al zijn wijnen gaan op
100% nieuw hout. De favoriet van de wijnliefhebbers die een stevig glas
waarderen. Fluwelige wijn, zegt Paul. Nello benoemt kersenconfiture, moerbei en
stallucht. Rob is liefhebber van de wijn die hij complex, rijp en zoet noemt.
Volgens Allen Meadows (Burghound.com) behoort Jean Michel Guillon tot de top 5
beste wijnmakers van Gevrey-Chambertin.
Domaine
de l’Alliance 2009 Sauternes
Dit
domein bestaat pas sinds 2005, dit is dus de vierde oogst. Een wijn waar ik
lyrisch over ben, zegt Toos, die lychees proeft. Een voluptueuze wijn met mooi
fruit slechts 13 hl/ha opbrengst. Het domein ligt in Fargues, de moeite waard
om naar te zoeken!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten