zondag 25 oktober 2015

Rode Marsannay trekt steeds meer aandacht

De beste wijngaarden liggen deels in Chenôve
Marsannay is de Noordelijkste AOC uit de Côtes de Nuits. De wijn is afkomstig uit  de gemeenten Marsannay-la-Côte, Couchey en Chenôve. Éenvierde van de wijngaarden levert witte en roséwijn, de rest een rode wijn die steeds meer aandacht en waardering krijgt. The Wine Advocate schreef vorig jaar een heel lovend proefverslag van Domaine Fournier. Decanter heeft volgende maand een reportage over Marsannay. Er zijn géén Premier Cru wijngaarden, de wijngaarden Longerois en Clos du Roy komen wellicht in de toekomst in aanmerking om te promoveren naar deze status. Peter van den Besselaar biedt met zijn proeverij zicht op de rode Marsannay. Met champagne als indrinker en Sauternes als uitdrinker is dit een klassieke proeverij. 

Leclère-Pointillart Champagne Premier Cru Prestige
Gemaakt van 33% Pinot Noir, 33% Pinot Meunier, 33% Chardonnay, 5 jaar geouderd. Heel zuivere champagne, wat brioche, licht viooltjes, peer en meloen. Elegante smaak en goede vulling.

We proeven vier domeinen. Marsannay 2012 Veilles Vignes, Domaine Bernard Bouvier heeft een mooie pinot noir geur waarin Toos en Henk kersen vaststellen, veel fruit. Marsannay 2011 Vieilles Vignes Closerie des Alisiers is gemaakt door Stéphane Brocard, een zoon van de gerenommeerde wijnmaker Jean Marc Brocard uit Chablis. Een true to type Bourgogne, het meest toegankelijk zegt Toos én lekker, aldus Paul.

Domein Fournier
Pa Jean Fournier maakte wijnen die véél jaren flesrijping nodig hadden om enige charme te gaan tonen. We proefden de topwijngaard Clos du Roy uit 2000 en 1998. 2000 is een jaar met flesverschillen, we hebben geen optimale wijn op tafel.

Clos du Roy
Marsannay 1998 “Clos du Roy”, Domaine Jean Fournier
Deze wijn brengt nog wat stroefheid op de tanden, zeventien jaar oud! Prima drinkbaar zegt Noël, die bitters en tabak determineert. De oude wijn heeft een belegen geur, van herfstbos, wat dadels zegt Eric, nog stevig, nog fruit, boerse wijn.

Zoon Laurent Fournier is zijn wijnen duidelijk meer op de finesse gaan maken. Hij kwam in 2001 in het bedrijf en vanaf 2003 is hij zijn vader als wijnmaker opgevolgd. De wijnen zijn biologisch gecertificeerd.

Marsannay 2011 "Clos du Roy", Domaine Jean Fournier
Een pleaser, zegt Paul, een gulle en boerse wijn. Nello benoemt leer, tabak, fijne zuren en zoete tannines. Berry ruikt wat speculaas, rozen, vanille en kersen. De kracht en complexiteit maken deze wijn de topper van de proeverij.

Marsannay 2011 "Trois Terres" Vieilles Vignes, Domaine Fournier
We proeven deze wijn van drie wijngaarden van kalk- mergel en zandsteengrond, met wijnstokken die zijn aangeplant in de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw. De gemiddelde opbrengst is slechts 30 hl./ha. Véél te jong nog, maar duidelijk een wijn met veel finesse en verfijning. Nog gesloten, zegt Nello, die dikke tandplak vaststelt. Veel elegantie, zegt Paul.

Marsannay 2011 'Clos des Portes' Monopole Jean Michel Guillon & Fils
Dit is een andere stijl wijn. De  vergistingstijden van Guillon zijn langer en koeler dan normaal (4-6 weken ipv 2-3 weken) en bijna al zijn wijnen gaan op 100% nieuw hout. De favoriet van de wijnliefhebbers die een stevig glas waarderen. Fluwelige wijn, zegt Paul. Nello benoemt kersenconfiture, moerbei en stallucht. Rob is liefhebber van de wijn die hij complex, rijp en zoet noemt. Volgens Allen Meadows (Burghound.com) behoort Jean Michel Guillon tot de top 5 beste wijnmakers van Gevrey-Chambertin.


Domaine de l’Alliance 2009 Sauternes

Dit domein bestaat pas sinds 2005, dit is dus de vierde oogst. Een wijn waar ik lyrisch over ben, zegt Toos, die lychees proeft. Een voluptueuze wijn met mooi fruit slechts 13 hl/ha opbrengst. Het domein ligt in Fargues, de moeite waard om naar te zoeken!

Geen opmerkingen: