zaterdag 10 oktober 2015

Dwars door Noord-Spanje van Priorat naar Toro

Na een Freixenet Felicia (levendig, prettig, aangenaam) en een Menade Rueda (expressief, sappig) proeven een witte Portal del Montsant, waar de meningen over uiteen lopen. Zoals met meer wijnen in deze Vuelta door Noord-Spanje met een uitdrinker uit het Zuiden. Martijn de Groot brengt een prachtselectie op tafel. Karakteristieke wijnen. Met een topper van de befaamde oenoloog Esther de Nin. 
 
Portal del Montsant 2010, Santbru Blanc
Hartendief van Martijn. Gemaakt van 60 tot 80 jaar oude Garnacha Blanca. Eenderde van de druiven rijpt op Frans eiken gedurende vijf maanden, tweederde rijpt op beton. Een prachtige wijn, vind ik, in de geur herken ik amandel, caramel en koffie. Stevige bitters in deze witte wijn, waardoor het een echte éétwijn is. Voor Berry teveel bitters. Maar die moeten toch ook van de druiven komen, want zovéél hout heeft de wijn niet gehad. Just benoemt veel hout in de geur en wat honing. Willem Jan ruikt vanille, caramel, dropachtige aroma’s en ananas. Nello noemt de wijn mollig en ruikt vuursteen en mineraliteit. 

Dido 2013 Montsant
Paarse kleur, kersen in de geur, frivool en vrolijk. De wijn moet het van zijn geur hebben, de smaak is heel licht met forse zuren. Het klinkt gek, maar de wijn drinkt als limonade. Zo is veel wijn ooit bedoeld, om dagelijks met plezier te drinken. Het is een fraai glas voor een lunch, zelfs als je daarna nog moet werken. Nou is wijn bij de lunch in ons broodje-kaas-glas-melk land geen gewoonte, en veel proevers waarderen deze wijn maar matig. De technische gegevens zijn evengoed wel spannend: 60% van de wijn rijpte 16 maanden in kleine amfora’s en houten vaten, daar merk je weinig van, 40% in betonnen tanks. 70% garnache, 15% syrah en 15% cabernet sauvignon en merlot. 
Priorat wijngaard

We proeven drie Priorat wijnen. 

T(ina) 41 2013
Gemaakt van carinena, garnacha, syrah, cabernet sauvignon en merlot, 12 maanden gerijpt op Frans eiken. Jaap benoemt een stallucht, nat bos, de geur van een slagerij, vanille en chocolade maar ook een wat onrijpe aanzet. Toos vindt dat de krachtpatser te veel tannines heeft, de wijn botst met mijn smaak, zegt Nello. Mijn aantekeningen: een wat ontoegeeflijke en lastige wijn, met rode bes in de geur die naarmate de wijn langer in het glas vertoeft steeds mooier ruikt, toffee ook, smaak met een hoge zuurgraad. 

Embruix de Vall Llach 2010
Gemaakt van jonge wijnstokken en 16 maanden gerijpt op Frans eiken. Vlezige tannines zegt Jaap, weinig fruit, wel koffie en mocca, nat hout en tikje alcoholisch. Drop en eucalyptus, aldus Toos. Te dik, en wat gemaakte wijn, zegt Nello, te veel van alles. De kleur oogt al wat geouderd, veel body, maar ook heel veel alcohol. 
Oenoloog Esther de Nin


Nit de Nin 2011
Hartendief van Martijn. Grenache en carignan, veertien maanden gerijpt in Frans eiken. Gemaakt van 90 jaar oude stokken. Kostbare fles. En een leuke naam met die alliteratie, die helpt om bekendheid en reputatie te verkrijgen. De wijn heeft een flinke reputatie onder wijnliefhebbers. Gemaakt door oenoloog Esther de Nin. Toch noemt Toos de wijn in onbalans, te veel alcohol; Nello benoemt herfstbos en tabak. Jaap benoemt geroosterd en gekruid vlees, bessen, bramen en een hele kruidenkast. Hij geeft aan deze wijn de voorkeur van de Priorat wijnen. Dat ben ik helemaal met hem eens: paarse rand en een dennenbos in de geur, een wat opmerkelijke geur, ik vind de wijn ruiken naar houtmolm en balsem. Later ook chocolade. Eetwijn, nu nog te jong en te straf. Belofte voor de toekomst. Spannend om deze wijn - als die tussen de 7 en 10 jaar oud is - eens terug te proeven tussen klassieke wijnen. Duidelijk een aanrader om in de liefhebberskelder te leggen. 

We proeven twee Toro wijnen. 

Romanico 2013 Toro
Zwart-rode kleur, peper, viool, rondeur en véél smaak. Eric ruikt eucalyptus, groene thee en mest, Berry kersen, Rob veel fruit. 

Victorino 2007 Toro
Eric benoemt cassis, vanille, leer; Rob benoemt stal, dit is een complexer en serieuzer glas. Berry vindt de wijn prachtig: romig, kersen, eikenhout en sappige zuren. De wijn heeft een zwart rode kleur. Gemaakt van tempranillo van 45 jaar oude stokken met een heel laag rendement van 15 hl/ha. 15 maanden houtrijping. De geur is nog wat gesloten, inktig, mocca en caramel. Véél body, een krachtpatser. 

We sluiten af met een fantastische dessertwijn. 

MR 2010, Malaga Telmo Rodriguez
Gemaakt van 100% moscatel. Een modern gemaakte Malaga. Eric benoemt de goudgele kleur, yoghurt, gebrande ananas, mandarijn, munt, hazelnoot. Uit deze opsomming blijkt al dat er veel aan deze wijn te ontdekken valt. Mijn aantekeningen: kweepeer, ananas en lychees. Goede balans!

Fijne proeverij.  

Geen opmerkingen: