Na een
Freixenet Felicia (levendig, prettig, aangenaam) en een Menade Rueda
(expressief, sappig) proeven een witte Portal del Montsant, waar de meningen
over uiteen lopen. Zoals met meer wijnen in deze Vuelta door Noord-Spanje met
een uitdrinker uit het Zuiden. Martijn de Groot brengt een prachtselectie op
tafel. Karakteristieke wijnen. Met een topper van de befaamde oenoloog Esther
de Nin.
Portal del
Montsant 2010, Santbru Blanc
Hartendief
van Martijn. Gemaakt van 60 tot 80 jaar oude Garnacha Blanca. Eenderde van de
druiven rijpt op Frans eiken gedurende vijf maanden, tweederde rijpt op beton.
Een prachtige wijn, vind ik, in de geur herken ik amandel, caramel en koffie.
Stevige bitters in deze witte wijn, waardoor het een echte éétwijn is. Voor
Berry teveel bitters. Maar die moeten toch ook van de druiven komen, want
zovéél hout heeft de wijn niet gehad. Just benoemt veel hout in de geur en wat
honing. Willem Jan ruikt vanille, caramel, dropachtige aroma’s en ananas. Nello
noemt de wijn mollig en ruikt vuursteen en mineraliteit.
Dido 2013 Montsant
Paarse kleur,
kersen in de geur, frivool en vrolijk. De wijn moet het van zijn geur hebben,
de smaak is heel licht met forse zuren. Het klinkt gek, maar de wijn drinkt als
limonade. Zo is veel wijn ooit bedoeld, om dagelijks met plezier te drinken. Het
is een fraai glas voor een lunch, zelfs als je daarna nog moet werken. Nou is wijn
bij de lunch in ons broodje-kaas-glas-melk land geen gewoonte, en veel proevers
waarderen deze wijn maar matig. De technische gegevens zijn evengoed wel
spannend: 60% van de wijn rijpte 16 maanden in kleine amfora’s en houten vaten,
daar merk je weinig van, 40% in betonnen tanks. 70% garnache, 15% syrah en 15%
cabernet sauvignon en merlot.
Priorat wijngaard |
We proeven
drie Priorat wijnen.
T(ina) 41
2013
Gemaakt van
carinena, garnacha, syrah, cabernet sauvignon en merlot, 12 maanden gerijpt op
Frans eiken. Jaap benoemt een stallucht, nat bos, de geur van een slagerij,
vanille en chocolade maar ook een wat onrijpe aanzet. Toos vindt dat de
krachtpatser te veel tannines heeft, de wijn botst met mijn smaak, zegt Nello.
Mijn aantekeningen: een wat ontoegeeflijke en lastige wijn, met rode bes in de
geur die naarmate de wijn langer in het glas vertoeft steeds mooier ruikt,
toffee ook, smaak met een hoge zuurgraad.
Embruix de
Vall Llach 2010
Gemaakt van
jonge wijnstokken en 16 maanden gerijpt op Frans eiken. Vlezige tannines zegt
Jaap, weinig fruit, wel koffie en mocca, nat hout en tikje alcoholisch. Drop en
eucalyptus, aldus Toos. Te dik, en wat gemaakte wijn, zegt Nello, te veel van
alles. De kleur oogt al wat geouderd, veel body, maar ook heel veel alcohol.
Oenoloog Esther de Nin |
Nit de Nin
2011
Hartendief
van Martijn. Grenache en carignan, veertien maanden gerijpt in Frans eiken.
Gemaakt van 90 jaar oude stokken. Kostbare fles. En een leuke naam met die
alliteratie, die helpt om bekendheid en reputatie te verkrijgen. De wijn heeft
een flinke reputatie onder wijnliefhebbers. Gemaakt door oenoloog Esther de
Nin. Toch noemt Toos de wijn in onbalans, te veel alcohol; Nello benoemt
herfstbos en tabak. Jaap benoemt geroosterd en gekruid vlees, bessen, bramen en
een hele kruidenkast. Hij geeft aan deze wijn de voorkeur van de Priorat
wijnen. Dat ben ik helemaal met hem eens: paarse rand en een dennenbos in de
geur, een wat opmerkelijke geur, ik vind de wijn ruiken naar houtmolm en
balsem. Later ook chocolade. Eetwijn, nu nog te jong en te straf. Belofte voor
de toekomst. Spannend om deze wijn - als die tussen de 7 en 10 jaar oud is - eens
terug te proeven tussen klassieke wijnen. Duidelijk een aanrader om in de
liefhebberskelder te leggen.
We proeven
twee Toro wijnen.
Romanico 2013
Toro
Zwart-rode
kleur, peper, viool, rondeur en véél smaak. Eric ruikt eucalyptus, groene thee
en mest, Berry kersen, Rob veel fruit.
Victorino
2007 Toro
Eric benoemt
cassis, vanille, leer; Rob benoemt stal, dit is een complexer en serieuzer
glas. Berry vindt de wijn prachtig: romig, kersen, eikenhout en sappige zuren.
De wijn heeft een zwart rode kleur. Gemaakt van tempranillo van 45 jaar oude
stokken met een heel laag rendement van 15 hl/ha. 15 maanden houtrijping. De
geur is nog wat gesloten, inktig, mocca en caramel. Véél body, een
krachtpatser.
We sluiten af
met een fantastische dessertwijn.
MR 2010,
Malaga Telmo Rodriguez
Gemaakt van
100% moscatel. Een modern gemaakte Malaga. Eric benoemt de goudgele kleur, yoghurt, gebrande ananas,
mandarijn, munt, hazelnoot. Uit deze opsomming blijkt al dat er veel aan deze
wijn te ontdekken valt. Mijn aantekeningen: kweepeer, ananas en lychees. Goede
balans!
Fijne
proeverij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten