vrijdag 27 november 2015

Hou ervan – hou er niet van – hou ervan – hou er niet van – hou ervan – hou er niet van – hou er van – hou er niet van

Je kunt secuur uitzoeken welke wijn-spijs combinatie passend is. Je kunt ook gewoon lekker gaan uitproberen. Hou ervan – hou er niet van – hou ervan – hou er niet van. Zoals het spelletje met bloemen waar je de blaadjes afhaalt. Twan Vermeulen is van het uitproberen. Met zijn zonnige inborst zet hij het bord voor je neer en beveelt aan: geniet ervan! Zo gezegd, zo gedaan. 

Samen met kookmaatje Maarten tovert ons “proefmonster” Twan het volgende op tafel: in sinaasappel gegaarde zeebaars met amandelmousse, mango en paling | risotto met pistachenoten, groene asperges en fluweelpootjes (golden enoki) | lamsrack met oosterse kruidenjus, pompoenpuree en knolselderij met sugarsnaps |  gepocheerde kweepeer met frambozengelei en sabayon met mascarpone. 

We proeven achtereenvolgens een Portium cava brut, bij een amuse van garnaal, Pogiobello 2014 van ribolla gialla bij zeebaars, Grechetto 2014 di Fillipo bij risotto, Monterè 2013 Corvina van Tinazzi bij lam en Anna Alonso Moscatel del Douro bij de kweepeer. 

Wat zo leuk is aan dit menu is dat je ziet dat we heus niet altijd die eeuwige chardonnay hoeven te schenken, of de sauvignon blanc, riesling. Ribolla Gialla, Grechetto, Corvina, het zijn uiterst originele keuzes. Ondertussen delibereren we gerust dat het een lieve lust is, als we vinden dat een combinatie niet echt botert. Bij het heerlijke dessert is de Moscatel eerder een strijdmaatje dan complementair. Zó gedronken is de wijn prima, in combinatie met het gerecht worden gerecht of wijn niet mooier. Moscato d’asti wordt gesuggereerd. De origineelse suggestie is een rode wijn bij het dessert. Hou ervan – hou er niet van – hou ervan – hou er niet van. Het blijft een kwestie van smaak. 

Di Fillipo Grechetto colli martani 2014
Witte wijn van een autochtone druif uit Umbrië. Ik heb een zwak voor grechetto, sinds ik die in Umbrië voor het eerst dronk. Een fijne wijn met perzik in de geur en hap sap concentraat, je verlangt naar een volgend glas. Martijn ruikt hooi en bloemen. De risotto had een zoetje in de smaak (afgeblust met vermouth) waardoor de wijn nét iets minder tot zijn recht kwam.

Tinazzi Cà dè Rocchi Monterè 2013 Ripasso Valpolicella
Wijn gemaakt van de corvina druif, wijn die blij maakt. Met kersen in de geur, licht pruimen, goede balans, nog wat taninne. Pittig glas, dat prima combineert met de lamsrack. 

Op het gebied van wijn en spijs ben ik een beetje een bangerik en raadpleeg vaak vier, vijf boeken om tot goede combinaties te komen. Maar ik heb geleerd dat de mooiste combinaties vaak op de tweede dag te proeven zijn, als ik wat in de fles bleef proef met wat ik toevallig op die dag eet. Er is veel te zeggen voor het ongecompliceerd benaderen van wijn en spijs, gewoon lekker proeven, zoals Twan.

Geen opmerkingen: