zaterdag 14 november 2015

Autochtone Italiaanse druiven voor witte wijn


Schitterende coöperatie Nals Margreid
Iedereen heeft wel zijn geluksmomenten: het moment dat je een sigaar opsteekt, het glaasje Calvados na een diner, lekker dat uurtje hardlopen na het werk, het beluisteren van Californië Dreaming van Mamas and the Papas, en ja… ik heb dat bij het proeven van gekke druifjes. De proeverij Italiaans wit van Hans Lodewijkx is er een om mijn hart op te halen. Veertien flessen van vermentino, pigato,erbaluce, garganega, biancolella, pecorino, verdicchio en ja ook enkele meer bekende zoals de moscato en de pinot bianco. 
 
Anselmi Capitel Croce 2013 Veneto
Gemaakt van garganega. Speelse wijn (Noël), kruidig en vettig (Toos), ananas, honing en sinaasappel (Willem Jan), aangenaam volle afdronk (Gerard). Mijn aantekeningen: buxus, goede inhoud, goede zuren. 

Claudio Mariotto Derthona 2011
Gemaakt van de Timorasso, uit Piemonte. Kruidig, mint en… medicijnkastje (Berry), banaan en perzik (Kees). Mijn aantekeningen: opvallende wijn, kruidig en laurier, kardemom, veel power, bitters en enorm lang nahangend. Een gastronomische wijn. 

Garofoli Podium 2012 Castello di Jesi
Gemaakt van verdecchio, tre bicchierri Gambero Rosso. Héél mooie wijn, viooltjes in een verfijnde neus, veel inhoud, sappig, mooie mineralen. 

Tenuta Spinelli 2014 Pecorino Artemisia Offida
Gemaakt van de pecorino druif en ook tre bicchieri Gambero Rosso, dus de hoogste beoordeling van de Italiaanse wijngids. Mooi complex, goede balans, heerlijk (Cobie), botertje, bloemig, perzik (Toos). Mijn aantekeningen: amandel in de geur, excellente balans, heel veel citrus, goede harmonie, mooie bitters. Hartendief van Hans. Mooie wijn uit Marche. 

Het zicht vanuit Nals Margreid op de omgeving
Nals Margreid Sirmian Pinot Bianco 2014
Hartendief van Hans. Een wijn uit het Noordelijke Trentino. Dit vind ik de mooiste en meest verrassende wijn uit de proeverij, de wijn is gemaakt door een coöperatie. Heel frisse zuren, in de geur wat brioche, gist en viooltjes. Hap sap, je verlangt naar de volgende slok, perfecte balans en lang nahangend. 

Recioto di Soave 2013 Agostino Vicentini
Grapefruit (Paul), sinaasappeltonen, honing en rijpe ananas (Willem Jan), caramel en moca (Kees), een brede smaak en niet alleen maar een dikke wijn, toast, beukennoten (Just). Mijn aantekeningen: Turks fruit, roomboterimpressie en honing, uitstekende balans. 

Fijne ontdekkingsproeverij.

Geen opmerkingen: