Iedereen
heeft wel zijn geluksmomenten: het moment dat je een sigaar opsteekt, het
glaasje Calvados na een diner, lekker dat uurtje hardlopen na het werk, het
beluisteren van Californië Dreaming van Mamas and the Papas, en ja… ik heb dat
bij het proeven van gekke druifjes. De proeverij Italiaans wit van Hans
Lodewijkx is er een om mijn hart op te halen. Veertien flessen van vermentino,
pigato,erbaluce, garganega, biancolella, pecorino, verdicchio en ja ook enkele
meer bekende zoals de moscato en de pinot bianco.
Anselmi
Capitel Croce 2013 Veneto
Gemaakt van
garganega. Speelse wijn (Noël), kruidig en vettig (Toos), ananas, honing en
sinaasappel (Willem Jan), aangenaam volle afdronk (Gerard). Mijn aantekeningen:
buxus, goede inhoud, goede zuren.
Claudio
Mariotto Derthona 2011
Gemaakt van
de Timorasso, uit Piemonte. Kruidig, mint en… medicijnkastje (Berry), banaan en
perzik (Kees). Mijn aantekeningen: opvallende wijn, kruidig en laurier,
kardemom, veel power, bitters en enorm lang nahangend. Een gastronomische wijn.
Garofoli
Podium 2012 Castello di Jesi
Gemaakt van
verdecchio, tre bicchierri Gambero Rosso. Héél mooie wijn, viooltjes in een
verfijnde neus, veel inhoud, sappig, mooie mineralen.
Tenuta
Spinelli 2014 Pecorino Artemisia Offida
Gemaakt van
de pecorino druif en ook tre bicchieri Gambero Rosso, dus de hoogste
beoordeling van de Italiaanse wijngids. Mooi complex, goede balans, heerlijk
(Cobie), botertje, bloemig, perzik (Toos). Mijn aantekeningen: amandel in de
geur, excellente balans, heel veel citrus, goede harmonie, mooie bitters.
Hartendief van Hans. Mooie wijn uit Marche.
Het zicht vanuit Nals Margreid op de omgeving |
Nals Margreid
Sirmian Pinot Bianco 2014
Hartendief van Hans. Een wijn uit
het Noordelijke Trentino. Dit vind ik de mooiste en meest verrassende wijn uit
de proeverij, de wijn is gemaakt door een coöperatie. Heel frisse zuren, in de
geur wat brioche, gist en viooltjes. Hap sap, je verlangt naar de volgende
slok, perfecte balans en lang nahangend.
Recioto di
Soave 2013 Agostino Vicentini
Grapefruit
(Paul), sinaasappeltonen, honing en rijpe ananas (Willem Jan), caramel en moca
(Kees), een brede smaak en niet alleen maar een dikke wijn, toast, beukennoten
(Just). Mijn aantekeningen: Turks fruit, roomboterimpressie en honing,
uitstekende balans.
Fijne
ontdekkingsproeverij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten