Descurbre
España, is het thema van de proeverij van Just Krijn. De wijnen komen uit Noord
West Spanje, vooral uit de streken die boven Portugal liggen: Galicië en Asturia.
Just heeft verschillende wijnbedrijven zelf bezocht, vaak kleinere bedrijven
die nog niet exporteren naar ons land. Ik zie na de proeverij véél sterren bij
mijn aantekeningen staan, een goed teken. En altijd leuk: we proeven weer heel
curieuze druiven.
Streek
Cangas, Abarin druif
De Albarin
blanco druif mag niet worden verward met de Albariño. Albarin blanco is een
curieus druifje dat op minder dan 50 hectare staat aangeplant in vooral
Asturias. De druif rijpt vroeg en is goed bestand tegen meeldauw, schrijft
Jancis Robinson. De druif geeft florale wijnen met wat kruidigheid en een vrij
hoge zuurgraad.
Een
etiketloze fles, meegekregen van de wijnbouwer. Een heel fijn eerste glas, deze Nibias... want
ja, metéén goede zin. Super expressieve buxus en citrus geur, een feest in het
glas, frisse zuren en mooie bitters. De wijnbouwer heeft geen website. Dit is
een trouvaille waar een slimme wijnnhandelaar zijn reputatie glans kan
geven.
Monasterio de
Corias 2013 Viña Grandiella gemaakt van albarín blanco vind ik in alles net
even wat minder, omdat de geur ingetogen is en dat feestelijk stuivende
ontbeert. Amandelen in de geur, soepel en mooie balans. Willem Jan krijgt de
prijs voor de mooiste omschrijving van de proeverij: als calvados zonder de
alcohol.
Bodega Vidas
2013 albarín blanco
Het verhaal
van deze bodega is prachtig. Jonge mensen, werkloos, zoals zoveel Spaanse
jongeren helaas, die besluiten dan een eigen wijnbedrijf te beginnen. Een van
de eigenaren is een scheikundige, altijd handig in een wijnbedrijf, om de
geheimen van het terroir en mineraliteit te doorgronden. Wie dit glas proeft,
gúnt de wijnbouwer meteen het allerbeste, dat zijn bedrijf een groot succes mag worden. Amandel en hazelnoot in de geur,
limoen in de smaak en het fris van de zee, zegt Paul poëtisch. Mijn
aantekeningen zijn prozaïsch maar bevestigen de kwaliteit: geur met citrus en
boter, prettige balans, een wijn met karakter.
Streek
Ribeiro
Triay 2014
Monterrei godello
Munt, groene
kruid en mandarijn (Eric), steen/mineraal, witte perzik, subtiele bloesem en
rijke smaak (Claartje). Mooie wijn! Bloemrijk, rozen en viooltjes, hap sap, je
hebt zo’n zin in een volgende slok, uitstekende balans en veel charme.
Witte crianza
We proeven
drie witte crianza wijnen, allemaal met houtrijping. De 100 Montañas 2013 van
albarin blanco van Bodega Vidas heeft een gesloten geur, waar wat amandel in
doorkomt, het is geen allemansvriend, dit glas, maar alleraardigst: soepele
wijn, goede balans met een zoet-bittere afdronk. Dan proeven we wel een
albariño: Mar de frades 2011, Rias Baixas. Deze crianza heeft citrus en een
botertje in de geur. Lekker fruit, appel (Henk). Ik ruik een zeebriesje, zout.
Frisse zuren, hap sap, aangename balans.
De Guitian godello fermentado en barrica 2012 maakt indruk als complexe wijn. Geweldig lekker, hier zit alles in, appel, vanille en hout (Henk), drop en anijs (Claartje). Ik ben in het begin een beetje uit het veld geslagen door de wijn, want ik ruik natte walnoot en oud frituurvet. Oef, wat gaat dat worden? Maar dan komt ook een aardse toon, bloemen en viooltjes. En veel rondeur, volheid, perzik. Een onorthodoxe en fraaie wijn.
De Guitian godello fermentado en barrica 2012 maakt indruk als complexe wijn. Geweldig lekker, hier zit alles in, appel, vanille en hout (Henk), drop en anijs (Claartje). Ik ben in het begin een beetje uit het veld geslagen door de wijn, want ik ruik natte walnoot en oud frituurvet. Oef, wat gaat dat worden? Maar dan komt ook een aardse toon, bloemen en viooltjes. En veel rondeur, volheid, perzik. Een onorthodoxe en fraaie wijn.
In de serie
authentiek rood staat de wijn die voor mij dé wijn van de proeverij is.
De kans dat
we vaker carrasquin gaan proeven is zo goed als nihil. Jancis Robinson heeft de
druif (uiteraard) in haar standaardwerk staan. Maar de druif (die verwant is
met Albarin Negro) komt in de officiële statistieken niet voor. Er zijn slechts enkele tientallen hectares mee beplant, zeer lokaal. De wijn heeft
een lage zuurgraad en wordt vooral voor rosé gebruikt, schrijft Robinson. Nou,
dan zijn de wijnmakers van Vidas ware tovenaars, want wat is dit een lekker
glas wijn! Cerise, kersen en lavendeltonen, zoethout een zacht bittertje
(Willem Jan), kersen, prima smaak en balans, een doortimmerde wijn (Rob). Een
explosie van morellenkersen ruik ik. Mineralen, complexiteit. Veel vanille en
hout in de smaak, heel krachtige wijn waar het brein vrijwel automatisch een
wildgerecht bij denkt. Fijn brein!
Heerlijke
proeverij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten