zaterdag 21 november 2015

Ontdekkingstocht door Noord West Spanje

Descurbre España, is het thema van de proeverij van Just Krijn. De wijnen komen uit Noord West Spanje, vooral uit de streken die boven Portugal liggen: Galicië en Asturia. Just heeft verschillende wijnbedrijven zelf bezocht, vaak kleinere bedrijven die nog niet exporteren naar ons land. Ik zie na de proeverij véél sterren bij mijn aantekeningen staan, een goed teken. En altijd leuk: we proeven weer heel curieuze druiven. 

Streek Cangas, Abarin druif

De Albarin blanco druif mag niet worden verward met de Albariño. Albarin blanco is een curieus druifje dat op minder dan 50 hectare staat aangeplant in vooral Asturias. De druif rijpt vroeg en is goed bestand tegen meeldauw, schrijft Jancis Robinson. De druif geeft florale wijnen met wat kruidigheid en een vrij hoge zuurgraad. 

Bodega Chacón Buelta
Bodega Chacón Buelta 2014 Nibias albarín blanco
Een etiketloze fles, meegekregen van de wijnbouwer. Een heel fijn eerste glas, deze Nibias... want ja, metéén goede zin. Super expressieve buxus en citrus geur, een feest in het glas, frisse zuren en mooie bitters. De wijnbouwer heeft geen website. Dit is een trouvaille waar een slimme wijnnhandelaar zijn reputatie glans kan geven.  

Monasterio de Corias 2013 Viña Grandiella gemaakt van albarín blanco vind ik in alles net even wat minder, omdat de geur ingetogen is en dat feestelijk stuivende ontbeert. Amandelen in de geur, soepel en mooie balans. Willem Jan krijgt de prijs voor de mooiste omschrijving van de proeverij: als calvados zonder de alcohol. 

Bodega Vidas 2013 albarín blanco
Het verhaal van deze bodega is prachtig. Jonge mensen, werkloos, zoals zoveel Spaanse jongeren helaas, die besluiten dan een eigen wijnbedrijf te beginnen. Een van de eigenaren is een scheikundige, altijd handig in een wijnbedrijf, om de geheimen van het terroir en mineraliteit te doorgronden. Wie dit glas proeft, gúnt de wijnbouwer meteen het allerbeste, dat zijn bedrijf een groot succes mag worden. Amandel en hazelnoot in de geur, limoen in de smaak en het fris van de zee, zegt Paul poëtisch. Mijn aantekeningen zijn prozaïsch maar bevestigen de kwaliteit: geur met citrus en boter, prettige balans, een wijn met karakter. 

Streek Ribeiro

Triay 2014 Monterrei godello
Munt, groene kruid en mandarijn (Eric), steen/mineraal, witte perzik, subtiele bloesem en rijke smaak (Claartje). Mooie wijn! Bloemrijk, rozen en viooltjes, hap sap, je hebt zo’n zin in een volgende slok, uitstekende balans en veel charme. 

Witte crianza

We proeven drie witte crianza wijnen, allemaal met houtrijping. De 100 Montañas 2013 van albarin blanco van Bodega Vidas heeft een gesloten geur, waar wat amandel in doorkomt, het is geen allemansvriend, dit glas, maar alleraardigst: soepele wijn, goede balans met een zoet-bittere afdronk. Dan proeven we wel een albariño: Mar de frades 2011, Rias Baixas. Deze crianza heeft citrus en een botertje in de geur. Lekker fruit, appel (Henk). Ik ruik een zeebriesje, zout. Frisse zuren, hap sap, aangename balans.
De Guitian godello fermentado en barrica 2012 maakt indruk als complexe wijn. Geweldig lekker, hier zit alles in, appel, vanille en hout (Henk), drop en anijs (Claartje). Ik ben in het begin een beetje uit het veld geslagen door de wijn, want ik ruik natte walnoot en oud frituurvet. Oef, wat gaat dat worden? Maar dan komt ook een aardse toon, bloemen en viooltjes. En veel rondeur, volheid, perzik. Een onorthodoxe en fraaie wijn. 

In de serie authentiek rood staat de wijn die voor mij dé wijn van de proeverij is. 


100 Montañas Bodegas Vidas 2013 gemaakt van carrasquin
De kans dat we vaker carrasquin gaan proeven is zo goed als nihil. Jancis Robinson heeft de druif (uiteraard) in haar standaardwerk staan. Maar de druif (die verwant is met Albarin Negro) komt in de officiële statistieken niet voor. Er zijn slechts enkele tientallen hectares mee beplant, zeer lokaal. De wijn heeft een lage zuurgraad en wordt vooral voor rosé gebruikt, schrijft Robinson. Nou, dan zijn de wijnmakers van Vidas ware tovenaars, want wat is dit een lekker glas wijn! Cerise, kersen en lavendeltonen, zoethout een zacht bittertje (Willem Jan), kersen, prima smaak en balans, een doortimmerde wijn (Rob). Een explosie van morellenkersen ruik ik. Mineralen, complexiteit. Veel vanille en hout in de smaak, heel krachtige wijn waar het brein vrijwel automatisch een wildgerecht bij denkt. Fijn brein!

Heerlijke proeverij.

Geen opmerkingen: