donderdag 23 april 2015

Toos Dusee, proefkampioen met glans

De eerste blindproefwedstrijd “Grand Prix Brabantse Wijnsocieteit” is met glans gewonnen door Toos Dusee. Dat is ongelofelijk knap en een dikke felicitatie waard. We proefden vijf witte wijnen blind en vijf rode wijnen blind. De deelnemers geven respectievelijk aan: land 5 punten, druif 5 punten, streek 2 punten, AOC/DOC 2 punten, jaar 1 punt en producent 1 punt. Anders dan in de afgelopen 22 jaar krijgen de deelnemers nu hints. Tot nu toe kwamen de wijnen altijd uit Frankrijk, nu voortaan uit Frankrijk, Italië of Spanje. 


Maakt dat dan veel verschil, vraagt de lezer zich af? Nou dat vroeg de webmaster zich ook af en hij ging op onderzoek uit. Hij nam de Wijnatlas van Hugh Johnson en telde de Franse pagina’s. Honderd. En hij telde natuurlijk de Italiaanse en Spaanse pagina’s, respectievelijk 32 en 14, dus we heb ben 46 pagina’s méér oefen- en studiestof. Dan de druivensoorten. Natuurlijk: er zijn tien bekende witte en tien rode druivensoorten in Frankrijk, maar de keuze is reuze, zeker zo’n 65 soorten, waaronder curieuze zoals bourboulenc, clairette of jacquere. Wel beste lezer, daar komen er 30 uit Spanje bij en 80 uit Italië. Honderd-en-tien-meer! Niet alleen bekende zoals tempranillo en sangiovese. Nee, ook druiven zoals bobal en xarel-lo. En uit Italië de aglianico en arneis. De wedstrijd was altijd al een schier onmogelijke opgave, wie nu wint heeft een kus gehad van Dyonisus en een knuffel van Appollo. Toos Dusee wint met een straatlengte voorsprong met 68 punten, Peter van den Besselaar eindigt tweede met 56 punten en Rob van Ginneken derde met 55 punten. Noël komt één punt tekort voor een plaats op het erepodium en Berry komt 5 punten tekort.
Witte wijnen
Mooie eerste wijn, een hersenbreker. Flink goudkleurig, bloemrijk maar ingetogen, sappige zuren en best verfijnd. De Rias Baixas 2010 van Codax, gemaakt van albariño. De tweede wijn is een cadeautje, Menetou Salon 2010 van Etienne de Loury. In de generale repetitie dronken we deze sauvignon blanc ook. De derde wijn laat zich maar moeilijk thuisbrengen: bleke kleur, schraal en strak, later bloemetjes, hoog in de bitters, ook sappig en zuurtje in de afdronk. Bij door- en door-ruiken ook wat caramel in de geur: Roero Arneis 2012 van Giovanni Almondo. De vierde wijn is duidelijk houtgelagerd maar heeft nauwelijks geur en een tikje alcoholische smaak, enorm lastig thuis te brengen. Verdicchio is de druif van Castelli di Jesi 2011 Monarco. De vijfde wijn is de mooiste witte wijn, zéér bloemrijk, rondeur en veel elegantie, vet en krachtig, een heel mooi glas: Saint Joseph 2013 Yves Cuilleron, gemaakt van marsanne.Rode wijnen
De eerste rode wijn is mischien wel herkenbaar als Spaans: kruidig, mocca, cacao, breed uitwaaierend, stevige smaak, veel bitters en heel harmonieus. Het blijkt een tien jaar oude Rioja van Valdemar, alleen… gemaakt van de graciano druif. Tja, proef dat maar eens. De tweede wijn is een hersenbreker: open geur, kreupelhout, meer ingetogen dan de eerste wijn. Strenger ook, maar tegelijkertijd doet de zachte aandronk, rondeur en goede zuren denken aan merlot. Dat klopt: de wijn is gemaakt van merlot en cabernet sauvignon. Het is de topcuvee Moulin des Dames 2005 van Tour des Gendres uit Bergerac. De derde wijn is mooooi: de lichtste kleur, kersen in de aangename geur, sappig en mooi uitgerijpt, geweldige balans. Veel proevers denken door de lichte kleur aan nebbiolo, maar het is sangiovese. Brunello di Montalcino 2005 van Banfi. De vierde wijn heeft een sangiovese geur, kreupelhout en goede balans. Het blijkt een aglianico: Taurasi 2009 van Feudi San Gregorio. De laatste rode wijn is wat mij betreft de ster van de avond: zéér expressieve geur, vol en vrolijk makend mooi! Rood fruit met een hele lichte structuur. We proeven Saint Joseph 2010, maar nu rood, van syrah en gemaakt door Georges Vernay.

Nello Pischedda heeft een mooie wedstrijdproeverij gemaakt. Als dubbelkampioen (van onze wedstrijd én de Grand Prix Saint Hubert) staat hij aan de basis van vernieuwing met dit concept. Bedankt Nello.

2 opmerkingen:

Kati Bujdosó zei

Een geweldige prestatie, Toos! Gefeliciteerd! Groeten van Kati

kees mutsaers zei

Toos proficiat, knap gedaan, zo makkelijk is het allemaal niet, ik kom je koeler graag een keer vullen. Tot dan, Kees