donderdag 16 april 2015

Toos torent boven alle proevers uit

Overleggen wat in het glas zat... na de witte wijnen
Voor het eerst sinds het instellen van de proefwedstrijd gaat het anders. Daarom hebben we een heuse generale repetitie. Proefkampioen Nello Pischedda maakte een mooie line-up én voorspelt wie hoog gaat eindigen. Het klopt. Toos torent boven alle proevers uit. Met mooie scores van ervaren leden als Berry, Kees en Paul. En uitstekende scores van recentere leden als Jaap en Willem Jan. 

Op papier ziet de wedstrijd er prima uit, moet te doen zijn, denk je dan. In werkelijkheid maakt de toevoeging van Spaanse en Italiaanse wijn (naast Franse) de wedstrijd duivels moeilijk. Maar niet gezeurd, want we krijgen voortaan hints – hetzelfde principe als bij de Prix Saint Hubert. We proefden blind: Franse sauvignon blanc, Italiaanse riesling, Franse chardonnay, Italiaanse inzolia/sauvignon, Spaanse macabeu/chardonnay, en dan rood: Italiaanse nebbiolo, Italiaanse Montepulciano d’Abruzzo, Italiaanse Aglianico, Franse grenache/mourvedre, Spaanse tempranillo. Verder had de generale repetitie alles wat de wedstrijd leuk maakt. Je krijgt op je kop als je spiekt of zelfs maar de smartphone aanraakt. Je mag na het invullen op de gang gaan speculeren met lotgenoten. Vooraf wisselen we van gedachten over het niveau van ons proefgezelschap. Met de klasseringen bij de Prix in gedachten, luidt de conclusie: we proeven op Champions League niveau. Een mooie gedachte. Alleen voel ik zelf na de Generale Repetitie meer verwantschap met clubs als ADO Den Haag en Excelsior. Maar ach, wie weet is dat na volgende week weer anders. Zonder andere wijnen tekort te doen, een beschrijving van twee mooie en authentieke wijnen. 

Menetou Salon 2012, Etienne de Loury
Zéér true to type. En daarmee is de eerste wijn in de proeverij een ‘weggevertje’ zoals de eerste vraag bij Twee voor Twaalf ook altijd wel te doen is. Expressieve geur met buxus en passiefruit. Goede zuren in de ranke wijn. Fijn glas uit de Loire streek. 

Pesquera 2011, Ribera del Duero
Donkere kleur, nog paars. Een fris kruidige maar tegelijkertijd heel rijke geur. Leuk glas wijn met veel bessen/kersen.

1 opmerking:

kees mutsaers zei

succes allemaal
geniet ervan