zaterdag 11 april 2015

Riesling Kabinett en Spätlese, eerst het zuur, dan het zoet (en vice versa)

Piesporter Goldtropfchen, adembenemend
Hans Lodewijkx maakt zijn reputatie waar met een proeverij van Riesling Kabinett en Spätlese. Véél flessen. En ook origineel omdat we tussentijds al aan een kaasplankje gaan, met goede reden zo blijkt.Ik tel dertien wijnen uit de Moezel, en ook een fles uit respectievelijk Pfalz, Rheingau en Rheinhessen. Gelukkig allemaal met hele lage alcoholpercentages. Hans kent de wijnen, zo blijkt uit een uitgekiende line up. Dan eens een serie waarin de zuren prominent zijn, dan een serie waarin het zoet beter naar voren komt.  Frapperend is dat de proeverij feitelijk een goed beeld geeft van de wijnhuizen. 
 
Jos Christoffel Jr. maakt wijnen met een klein stinkertje in geur, ‘old school’ en door die geur vaak herkenbaar. Weisser-Künstler maakt gebalanceerde wijnen, heel zuiver. A.J. Adam maakt expressieve wijnen met een schitterende geur; we filosoferen over de gisten die hij gebruikt. Julian Haart maakt wijnen met goed concentraat. Reinholt Haart maakt loupezuivere wijnen met op zijn best veel elegantie. Ieder van de wijnen die op tafel staan, kunnen veel plezier geven. Naast elkaar geproefd gaan kleine nuances belangrijk worden. We hebben deze wijn niet geblindeerd geproefd.

Selectie Kabinett

Dhroner Hofberg 2012 Riesling Kabinett A.J. Adam
De mooiste Moezel Kabinett die op tafel staat. Hartendiefje van Hans. Mooi geelgoud, zeer expressieve geur, bloemig, peer en meloen. De geur is werkelijk grote klasse. De smaakt heeft een hoge zuurgraad. Fijne wijn, dit is wat Duitse wijn vermag!

Schubertslay 2010 Riesling Kabinett Julian Haart
Licht bloemige geur met ook wat mineralen. De smaak is net even ‘liebliger’ dan de Kabinett van Adam, lekker perensapje in de smaak, erg mooie smaak, de wijn blijft – altijd een goed teken – lang nahangen.

Piesporter Goldtropfchen 2010 1er Lage, Riesling Kabinett, Reinhold Haart
Geur met wat laurierdrop associatie, een klein stinkertje (zwavel?), heel hoge zuurgraad, zuivere wijn, goed nahangend. Een belofte voor de komende jaren. 

Selectie Spätlese

Enkircher-Ellergrub 2010 Riesling Spätlese, Weisser Künstler
Heel zuivere wijn met aangename balans, viooltjes in de geur en romiger dan de Christoffel Jr. Spätlese. 

Rüdesheimer Berg Rotland 2009 Riesling Spätlese Leitz
Deze wijn maakt indruk door zijn gelaagdheid. Hartendiefje van Hans. Claartje ruikt petrol en stroop, Berry mineralen en citroenlikeur, Toos perzik en Nello prijst het delicate karakter van deze wijn. Ik ruik roomboter, heerlijke romige geur, stevige smaak met goede balans.

Dhroner Hofberg 2012 Riesling Spätlese, A.J. Adam
Heerlijk expressieve geur met mint associaties. Nello benoemt de wijn als mineralig en wat zout, veel elegantie en verfijning. Hap Sap wijn met een geweldige balans, je proeft éérst het zoet en dan pas de zuren. Schitterend glas. 

Piesporter Goldtropfchen 2004 Reinhold Haart, 1er Lage, Spätlese
Hier proeven we hoe een gerijpte spätlese proeft. Ik ruik hooi en bloemen in de mooie geur, de wijn heeft een goede balans en een scherp aanwezig bittertje. Willen Jan determineert honing en caramel, Berry ruikt vooral perzik en een botytristoon. Schitterende wijngaard (zie foto) en goed om ons te realiseren dat een dikke eeuw geleden deze wijn op hetzelfde niveau werden gewaardeerd dan bijvoorbeeld Bordeaux Grand Crus. In dat licht bezien zijn deze flessen nu zeer koopwaardig. 

Bijzondere tussen- en uitdrinker

Piesporter Goldtropfchen 2011 Grosses Gewachs Trocken 1er Lage, Reinhold Haart
Een hele moeilijke positie heeft deze wijn, na het geweld van kabinett en spätlese. We nuttigen tussentijds al wat kazen en ‘spoelen’ de mond schoon. Hans mist zelf wat fruit in de wijn. Ik vind de geur bescheiden, goede balans, wel verfijning maar weinig charme. Nello roemt de perzikimpressie in de neus en de fraaie bitters, zijn conclusie: een hele leuke wijn. Just benoemt de wijn als een fruitcocktail met appel, perzik en ambrikoos. Hij ruikt ook amandel en proeft ananas. 

Piesporter Goldtropfchen 2010 1er Lage Auslese, Reinhold Haart
Hier mag je mij voor wakker maken. Nu, over tien jaar en ook over twintig jaar, want ik denk dat deze wijn zo’n beetje het eeuwige leven moet hebben. G e w e l d i g e riesling. Amandel en botytris in de geur, perfecte balans en ongelofelijk veel zuren. Elegantie ten top. Schitterend. 

Leerzame en fijne proeverij.

Geen opmerkingen: