zaterdag 29 november 2014

Nederlandse wijn verdeelt de geesten

Apostelhoeve
Schenk Nederlandse wijn en de leden van de wijnsociëteit vallen uiteen in rationalisten en romantici. Romantici die glunderen bij het idee een wijn van eigen bodem te drinken, die soms het wijndomein hebben bezocht en er dierbare herinneringen aan koesteren. Romantici die het lef van de wijnbouwer bewonderen om in ons land aan het onzekere avontuur te beginnen om wijn te maken. De rationalisten daarentegen proeven en oordelen: een matig sapje… Rationalisten die informeren naar de prijs en verzuchten dat het nooit wat gaat worden met Nederlandse wijn. We hebben beide soorten proevers en Willem Jan Withagen die een flink aantal Nederlandse wijnen op tafel brengt.
Colonjes Regent 2012
Hartendiefje van Willem Jan, deze rode wijn die een geur heeft met vanille, toffee en caramel. Heel prettig. De smaak heeft een prominent niet storend bittertje, lekker sappig. De mooiste rode wijn die op tafel staat.
Wijngaardsberg 2013 Pinot Gris
Lekker appelig en goede mineraliteit, met mandarijn in de geur, aldus Paul. De bescheiden neus heeft wat lichte kruidigheid, de smaak is sappig, heel eetlustopwekkend. Ongeveer de helft van de proevers waardeert deze pinot gris als beste.
Apostelhoeve 2013 Pinot Gris
De andere helft van de proevers waardeert de pinot gris van Apostelhoeve het meest. Voor mij is dit de mooiste wijn van de proeverij. Paul ruikt elstar en peper, hij roemt de lange afdronk. Toos ruikt een pepertje en perzik. Een heel zuivere neus met wat jasmijn, de wijn is levendig, sappig en heeft een goed zuurtje in de afdronk. Goede balans. Ik vind hem best wel lekker! Zegt Paul met enige verbazing in zijn stem. De wijnen van Apostelhoeve deugen gewoon altijd, het is een domein dat al sinds 1970 wijn maakt.
Wijngaard Slingehorst Grenouille
Mousserende wijn, gemaakt van johanniterdruiven. Oogst 2011. Eerste gisting bij wijngaard Slingehorst, de twee gisting op de flesvolgens de méthode traditionelle in Duitsland bij Sektkellerei am Turm, Speyer. Heel verdienstelijke mousserende wijn, hoog in de zuren, lekker bittertje en in de geur amandel en hazelnoot.
Apostelhoeve XII 2012 Mousserende wijn
De eerste keer dat ik een mousserende wijn proef van Apostelhoeve, en dat zal niet de laatste keer zijn. Verbluffend goed gemaakt, zegt Kees. Een liefelijke wijn met iets van caramel en abrikoos. Noël ruikt meloen. Mijn aantekeningen: heel zuivere geur met appel en peer, fris zuiver, een knisperend glas wijn. Hartendief van Willem Jan.
We proeven van Texel tot Maastricht. Uw blogger behoort tot de romantici, van mij geen kwaad woord over de Nederlandse wijnbouwer. Er zijn inmiddels zo’n 180 wijngaarden in ons land, die vaak beplant zijn met druiven die resistent zijn tegen allerlei ziektes, schimmels e.d. We proeven één riesling en die valt niet mee, maar ook de riesel valt niet mee, net als sommige johanitters, solaris en regent. Het is gewoon moeilijk om een goede wijn te maken. Álle wijnbouwers in ons land verdienen respect voor hun inspanningen, de wijnbouwers die een goede wijn maken,  verdienen waardering. Véél waardering. 

Geen opmerkingen: