zondag 9 november 2014

Penfolds presteert prima

Penfolds is een naam met een honderdzeventigjarige historie. Penfolds Grange is de icoonwijn, die voor het eerst is gemaakt in 1951. Met vooral Syrah, aangevuld met meestal een procent of 8 Cabernet Sauvignon. Is het in Europa niet goed denkbaar dat een wijn wordt samengesteld uit bijvoorbeeld Bordeaux, Cahors, Bourgogne en Rhone; in Australië is deze Grange een mix van wijnen uit zo’n acht gebieden: Barossa Valley, Clare Valley, Mc Laren Vale, Magill Estate, Coonawarra, Padthaway en Robe. Met dat mixen van gebieden weet Penfolds veel betrouwbare wijnen te creëren. Ook bij de instapwijnen. We proeven elf wijnen van dit huis, geselecteerd door Gerard van Avendonk.
 
Rawson’s Retreat 2012 Semillon Chardonnay
Prettig glas met een expressieve geur, daarin is peer te herkennen, vuursteen, amandelen, geroosterd brood. Frisse en lenige smaak.


Penfolds BIN 23 Adelaide Hills Pinot Noir 2011
Prachtige prestatie dit glas: diepe en expressieve geur met véél componenten, zoals vuursteen, kaneel, koffie, kersen, mandarijn. Evenwichtige smaak, rijk en lenig met wat drop. Liefelijke wijn.

Zeg Penfolds en je zegt ook: Syrah. We proeven die in oplopende kwaliteit, de BIN 128 serie met een mooie prijs/kwaliteit verhouding. St. Henri, voorname en deftige wijnen. En tot slot twee prestige wijnen die níet gemengd zijn, maar uit één gebied komen.

Penfolds BIN 128, Shiraz 2009 Coonawarra
We proeven 2008 en 2009 naast elkaar. De helft van de proevers geeft de voorkeur aan het ene jaar, de andere groep aan het andere jaar. Toos noemt de wijn dieprood met een zachte aanzet, plakkerige tannines en chocolade. Berry benoemt fruitella en rozemarijn. Paul prijst het romige karakter, concentraat en mooie cederhout. Ik ruik dennenbossen, geur met een parfumtoets, wat kaneel en bosbessen. Is de neus al mooi, de verfijnde smaak is evenwichtig en biedt veel kracht. Dit is een powerhouse uit een rijk jaar. 


Penfolds St. Henri 2008
Een wijn die is samengesteld met druiven uit verschillende districten, niet gelagerd op nieuwe vaten. Hartendief van Gerard. 90% Shiraz en 10% Cabernet Sauvignon. We proeven de wijn te jong, want de gegeven drinkperiode is van 2018 tot 2040. Nello prijst de balans van de wijn en benoemt kersenconfiture. Zwoele neus, ik ruik wat lavendel, pas na flinke periode in het glas komt de geur echt los. Hoge zuurgraad, niet een heel gemakkelijke wijn.

Penfolds St. Henri 2009
97% Shiraz en 3% Cabernet Sauvignon. Gegeven drinkperiode is 2016 tot 2040. Hello noemt de zuren in deze wijn iets geprononceerder en mooier. Ceder en morelkers in de geur. Veel kracht, sappig, evenwichtig en rondeur. 


Penfolds Magill Estate 2009 Shiraz
Magill Estate omvat slechts 5,2 hectare in Adelaide Zuid Australië. Het is waar Penfolds begon in 1844. 12 tot 15 maanden opgevoed in nieuw Frans eiken en Amerikaans eiken. Gegeven drinkperiode 2016 – 2030. Ik vind dit de mooiste wijn uit de proeverij: rijke geur, espresso en kruidig. Open neus. Evenwichtige smaak, sappig en elegant. Bij het terugruiken van het glas ruik ik ook pruimen, toffee, caramel en kruidnagel. Het bekende Engeltje dat over je tong pist. Rob noemt de wijn elegant en een echte eetwijn. Nello benoemt dadels, leer en tabak. Deftige wijn. 

Penfolds RWT 2009 Shiraz Barossa Valley
Deze wijn is ontwikkeld in 1997 en allang geen ‘Trial’ meer (RWT staat voor Red Winemaking Trial). 12 tot 15 maanden gerijpt op 70% nieuwe houten vaten. Gegeven drinkperiode 2013 – 2030. Rob benoemt een parfumassociatie, zoete aanzet en goede zuren. De neus is gesloten. De smaak is rijk, rondeur en rijkdom in de mond, héél evenwichtig en erg fraai. 

Voortreffelijke en leerzame proeverij.Dank Gerard!


Geen opmerkingen: