zaterdag 22 november 2014

Chardonnay, een doerak van een druif


Hawkes Bay wijngaarden in Australië
Paul Heemskerk verwondert zich over het feit dat een druif met de minst herkenbare persoonlijkheid, chardonnay, tóch een van de meest populaire is – wereldwijd nog wel. Pure chardonnay heeft een ingehouden geur, met impressies van appel, boter en noten. De smaak is vol en rond met een gemiddelde zuurgraad. De wijnstok is niet veeleisend, reden waarom de druif populair is. Paul schrijft in de documentatie over houtrijping en hóe hij Californische en Australische chardonnay herkent. Herkennen wij de chardonnay uit verre landen, laten we gauw gaan proeven.

In de eerste blinde serie proeven we wijnen uit Frankrijk, Italië en Australië. De eerste wijn is expressief met mineralen en een stallucht, de tweede floraler en geparfumeerd en de derde elegant, licht en met veel spel, vuursteen is hier herkenbaar, alsmede héél veel hout. Uiteindelijk blijkt dat de door mij het hoogst gewaardeerde wijn uit Frankrijk komt: Domaine Arnaud 2013 uit Zuid Frankrijk.

In de tweede serie proeven we wijnen uit Chili, Californië en Nieuw Zeeland.  

Matahiwi Estate 2014 Hawkes Bay Nieuw Zeeland
Rob moet even wennen aan de wijn, lichte kleur, nootmuskaat in de smaak. Nello proeft grapefruit en Gerard noemt de wijn nog erg jong: fruitig, met een licht zoetje en wat komkommer. Deze houtgelagerde chardonnay heeft een geconcentreerde geur en een lichte anijsimpressie. Opvallend is een hele hoge zuurgraad met een bitttertje maar vooral héél veel smaak.

In de derde serie staan wijnen uit Italië, Argentinië en Zuid Afrika. Planeta 2012 uit Sicilië valt mij wat tegen, net als de wijn in de eerste serie uit Veneto. In de Planeta is veel aanwezig (honingmeloen, banaan, citrus, vanille en rondeur in de smaak, maar naast de Argentijn en Zuid Afrikaan komt de wijn vluchtig over. 
 
Catena Alta 2012 Mendoza Argentinië
Deze wijn wordt op grote hoogte gemaakt. Berry prijst de zoete snoepjes in de neus en de mooie balans. Ik zie een groenzweem in het glas. Kruidige en expressie geur. Frisse en harmonieuze smaak, prima balans, goed nahangend. Jawel, duidelijk een wijn met de slikreflex. 


Tokara 2013 Stellenbosch Zuid Afrika
Hartendief van Paul. De wijn krijgt positieve kritieken: fijne zuren (Nello), een stinkertje (Berry). De strenge neus geeft een vuursteenimpressie en doet denken aan een stal. Sappige smaak met wat vanile en veel body. Een klassiek glas.
In de vierde serie proeven we één Australische wijn naast twee uiterst klassieke grootheden uit Frankrijk.


Clos de Mouches Beaune 1er Cru 2009 Chanson
Nello prijst de rijke en intense wijn, Henk determineert boter en fruit, naast veel frisse zuren. Claartje ruikt boenwas en tropisch fruit, ze noemt de geur vlezig. Gastproever Eric ruikt nauwelijks iets in de wijn, en dat is precies mijn ervaring. Ik vind de neus klein en ingetogen, alsof de wijn even dicht zit (dat komt voor). De kleur is bleekgeel, ik vind de smaak ook moeilijk met hoge bitters.


Tapanappa 2008 Tiers Vineyard Piccadilly Valley South Australia
Gastproever Eric benoemt boter en vanille, een vette aanzet en lange afdronk. Claartje determineert buxus, appel, citrus en noten, een harmonieus zuurtje. Henk noemt de afdronk nog zuurder dan bij de vorige wijn en ook Noël vallen die hoge zuren op. Paul schrijft in zijn documentatie dat hij de Australische wijn vaak herkent aan het aanzuren. Ook vraagt hij zich af of ze daarmee niet te ver zijn gegaan. Chardonnay uit Australië kan het beste jong gedronken worden, omdat de aroma’s afvlakken en er niets voor in de plaats komt. Ik ruik honingmeloen in deze wijn, die 10 maanden houtrijping kreeg, goed concentraat en citrusfruit,. Een enorm geconcentreerde smaak, heel harmonieus en met veel houttonen.

Chablis Les Clos 2011 Chanson
Hartendief van Paul. Een van de mooiste wijnen van de proeverij. Geconcentreerde geur met vanille, een heel brede geur met mooie tonen van peer en perzik, een zweetluchtje. Claartje ruikt bouillon, buxus en licht honing. Noël ruikt natte wol. De smaak biedt schitterend concentraat, een perfecte balans en dus.. de slikreflex, je slikt zo’n wijn door. Véél verfijning en finesse. 

Het blijft een doerak van een druif, om de mooiste wijnen te geven moeten de omstandigheden niet alleen kloppen, maar is ook terughoudendheid van de wijnmaker nodig. Chardonnay is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Bij overdreven houtgebruik krijgt de wijn iets plomps. Uw scribent is het helemaal eens met de hartendiefjes van Paul: de Chablis en Zuid Afrikaanse Tokara stelen de show in deze proeverij. We hebben een breed scala geproefd, vaak bieden de Chardonnay goede waar voor hun geld.

Geen opmerkingen: