Priorat is
een echt liefhebbersgebied. Te klein om bij de massa populair te worden.
Aantrekkelijke wijnen die vroeg drinkbaar zijn, maar ook mogen rijpen. Prima
dinerwijnen. Traditioneel kwamen er nogal rustieke wijnen vandaan. Maar nieuwe
investeerders brachten met het geld ook nieuwe technieken met zich mee. Twan Vermeulen
brengt een mooie selectie op tafel.
Les Brugueres
2012
Een witte
wijn uit Priorat, dat is ongewoon. Gemaakt van Garnacha Blanca. Deze wijn
krijgt de handen op elkaar, heeft heel wat te bieden. En is ook een
hartendiefje van Twan. Floraal, banaan in de neus, vanille en een filmende,
vettige smaak, zegt Toos. Claartje benoemt een chic bitter. Mijn aantekeningen:
lichte meloentoets, peer, rondeur in de smaak, sappige wijn met goede zuren,
hint van vanille en prima balans.
Elios 2009
Gemaakt van
Garnacha, Carineña, Cabernet Sauvignon en Syrah. Mineralen in de geur, wat
gestoofd fruit, soepele rondeur en evenwichtige body. Aantrekkelijk glas wijn.
Nona Petit
2011
Veel kracht
in deze wijn die is gemaakt van Garnacha, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en
Cariñena. De geur van gerookt ham, zegt Paul. Een warme wijn, aldus Nello. Ik
ruik gestoofde kersen in een kleine neus, de smaak is rijk met chocolade, nog
wat tannines en vooral ook Mon Cherie associatie.
La Conreria
2011
Gemaakt van
Garnacha, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en Carineña, zeven maanden gerijpt
op hout. Fantastisch, zegt Berry. Subtiel houtgebruik, zegt Nello. Ik ruik dennennaalden
en een klein pepertje. Rondeur in de aanzet, goede zuren met een dominant
bittertje. Geen allemansvriend, deze stevige eetwijn. Levendig glas.
Pissares 2011
Tien maanden
gelagerde wijn, gemaakt van Carineña, Garnacha, Cabernet Sauvignon en Syrah. De
geur heeft iets gebrands, gestoofd ook. Een dominant bittertje en later ook wel
fluwelig. Claartje benoemt hout, leer, drop, een zoete aanzet en een smaak met
anijs en kruidnagel. Paul vindt de wijn erg lekker, hij benoemt drop, kers en
chocolade, vanille en bouillon in de smaak.
Joan Giné
Giné 2006
Gemaakt van
Grenache, Carignan en Cabernet Sauvignon. Hartendief van Twan. Een machowijn,
zegt Rob, niet veel negatiefs over te zeggen, rijp, rijk fruit en wat
rozebottel en sigarenkistjeshout. Mijn aantekeningen: diepe neus, kruidig en
gestoofd fruit, lang nahangend, vrij dikke wijn, heel serieus glas.
Clos Cypres
2009
Tien maanden
gelagerd, gemaakt van Garnacha, Carineña en Cabernet Sauvignon. Tabak, pruimen
en een stinkertje in de geur, zegt Paul. Claartje ruikt drop, leer, chocolade
en prijst de mooie zuren. Ik ruik mineralen in de wat kleine neus, rondeur in
de smaak, die nog best straf is voor een vijf jaar oude wijn. Heeft eten nodig.
Fraaie
proeverij. De wijnen zijn door de bank genomen erg krachtig, jong hebben ze nog
flink wat tannines en kunnen het beste lang belucht worden. Klik hier voor een fraai filmpje om nog méér gevoel te krijgen bij Priorat.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten