zaterdag 15 november 2014

Een liefhebberswijn: Priorat

Priorat is een echt liefhebbersgebied. Te klein om bij de massa populair te worden. Aantrekkelijke wijnen die vroeg drinkbaar zijn, maar ook mogen rijpen. Prima dinerwijnen. Traditioneel kwamen er nogal rustieke wijnen vandaan. Maar nieuwe investeerders brachten met het geld ook nieuwe technieken met zich mee. Twan Vermeulen brengt een mooie selectie op tafel.

Les Brugueres 2012
Een witte wijn uit Priorat, dat is ongewoon. Gemaakt van Garnacha Blanca. Deze wijn krijgt de handen op elkaar, heeft heel wat te bieden. En is ook een hartendiefje van Twan. Floraal, banaan in de neus, vanille en een filmende, vettige smaak, zegt Toos. Claartje benoemt een chic bitter. Mijn aantekeningen: lichte meloentoets, peer, rondeur in de smaak, sappige wijn met goede zuren, hint van vanille en prima balans.

Elios 2009
Gemaakt van Garnacha, Carineña, Cabernet Sauvignon en Syrah. Mineralen in de geur, wat gestoofd fruit, soepele rondeur en evenwichtige body. Aantrekkelijk glas wijn.

Nona Petit 2011
Veel kracht in deze wijn die is gemaakt van Garnacha, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en Cariñena. De geur van gerookt ham, zegt Paul. Een warme wijn, aldus Nello. Ik ruik gestoofde kersen in een kleine neus, de smaak is rijk met chocolade, nog wat tannines en vooral ook Mon Cherie associatie.

La Conreria 2011
Gemaakt van Garnacha, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en Carineña, zeven maanden gerijpt op hout. Fantastisch, zegt Berry. Subtiel houtgebruik, zegt Nello. Ik ruik dennennaalden en een klein pepertje. Rondeur in de aanzet, goede zuren met een dominant bittertje. Geen allemansvriend, deze stevige eetwijn. Levendig glas.

Pissares 2011
Tien maanden gelagerde wijn, gemaakt van Carineña, Garnacha, Cabernet Sauvignon en Syrah. De geur heeft iets gebrands, gestoofd ook. Een dominant bittertje en later ook wel fluwelig. Claartje benoemt hout, leer, drop, een zoete aanzet en een smaak met anijs en kruidnagel. Paul vindt de wijn erg lekker, hij benoemt drop, kers en chocolade, vanille en bouillon in de smaak. 


Joan Giné Giné 2006
Gemaakt van Grenache, Carignan en Cabernet Sauvignon. Hartendief van Twan. Een machowijn, zegt Rob, niet veel negatiefs over te zeggen, rijp, rijk fruit en wat rozebottel en sigarenkistjeshout. Mijn aantekeningen: diepe neus, kruidig en gestoofd fruit, lang nahangend, vrij dikke wijn, heel serieus glas.

Clos Cypres 2009
Tien maanden gelagerd, gemaakt van Garnacha, Carineña en Cabernet Sauvignon. Tabak, pruimen en een stinkertje in de geur, zegt Paul. Claartje ruikt drop, leer, chocolade en prijst de mooie zuren. Ik ruik mineralen in de wat kleine neus, rondeur in de smaak, die nog best straf is voor een vijf jaar oude wijn. Heeft eten nodig.

Fraaie proeverij. De wijnen zijn door de bank genomen erg krachtig, jong hebben ze nog flink wat tannines en kunnen het beste lang belucht worden. Klik hier voor een fraai filmpje om nog méér gevoel te krijgen bij Priorat.


Geen opmerkingen: