vrijdag 4 april 2014

Met marketing meer mensen winnen voor wijn

Twan Vermeulen is het proefmonster. Een vriendelijk proefmonster die graag anderen laat genieten van zijn kookkunsten. Met een lekker glas wijn erbij. En als de gasten de combinatie van wijn en spijs waarderen, kunnen ze een doosje wijn bestellen om thuis te genieten. Twan werkt met The Finest Grapes wijnen. Dat is een doordacht concept waarbij de druif van de wijn centraal staat. Dus geen gedoe over wijnjaren. Geen onzekerheid uit welk wijngebied de wijn komt. Geen naam van een domein of château om te onthouden. Laat staan dat er informatie over de grondsoorten van de wijngaard op het etiket staat… De proef op de tong moet de wijn verkopen. Zo’n concept biedt van alles het tegenovergestelde van de wijnpassionado’s die wij zijn, geïnteresseerd in de lengte van de cuvaison, de soort hout waar het wijnvat van is gemaakt, welke kloon van de druif is gebruikt. Het is met slimme marketing meer mensen winnen voor wijn.We proeven achtereenvolgens een Cava, Weisser Burgunder, Colombard Ugni Blanc, Chardonnay niet houtgerijpt, Chardonnay houtgerijpt, Spätburgunder, Tempranillo, Carmenere, Negroamaro en de dessertwijn van Semillon Sauvignon.

Cava Brut Reserva 2009
Gemaakt van Macabeu, Chardonnay, Parellada en Xarello. Opmerkelijke kleur, duidelijk met een zalmkleur. Licht amandel, peer, citrus. Sappige smaak, prima. Toos noemt de cava strakdroog en lekker fris, Just benoemt groene appel en ananas in de smaak.

Van de witte wijnen zijn de Weisser Burgunder een goede dorstlesser en de Colombard Ugni Blanc een prettige saladewijn, vrij enkelvoudig.

Chardonnay 2012 Pays d’Oc
Als de wijn wat langer in het glas zit, wat bloemetjes en rokerige tonen. Rob noemt de wijn modern gemaakt, Claartje benoemt de geparfumeerde neus met bloemetjes en appel. De wijn is mollig, maar ook wat vlak, mist spanning.

Chardonnay 2011 Reserva, Rapel Valley Chili
Nee, deze houtgrijpte wijn is beter. Zeer heldere kleur, neus met vanilletonen. Ook peer en tonen van nootmuskaat. Sappige smaak, goede zuren en bitters, fraaie balans, lekker glas. Claartje proeft een toffeezoetje, ruikt peer en noemt de wijn vettig. Rob is kritisch, hij oordeelt de wijn niet in balans, hout, zoetje, botertje en korte afdronk.

Bij de rode wijnen is de Spätburgunder aangenaam en wat vlak, de Negroamaro Primitivo is een liefhebberswijn, vrij hoog in de alcohol.

Tempranillo  2010, Cariñera
Gerard ruikt rijp fruit en kruiden, in de smaak soepele fruitigheid en rijk aan bitters. Maar je hoeft mij er niet voor wakker te maken, aldus Gerard. Noël noemt de wijn atypisch voor Cariñera en dat is dan natuurlijk een typische passionado-opmerking. De wijn is lekker met een neus waarin eucalyptus is te herkennen, en (peper)munt. En de geur van een leerwinkel. De wijn heeft een bite, is tamelijk kortaf, een soepel en plezierig glas.

Carmenere 2010, Rapel Valley, Chili
Just ruikt kruiden en stevig hout, proeft wat dennenkruiden en een zoetje. Hij noemt de wijn nog te hard. De kleur is zeer donkerpaars, de geur van koffie en morelkersen. Goed concentraat, wat as in de smaak, vuursteen en een afdronk met zoethout. Dit is een mooie restaurant wijnarrangementswijn.
Semillon Sauvignon 2010, Loupiac (Château Loupiac Gaudiet)
Dit snoepje is de mooiste wijn van de proeverij, met perzik en kruiden in de neus. Honing ook. Mooi zoet, niet plakkerig. Goede balans.

Geen opmerkingen: