vrijdag 28 maart 2014

In elf Chardonnays de wereld rond

Een wereldreiziger noemt Willem Jan Withagen de druif chardonnay. En in zijn uitstekende documentatie bij de proeverij staat dat er185.000 hectare met de druif is beplant. Van 12 hectare in Luxemburg tot bijna 45.000 hectare in Frankrijk. De druif staat ook in tal van andere landen van Oekraine tot Texas, van China tot Israël. Met elf chardonnays de wereld rond is het dus maar de vraag wat we in het glas krijgen bij deze blindproeverij. In de levendige dialoog discussiëren we langs de as van de feiten, maar ook duidelijk langs de as van smaak/lekker. En dan in de 3e dimensie ook nog eens de afweging van de prijs. We drinken wijnen in een prijsrange van 7 - 106 euro. Een leerzame proeverij.

Als indrinker proeven we een mooie Blanc de Blancs van Bacarat uit het Zwitserse Valais. Een fijne mousserende wijn.

Boschendal Chardonnay 2013 Zuid Afrika West Kaap
Van de chardonnays zonder houtrijping is dit een zuiver en lekker exemplaar. Twan ruikt rabarber, Kees stuivende neus met mango en papaya. Zelf haal ik vooral mineralen uit de neus, en vuursteen. Lekkere frisse zuren, sappige smaak. Zuivere wijn, goed gemaakt.Cloudy Bay 2011 Nieuw Zeeland
Deze wijn uit Marlborough neemt mij voor zich in: rijke neus met mooi nieuw hout. Rokerig en aards, zegt Rob, met perfecte balans. De maker noemt de wijn in de omschrijving crême-ig, en dat is een passende omschrijving. Ook wat mineraal in de neus. De wijn heeft een heel heldere kleur en een elegante smaak, fijnzinnig. Hap sap wijn, lekkere zuurgraad.

Bernardus 2010 Chardonnay Rosella’s vinyeard Californië
Deze wijn is goed in balans, zegt HansvdH. Hij ruikt noten en caramel. Noël ruikt zoethout en perzik. Hij zegt: het hele kruidenrekje zit in deze wijn! Ik vind deze wijn een fraaiere neus hebben dan de Meursaults die ernaast staan: caramel en toffee, mineralen. Die mineralen zetten zich door in de smaak, heel mooi in balans,lang nahangend.

Puligny Montrachet 2009 Les Combettes 1e Cru Domaine Leflaive
Hartendief van Willem-Jan. De mooiste Franse wijn van de proeverij, voor verschillende proevers waarschijnlijk de mooiste wijn van de hele proeverij. Heldere kleur, mineralen in de wat kleine neus. Mineralen zetten zich door in de smaak, hazelnoot en verfijning, een heel zuiver glas. Prima notities, zelf mis ik wat charme, geen wow-factor. Ook Rob noemt de neus klein, hij prijst de mooie balans, ruikt paddestoelen en noemt de wijn smakelijk. Twan ruikt wat amandelspijs. Just prijst de neus met kruidigheid, vuursteen en hars. Hij proeft  mandarijn en tropisch fruit in de smaak. De fermentatie van deze wijn vond plaats in eikenhouten vaten, waarvan eenvijfde nieuw. De wijn verblijft daarna twaalf maanden op eiken vaten en nog zes maanden in tanks voor de wijn gebotteld is.

W dreams 2009 Venezia Giula Friuli
Deze wijn van Jermann vind ik adembenemend. Hartendief ook van Willem-Jan. Just benoemt ananas, een botertje en groene kruiden; Twan benoemt mandarijn. HansvdH geeft aan dat de wijn meer body heeft dan de Franse wijn. De kleur van oud goud. De wijn heeft een bouquet dat zich opent als een pauwenstaart, rijk en voornaam. Tropisch fruit en ananas. Een vettige en dikke wijn, lang nahangend. Voor mij de mooiste wijn van de proeverij.

1 opmerking:

Rob van Ginneken zei

De bourgognes van Bouchard Pere verdienen in mijn ogen toch echt (positieve) vermelding. Vooral de 2004 maar ook de 2007 stonden er nog helemaal! Mooi sappig, complex en concentraat en (toch) ook elegant.