Een wereldreiziger noemt Willem Jan
Withagen de druif chardonnay. En in zijn uitstekende documentatie bij de
proeverij staat dat er185.000 hectare met de druif is beplant. Van 12 hectare
in Luxemburg tot bijna 45.000 hectare in Frankrijk. De druif staat ook in tal
van andere landen van Oekraine tot Texas, van China tot Israël. Met elf
chardonnays de wereld rond is het dus maar de vraag wat we in het glas krijgen
bij deze blindproeverij. In de levendige dialoog discussiëren we langs de as
van de feiten, maar ook duidelijk langs de as van smaak/lekker. En dan in de 3e
dimensie ook nog eens de afweging van de prijs. We drinken wijnen in een
prijsrange van 7 - 106 euro. Een leerzame proeverij.
Als indrinker proeven we een mooie
Blanc de Blancs van Bacarat uit het Zwitserse Valais. Een fijne mousserende wijn.
Boschendal Chardonnay 2013 Zuid
Afrika West Kaap
Van de chardonnays zonder
houtrijping is dit een zuiver en lekker exemplaar. Twan ruikt rabarber, Kees
stuivende neus met mango en papaya. Zelf haal ik vooral mineralen uit de neus,
en vuursteen. Lekkere frisse zuren, sappige smaak. Zuivere wijn, goed gemaakt.
Cloudy Bay 2011 Nieuw Zeeland
Deze wijn uit Marlborough neemt mij
voor zich in: rijke neus met mooi nieuw hout. Rokerig en aards, zegt Rob, met
perfecte balans. De maker noemt de wijn in de omschrijving crême-ig, en dat is
een passende omschrijving. Ook wat mineraal in de neus. De wijn heeft een heel
heldere kleur en een elegante smaak, fijnzinnig. Hap sap wijn, lekkere
zuurgraad.
Deze wijn is goed in balans, zegt
HansvdH. Hij ruikt noten en caramel. Noël ruikt zoethout en perzik. Hij zegt:
het hele kruidenrekje zit in deze wijn! Ik vind deze wijn een fraaiere neus
hebben dan de Meursaults die ernaast staan: caramel en toffee, mineralen. Die
mineralen zetten zich door in de smaak, heel mooi in balans,lang nahangend.
Hartendief van Willem-Jan. De mooiste
Franse wijn van de proeverij, voor verschillende proevers waarschijnlijk de
mooiste wijn van de hele proeverij. Heldere kleur, mineralen in de wat kleine
neus. Mineralen zetten zich door in de smaak, hazelnoot en verfijning, een heel
zuiver glas. Prima notities, zelf mis ik wat charme, geen wow-factor. Ook Rob
noemt de neus klein, hij prijst de mooie balans, ruikt paddestoelen en noemt de
wijn smakelijk. Twan ruikt wat amandelspijs. Just prijst de neus met
kruidigheid, vuursteen en hars. Hij proeft
mandarijn en tropisch fruit in de smaak. De fermentatie van deze wijn
vond plaats in eikenhouten vaten, waarvan eenvijfde nieuw. De wijn verblijft
daarna twaalf maanden op eiken vaten en nog zes maanden in tanks voor de wijn
gebotteld is.
W dreams 2009 Venezia Giula Friuli
Deze wijn van Jermann vind ik
adembenemend. Hartendief ook van Willem-Jan. Just benoemt ananas, een botertje
en groene kruiden; Twan benoemt mandarijn. HansvdH geeft aan dat de wijn meer
body heeft dan de Franse wijn. De kleur van oud goud. De wijn heeft een bouquet
dat zich opent als een pauwenstaart, rijk en voornaam. Tropisch fruit en
ananas. Een vettige en dikke wijn, lang nahangend. Voor mij de mooiste wijn van
de proeverij.
1 opmerking:
De bourgognes van Bouchard Pere verdienen in mijn ogen toch echt (positieve) vermelding. Vooral de 2004 maar ook de 2007 stonden er nog helemaal! Mooi sappig, complex en concentraat en (toch) ook elegant.
Een reactie posten