zondag 2 maart 2014

Kunnen Belgen wijn maken?

Wijnkasteel Genoels-Elderen
Wat fijn dat Gerard van Avendonk Belgische wijnen samenbrengt in één proeverij. Naast Genoels Elderen staan na deze proeverij ook Aldeneyck, Waes, Bon Baron en domein De Kluizen in het geheugen gegrift. Tijdens de proeverij merk je dat er twee manieren zijn om naar Belgische wijnen te kijken en te oordelen. Je kunt de wijn beoordelen in het glas zonder de context mee te wegen. Je kunt ook in overweging nemen dat de Belgische wijnbouwers met veel energie in lastige omstandigheden een goed glas wijn willen maken. Van alle wijnen die hier staan beschreven is het een feest als we ze in een restaurant drinken bij een passend gerecht. Jazeker. Belgen kunnen wijn maken.   

Genoels Elderen, zwarte parel 2010, Haspengouw bruisend
Onze wijnen kunnen met geen enkel ander product vergeleken worden, staat trots op de website van wijnkasteel Genoels Elderen. Deze mousserende wijn is gemaakt van chardonnay, 18 maanden gerijpt op fles. Wijnbouwer Joyce van Rennes maakt een fraaie mousserende wijn tussen Tongeren en Maastricht,langs de Romeinse heirbaan in de gemeente Riemst. Licht appelige neus met wat briochetonen, lekker zuurtje in de mond, lichte citrustoets, verfrissend, knappe wijn.


Thorn auxerrois 2011, Vlaamse landwijn.
Wijnbouwer Harry Vorselen maakt in Thorn wijn in een wijngaard die ligt in een oude maasarm met een bodem van zand en klei en op enige diepte  kiezel. Lichte buxustoon in de neus, elegante en frisse wijn met goede zuren, prettig aperitief.


Aldeneyck pinot gris 2012, Vlaamse landwijn
Wijnbouwer  Karel Henckens zijn wijngaarden liggen in Aldeneyck, in het hart van de maasvallei nabij Maaseik in  Limburg. Mineraalrijke bodem: 80 cm leemlaag met kiezel en grind laag van 11 meter. De wijn heeft een opmerkelijk heldere kleur, tropische neus met wat lychees en vooral passiefruit, prima balans en goede zuren en een verfijnd positief bittertje in de afdronk. Mooiste witte wijn uit de proeverij.

Waes rood 2012, Vlaamse landwijn
Wijnbouwers  Lieve en Lodewijk Maes maken wijn sinds 2005. Aan de oevers van De Schelde, ter hoogte van Zwijnaarde - bij Gent, liggen de wijngaarden van Wijndomein Waes. De bodem bestaat uit lichte klei en leem. Voor de rode wijn worden de druiven Rondo, Regent en Leon Millot gebruikt. De wijn krijgt 4 maande rijping op Frans eiken. Mooie positieve commentaren krijgt deze wijn: jammige neus met kersen, stroop, laurier, wat vanille, tabak, licht framboos ook. Best een rijke neus dus. Ik vind de wijn van bantam gewicht maar wél lekker aangenaam en uiterst lenig. Hartendief van Gerard.
  

Chateau Bon Baron Acolon 2012, Côtes de Sambre et Meuse
Deze wijn van Jeanette van der Steen van de Acolon neemt mij wel voor zich in. De druif is een kruising van de Blaufränkisch en Dornfelder, gemaakt door Bernd Hill in 1971 Baden Würtembuerg. De wijn kreeg 1 jaar rijpoing op nieuwe Frans eiken fusten. Donkere kleur met paarse rand. Een neus waar véél in te ontdekken valt, heel plezierig. Vooral kreupelhout en wat toffee. Maar ook mocca, laurierdrop, pruimen en eucalyptus. De wijn plakt nog aan de tanden, fijn bittertje. Mooie eetwijn.


Domein De Kluizen 2011, Optima Vlaamse landwijn
Tja, deze wijn blaast me van mijn stoel! Wijnbouwer Herman Troch heeft Optima staan in een wijngaard van 2,5 hectare groot, die helemaal gelegen zijn binnen de muren van abdij Maria Mediatrix in Affligem. Optima is een kruising van Riesling, Silvaner en Müller Thurgau. Een proever benoemt de wijn meteen als de mooiste wijn van de avond. Heel goed concentraat, een verfrissende wijn met een exotische neus, echt heel lekker: mango, citrus, honing, ananas en vooral mandarijntjes. Dit is een kus uit de hemel, deze wijn. Hartendief van Gerard.

Deze Belgische wijnen passen prima in de reeks leerzame proeverijen die we vorig seizoen hebben ingezet.
   
    

Geen opmerkingen: