zaterdag 22 februari 2014

Languedoc: authentieke druiven overtuigen het meest

Domaine des Deux Soleils ligt ten noorden van Montpellier, in de valei de la Mosson. Het domein heeft 25 hectares wijngaard die van zuidoost naar oost zijn gericht. De grond bestaat uit kiezels, krijt en zand. Er staan vooral merlot en cabernet sauvignon druivenstokken in de wingerd tussen de wilde bloemen. De wijn krijgt 12 maanden houtrijping. Kees van de Wiel zette zes flessen van dit domein op tafel met steeds een piraat ernaast. Een selectie van aantekeningen van enkele van de mooiste wijnen.
 
Domaine des Deux Soleils, Les Romains 2009
Gemaakt van 60% cabernet sauvignon en 40% merlot. Knap gemaakte wijn met roodbruine rand. De  neus biedt veel impressies: roomboterbabbelaar (Willem Jan), koffie en framboos (Gerard), fruit en chocolade (Claartje). Ik ruik mocca en chocolade, het is een serieus glas wijn, met nog proefbare tannines, concentraat en pit.
Domaine des Deux Soleils, Black Label 2009
Gemaakt van 100% cabernet sauvignon, een druif die pas na de ‘revival’ van de Languedoc is aangeplant. Ook in deze wijn laat de neus zich niet gemakkelijk omschrijven: leer en ceder (Paul), droppig, laurierdrop, caramel en vooral veel kers (Willem Jan). De bijna zwarte wijn geeft mij kreupelhout als eerste impressie in de wat ‘ronde’ geur. De smaak is weer pittig en een tikje ontoegeeflijk.
Domaine des Deux Soleils, Imperium 2010
Deze cuvee is gemaakt van de oorspronkelijke Languedoc druiven: 60% syrah en 40% grenache. Hartendief van Kees, die de wijn waardeert om zijn souplesse. Bruine rand. Mooi fruitige neus met morelkers, altijd een goede indicatie dat we met syrah te doen hebben. Zeer geconcentreerde wijn met markante bitters.
Château de l’Euzerie 2010 Pic Saint Loup
Hartendief van Kees. Pic Saint Loup is één van de mooiste AC’s van de Languedoc. Voor mij is dit de mooiste wijn van de proeverij: paarse rand, een neus met eaux de vie en chocolade. En dan een verduveld elegante smaak met veel finesse en verfijning. En dat is heel mooi in dit gebied met vaak wat boerse wijnen. Grenache, syrah en mourvedre.
Château le Hauts de Forca Real 2010, Côtes du Roussillon Villages
Wijn gemaakt van 100% syrah. Inktig, zegt Noël. In de neus en in de smaak. Pruimen in de neus, evenwichtige smaak, en volgens Noël ‘beschaafder dan je zou verwachten’. Ik zie een paarse kleur en ruik kersen in de neus. Verfijnde neus. Enorm concentraat, chocolade. In de neus ook eaux de vie impressie. Aangenaam glas. Om bij te eten.
Mooi opgebouwde proeverij waarin we de wijnen van Domaine des Deux Soleils naar waarde kunnen schatten: ze zijn prettig en betrouwbaar. De wijnen van de authentieke druiven in de Languedoc overtuigen mij het meest.

Geen opmerkingen: