zondag 2 februari 2014

Bordeauxwijnen, oud en nieuw

Vieux Château Certan
Een rode Bordeaux proeverij hoort te beginnen met witte Bourgogne. Daar is Henk Vermeer  duidelijk over. En met zijn witte Bourgogne brengt hij meteen gelukzalige blikken op de gezichten. We proeven rode Bordeaux. Vaak zeggen we bij een jonge rode Bordeaux: deze wil ik over vijf jaar nog wel eens drinken, over tien, over vijftien jaar. Het unieke van deze proeverij is dat we van dezelfde Châteaux zowel oude als nieuwe wijn proeven. Waarbij oud zowel kan staan voor een oude jaargang, als een oude vinificatie of een oude, vroegere eigenaar.
 
Meursault-Poruzot,  Premier Cru, Domaine Jobard-Morey, 2006, Côte d’Or
Meursault-Poruzot hoort tot de beste Meursaults. Goudgele kleur, mooie en complexe neus met boter en brioche, hazelnoot en lichte honingtoets, viooltjes ook. Goede balans, fraaie bitters. Mooi houtgebruik, zegt Paul, die ook mineraliteit benoemt en de geur van roomboterbladerdeeg. Fraai glas.
 
 
 Serie La Mondotte en Pichon Longueville Baron
 
Château La Mondotte 1995, Saint Emilion Grand Cru
 
Comte Stefan Von Neipperg is eigenaar van dit kleine wijngoed La Mondotte, slechts 4,5 ha groot. La Mondotte werd een micro-chateau (garagewijn), fruitiger en steviger dan de klassieke wijn, geweldig lekker en onbetaalbaar. De omslag in kwaliteit vond plaats na de  komst van de wijnmaker Stéphane Derenoncourt  in 1996.Deze 1995 heeft een Italiaanse  dakpannenkleur, een belegen neus met licht rozen en wat kruiden, belegen smaak , nog niet dood maar ook niet meer aangenaam. Dacht ik. En dan proef je de wijn als die iets meer lucht heeft gehad en dan frappeert mij toch de lichte body en heel goede balans.
 
Château Pichon Longueville 1982, 2ème cru Pauillac MC
Eigenaar Sté civile de Pichon-Longueville van de familie Bouteiller, de oppervlakte van het domein is dan nog 31 ha, druiven: cabernet sauvignon 75%, merlot 24%, malbec en petit-verdot 1%. Bloedmooie wijn, die de reputatie van 1982 als schitterend jaar onderstreept. Rijke en voorname neus met tal van indrukken: cederhout, prachtige eucalyptus, bloemetjes. De neus is heel intens, de smaak fraaie op dronk met kruiden in de afdronk, nu een tikje opdrogend.
 
Château La Mondotte 2007, Saint Emilion Grand Cru
De Wine Searcher’s Saint Emillion-classificatie is gebaseerd op wijnbeoordelingen over de laatste 15 jaar en de verkoopkosten per fles. La Mondotte staat hierin op een derde plaats na  Cheval Blanc en Ausone. Nello ruikt pruimen en vindt de wijn veel extract hebben. Noël benoemt eucalyptus, beschrijft de wijn als jammig. De wijn heeft een kruidige neus met
Château Pichon Longueville Baron 2007, 2ème cru Pauillac
De verzekeringsmaatschappij Axa is in 1987 eigenaar geworden. De oppervlakte van het domein is inmiddels 50 ha. Deze wijn is een hartendief van Henk. Nello ruikt laurier, zoethout, tabak en zwart fruit. Een dikke wijn, zegt hij. De kleur van de wijn is donker, de neus ruikt voornaam en klassiek (eucalyptus). Ik ruik een mix van nieuw hout, kersen en chocolade. De smaak heeft veel verfijning, confiture en werkelijk uitstekende balans.
Vinificatieruimte Cos d'Estournel

Serie Cos d’Estournel en Vieux Château Certan
Château Cos-d’Estournel 1998, 2ème cru Saint-Estèphe
Eigenaar in 1998 Domaine Prats, druiven cabernet sauvignon 60%, merlot 38%, cabernet franc 2 %.Voor mij is dit dé wijn van de proeverij. We proeven de wijn blind naast Vieux Château Certan 1995 en ik dacht stellig dat deze wijn de Pomerol was: romiger in de neus, vrolijker, katholiek! Staat in mijn aantekeningen. Ik kan niet bijhouden wat Jan in deze wijn ruikt en proeft, maar heb opgeschreven: stal, kers, pruimedanten en nog tannines. Berry ruikt zwarte bes, leer, stal en laurierdrop. Mooie neus, zachte aanzet en elegantie. Mijn aantekeningen: espresso, cacao en mineraal in de neus. Prachtige, prachtige balans, mooie rondeur. Schitterrend glas wijn.
Vieux Château Certan 1995 Pomerol
Eigenaar familie Thienpont; opp. 13,5 ha., druiven merlot 60%, cabernet franc 30 %, cabernet sauvignon 10%. Hartendief van Henk. Jan ruikt mineralen, tabak, tannine en kreupelhout. Vloeibaar goud, is zijn eindoordeel. Ook dit is een schitterende wijn, maar ik vond deze een tikje gereformeerd, streng. Gebruinde rand, stenig en mineraal in de neus, streng. In de mond: een bek vol wijn! Mollig en rondeur, heel verfijnde wijn.
Château Cos-d’Estournel 2006, 2ème cru Saint-Estèphe
Sinds 2000 is Michel Reybier eigenaar. Willem Jan ruikt kers, leer, tabak en eucalyptus en wat jodium. De wijn is zacht rond, met nog wat groenige tannines, zegt hij. Noël ruikt een mesttoon in de neus. Mijn aantekeningen: diep donkere kleur en cassis in de neus. Rijk en evenwichtig bouquet. Rondeur in de smaak, duidelijk nog wat tannines, wijn met bite.
Vieux Château Certan 2008  Pomerol
Wie zijn klassiekers kent, wéét dat de capsule van de fles rose is. Op het eind van de proeverij haalt Henk alle capsules eraf. Het leverde de verzuchting op van Paul: ik heb niet naar de capsules gekeken, maar ik het het proeven op mijn geweten gedaan… De Pomerol heeft een rijke neus maar met iets meer verfijning. Toch proeft de wijn straffer, de wijn moet zich duidelijk nog ontwikkelen en mag verder rijpen. Willem Jan noemt het bouquet mooier dan de Cos 2006, deze wijn heeft chocolade, zegt hij.
Zeer leerzame proeverij.

Geen opmerkingen: