vrijdag 7 februari 2014

Werkavond: doe er maar oesters bij... dan is dit kaailekker!

Doe er maar oesters bij, zegt Paul, en dan is dit kaailekker! Hij doelt op Meerdael Chardonnay,de Belgische mousserende wijn die Gerard heeft ingebracht als voorproefje voor zijn proeverij in dit nieuwe seizoen. Slechts 133 kilometer zuidelijker dan ons proeflokaal, in Oud-Heverlee (onder Leuven) heeft de familie Vleminckx het domein Meerdael, waar ze een fraaie methode traditionelle maken.
Bij de witte wijnen proeven we Chardonnay van Louis Latour uit de Ardeche, Le Petite Perriere van Sauvignon Blanc en Esprit de Crès Ricard uit Pays d’Oc. Deze laatste wijn is gemaakt van Marsanne en Rousanne, een echte verrassing: een heel complexe neus met stalmest, een anijsimpressie, viooltjes, boenwas. Mooie rondeur en goede balans.
 
Trouvaille!
Een mooie trouvaille is de Heida 2012 uit Zwitserland. Mijn kerstdinerwijn, zegt inbrenger Willem Jan. Citrus, mineralen, wat kruiden en een tropisch fruitimpressie in de neus van deze wijn, gemaakt van Savagnin Blanc (=Heida). Goed houtgebruik, finesse en heerlijk sap. 
Mooiste wijnen van de proeverij
Bij de rode wijnen biedt La Chapelle d’Esurac 2009 Medoc eucalyptus en kruiden in de neus, de smaak heeft nogal veel bitters. Daarnaast is de Barbera d’Alba van Batasiola zwoel, een liefelijke wijn met toch veel inhoud. De Mo 2010 uit Alicante is gemaakt van Monastrell (=mourverdre), vier maanden gerijpt op houten vaten. Ik denk dat deze wijn de beste prijs/kwaliteit verhouding van de hele proeverij biedt. En iedereen is positief:in de neus pruimedanten, kersen, rozen in een heel open neus. Ook wat laurier en drop. Goede zuren en een héél sappige smaak. Nello zet de geblindeerde flessen in een prachtige volgorde en becommentarieert. Dit soort wijn drinken we te weinig op de sociëteit, zegt hij, doelend op de fraaie Penfolds BIN 128 Syrah uit Coonawarra. Expressieve mint en chocolade (After Eight) in de neus, die verder onder meer associaties biedt van wierook, kruiden, jodium, dennen bos en chocolade. Lekker zacht fruit, zwoele aanzet en stevige smaak. Mooi glas. Daarna proeven we wat later een tien jaar oude Merlot blijkt te zijn: Poliziano 2004, In Violas uit Cortona. Een supermooie neus: leer, ceder, tabak, kersen, chocolade, eucalyptus en een rubbertoon. Volle aandronk. Goede zuren, geweldige balans. Dit is een prachtwijn om aan te tonen wáárom we wijn opleggen. Château Plince 2009 uit Pomerol is gemaakt van Merlot, Cabernet franc en een piepkleine hoeveelheid Cabernet sauvignon. Een deftige neus, zegt Kees. Ik vind die nog wat gesloten, geeft tabak, leer, wat groenige tonen, de smaak geeft rondeur en mocca, chocolade, fijne wijn. Thuerry 2006, vin de pays des coteaux du verdon, Cuvee l’Exception is gemaakt van Cabernet sauvignon en Merlot. De neus is hier al wat belegen met bouillontonen, ui, iets chemisch lijkt het. De smaak is mooier dan de neus: goede zuren en goede balans. De laatste twee rode wijnen zijn belegen, lichte kleuren in het glas, met Italiaanse dakpannen bruine tinten. Als ik de eerste wijn de hemel in prijs, krijg ik het compliment van Nello dat ik veel van wijn weet… Daar moet mij een lichtje opgaan door de licht sceptische toon. Maar nee, ik heb dan nog steeds niet door, dat ik een geblindeerde Barolo proef. Barolo is lekker, roept Nello uit, een stelling die ik niet altijd onderschrijf… Maar de Barolo Fontannafredda 2009, gemaakt van Nebbiolo, is een fijne wijn. Met een uitstekende balans, iets opdrogende tannines. Nog vrij straffe smaak na een fruitige aanzet en veel parfum in de neus. De andere wijn heeft een koel belegen neus. Heel verleidelijke smaak met perfecte balans, truffelig. Het blijkt een Châteaneuf du Pape te zijn: Chante Cigale 1999. Waarom doen we dit niet vaker, verzucht Claartje. Iedereen brengt een geblindeerde fles in en dan… proeven we kleine wondertjes. Fijne werkavond. 

2 opmerkingen:

Rob van Ginneken zei

Kees z'n proeverij gaat denk ik over dit bedrijf, Les Deux Soleils (met o.a. wijnen onder de naam Les Romains)? http://www.2soleils.com/index.asp?paginaid=278

Rob van Ginneken zei

De Barolo van Fontanafredda is nu bij de AH in de uitverkoop.