zondag 16 februari 2014

Vinologenproeverij: double loop leren bij blindproeven

Wie beter wil leren wijnproeven, moet af en toe eens stilstaan bij de theorie van het leren, bij didactiek. De proeverij van Nello Pischedda is een van de leerzaamste proeverijen van de afgelopen tijd. Nello kiest een slimme opzet. Voor ons staat een glas witte wijn. We zien drie antwoordmogelijkheden: Vouvray, Alto Adige of Chablis. Dat vereist kennis van welke druif de wijnen uit deze gebieden zijn gemaakt. Dat zijn chenin blanc, muller thurgau (die is gegeven) en chardonnay. Nu komt het aan op het herkennen van de smaakkarakteristieken van die druif. Dáárna krijgen we een van de twee foute wijnen toch in het glas. Zo kunnen we muller thurgau vergelijken met chardonnay. Het oplossen van bekende problemen noemt men single loop leren. In deze proeverij versterken we het leerproces door direct daarna twee druiven te vergelijken, double loop leren. Deze techniek werkt fantastisch. 
Alto Adige wijngaard Feldmarschall

Serie 1: Vouvray, Alto Adige, Chablis
Iedere proever herkent de muller thurgau, Alto Adige van Tiefenbrunner ‘Feldmarshall’ 2011: expressieve neus met ananas (Wouter), kruisbes (Paul) en brandnetel. Erg hoge zuurgraad met goede balans. Hartendief van Nello. De neus is een goede indicatie dat Alto Adige het goede antwoord is. De Chablis 2012 1er Cru Vaucoupin van Gilbert Picq heeft een beloftevolle maar wel nog schrale neus met zeewier (Paul), mandarijn en hazelnoot (Kees). De Chablis heeft een duidelijk bittertje in de afdronk, is erg rank.
Serie 2: Piemonte, Gigondas, Corbieres
De Barbera d’Alba 2011 van Pio Cesare uit Piemonte heeft een paarse rand, op het antwoordformulier staat 2008, 2010 en 2011, dus mijn oog valt meteen op de jonge jaargang. Wouter zegt dat de kleur het laatste zou moeten zijn dat een doorslag geeft. De neus is rijk, zwoel met wat kruiden. Zwarte bes en drop (Berry), zoethout (Kees). Ik ruik ook gestoofde pruim en een rubbertje, voor mij een indicatie van Italië. Stevige maar ook vriendelijke smaak met rulle tannines (Rob). We proeven een Gigondas 2008 van Domaine de Piaugier ernaast. Prachtig glas met kruiden, leer en tabak (Sebas), lenig en soepele rondeur, De bruinige kleur duidt op een oudere wijn, de afdronk is boers.
Serie 3: Toscane, Rioja, Sonoma County
De wijn in het glas heeft nog een paarse zweem. Op de proeflijst staan 2011, 2008 en 2004. Eigenlijk weten we het dan al: dit moet 2011 zijn, de Zinfandel Directors Cut van filmmaker/wijnmaker Francis Coppola uit Dry Creek Valley. Nieuwe wereld, dat moet te ruiken en te proeven zijn. Ik vind de neus fraai met gestoofde kersen, chocolade en leer. Ook witte peper (Just). De intense neus wordt gevolgd door een zwoelige smaak, bescheiden zuren, veel alcohol en kracht, maar wel allemaal vriendelijk verpakt. We proeven de Rioja van tempranillo ernaast: Conde de Valdemar 2004 Gran Reserva van Martinez Bujanda. De neus heeft kersen en laurier (Kees) en chocolade (Wouter). Ik ruik vooral: hout, hout, hout. De wijn valt me niet mee, we hebben deze wijn fraaier in de glas gehad.
Serie 4: Saint Joseph, Piemonte, Toscane, Madiran
Oef, nu twee glazen en vier keuzes, da’s veel moeilijker. De jaren die zijn gegeven: 2010, 2008, 2008 en 2006. Het eerste glas heeft een intense kleur, met een overgang van paars naar rood. De heel geparfumeerde neus is kruidig, speculaas en bessen, kaneel en laurier (Twan), cassis en kersen (Gerard). Hoog in de zuren, bittertje, streng in de afdronk. Heel rijke en verfijnde wijn: Barbera d’Alba 2008, Fides, Pio Cesare. Een trapje hoger dan de Barbera in de eerste serie. Het tweede glas is lichtrood en heeft de allermooiste neus van de wijn in deze proeverij. Stallucht (Rob), chocolade en paprika (Wouter), ik ruik een zéér rijke en zéér brede neus met rozen en morelkers. Vooral die laatste impressie duidt op syrah. Soepele aanzet en mooie zuren: Saint Joseph 2010, Terres d’Encre van domaine Georges Vernay.
Serie 5: Clos de Sarpe 2004 Saint Emilion Grand Cru / Ornellaia 2008 Bolgheri / Château Pavie 2008 Saint Emilion Grand Cru / CASK Cabernet Sauvignon 2004 Inglenook Francis Coppola
Voor ons staan twee bijna zwarte glazen wijn, we moeten kiezen tussen merlot gedomineerde wijn (Saint Emilion) of canernet sauvignon gedomineerd (Bolgheri, Napa Valley). De eerste wijn ruikt niet prettig (jodium en medicijntoets) maar dat gaat met wat lucht weg en dan komt er een edele en verfijnde neus voor terug: laurier, tabak en kersen. Aan de bruine rand te zien moet dit een 2004 zijn. Het is wel leuk dat onze proevers allemaal een eigen associatie geven aan het houtgebruik: cederhout (Gerard), kreupelhout (Kees) en beschaafd hout (Rob). We proeven CASK Cabernet Sauvignon 2004 Inglenook Francis Coppola. In het andere glas een hartendief van Nello. Bijna zwarte kleur. Zwart fruitconcentraat (Gerard) en vanille, herfstbos en truffel. In de smaak ook impressie van nieuw hout, het fruit komt nu goed los in het glas, eucalyptus en streng (dat wijst op cabernet sauvignon). Alles ingepakt in héél veel rondeur met veel rijpe tannines (Rob): Ornellaia 2008 Bolgheri (Toscane).
Geweldige proeverij. 

Geen opmerkingen: