Van alle wijnen ter wereld is
maar een paar procent geschikt om te rijpen, om beter te worden, een levend
natuurproduct dat zich met de jaren steeds fraaier presenteert. Noël Geisen zet
wijnen op tafel die veertien jaar oud zijn. Topwijnen dus. En wij kunnen de
sensatie ervaren van gerijpte wijn, de verwondering over vitale bejaarden; deze
flessen hebben honderdduizenden, miljoenen andere wijnen uit 2000 overleefd.
Dit zijn gelukbrengers, deze flessen met gebottelde zonneschijn van rond de milleniumwisseling.
Er zat géén enkele wijn bij die te oud was, geen wijnen waarin de tertiaire
tonen gaan overheersen. Maar wél wijn waarbij je het idee hebt: die drinken we
te vroeg, daar zit nog potentieel dat tot volle wasdom moet komen (Montrose,
Lafite, Margaux). Alle flessen zijn ingepakt en de wijnen blind geproefd.
Clos Floridene 2007, Graves Blanc
Zeer zuivere wijn, expressieve
neus met vanille en citrus. Frisse aandronk, hel elegant met hoge zuurgraad.
Mooie wijn van Denis Dubourdieu.
Bernardus Sauvignon Blanc 2000, Californië
Als ik Noël goed beluister
misschien en wat vergeten fles in de kelder. Kan deze Nieuwe Wereld wijn zijn
leeftijd hebben? Antwoord: zonder meer. Zeer heldere kleur met goudzweem,
Florale neus met boenwas, molliger dan de vorige wijn, vanille en mooie
bitters, goed evenwicht. Deze wijn heeft zich prima gehouden, is levendig.
Het jaar 2000
2000 was een moeilijk wijnjaar voor de wijnmakers, in maart waren er meeldauwproblemen, de bloesem zette veel later in dan anders, juni en juli was te koud met te weinig zon. Toen zou géén wijnboer geld hebben gezet op een meer dan gemiddeld jaar. Maar er volgden twee perfecte maanden augustus en september met fraaie weer met net genoeg regen. De oogst start op 20 september en loopt door tot 10 oktober. Bij de oogst is duidelijk: dit gaat een absoluut topjaar worden. Verschillende domeinen meten extractie en tannines in de druiven zoals nooit eerder. 2000 krijgt een legendarische status. De prijzen van de beste Bordeaux exploderen, de Premier Crus worden onbetaalbaar. In deze proeverij staan zeven tweede wijnen van gereputeerde crus, wijnen die altijd een meesterlijke koop blijken te zijn uit grote jaren.
Serie 1
De
Prélude steekt de andere wijnen wat mij betreft de loef af, maar doet dat pas
na enige tijd in het glas. Superknappe prestatie van Cru Bourgeois Tour du Haut
Moulin. Beaucaillou is een traktatie, naast de anderen wellicht iets korter.
Prélude à Grand Puy Ducasse
2000, Pauillac
Belegen
neus, licht toffee en out hout. Liefelijke neus die zich steeds verder opent en
verbaast met mooie mocca en caramel tonen. Aangename wijn met goede balans en
perfect in balans, later in de neus ook zoethout en laurier, knappe wijn.
Tour du Haut Moulin 2000, Haut
Medoc
Die
dekselse Cru Bourgeois heeft een nog mooiere neus dan de Prelude, omdat er nog
wat fruit in zit, een combinatie met kruepelhout. Ook wat koffie. Zachte
aandronk, mondvullend. Mooi zuren en fraaie aandronk.
La Croix de Beaucaillou 2000
St. Julien
Neus
met lijm, drop en boerderijrozen, lekker geurend. Uitstekende balans in deze
wijn, die alleen een tikje kortaf is in de afdronk.
De Angelus heeft de wow-factor, een uiterst aantrekkelijke wijn. Latour is
klassiek, de wijn verraadt door de paprika in de neus een hoge component cabernet
franc. Montrose is een krachtpatser die we nog te vroeg drinken.
La Carillon de l’Angelus 2000,
St. Emilion
Verfijning
in de neus. Dit is zo’n glas waar je aan blijft ruiken en dat dan steeds mooier
is: chocolade, laurier en geurende rozen. Mocca in de smaak, geweldig mooie
expressie, uitermate lekkere en innemende wijn.
Les
Forts de Latour 2000, Pauillac
Klassiek
glas met cederhout, tabak en kreupelhout in de neus. Fraaie bitters, mooi
evenwicht en goede balans. De wijnen van Margaux en Lafite komen beter naar
voren, vind ik.
La Dame de Montrose 2000, St. Estephe
Heel
knappe prestatie van deze Super Second. De wijn moet eigenlijk nog wat ouder
worden. Herfstbos en amarene kersen in de neus. Stevige mannelijke wijn met
veel kracht, alleen op dit moment nog steeds een tikje ontoegeeflijk. De wijn
wint mogelijk door een halve dag in de karaf.
Serie 3
Dit
is een top serie. Waarbij de Clos Fourtet de wijn is om Onze Lieve Heer op blote
knieën te danken, om voorgoed verslingerd te raken aan hoge wijn. Op dit niveau
zijn verschillen klein, iedere fles is een feestje. Maar dan zijn de nuances
juist interessant: Lafite steekt Margaux in de zak, vind ik, maar dat is een
persoonlijke smaak.
Pavillon
Rouge de Margaux 2000, Pauillac
Hartendief van Noël. Deksels mooie wijn met
voorname neus, complex ook met kersen, chocolade en drop. Impressie van een herfstbos.
Ook wat koffie en bosvruchten. Dikke en mondvullende smaak, nog niet op dronk,
heeft toekomstpotentieel.
Clos
Fourtet 2000 St. Emilion
Hartendief van
Noël. Schitterende en volstrekt complete wijn, zo’n wijn waarvan je genietend
jezelf realiseert, oef, hier is niks meer te wensen, deze wijn is compleet.
Rijke en voorname neus, met morellenkersen, cederhout, pruim, laurier, tabak.
Prachtige neus en geweldige balans in de smaak tussen zuren en bitters. Ja, dit
is pure PERFECTIE. Mooiste wijn van de proeverij, of kortweg gezegd: HEMELSE
wijn.
Carruades
de Lafite 2000, Pauillac
Geurige boerderijrozen, vanille, pruimen en eaux de
vie. Sappige smaak, goede balans. De wijn werd ook getypeerd met de positieve
term hoge (Italiaans overkomende) zuren. Jammige neus.
We
hebben in deze proeverij geleerd dat in de beste jaren de tweede wijnen van de
grote Bordeaux uiterst koopwaardig zijn.
2 opmerkingen:
Heerlijk om te lezen, Peter. Ik ben een beetje jaloers. Wat zullen jullie een fantastische avond gehad hebben!
Noel dit moet genieten zijn geweest, doe je deze proeverij over vijf jaar nog een keer ?
of zijn ze dan op ?
Een reactie posten