zaterdag 15 maart 2014

Het Goirdeel: Zuid Afrika maakt de beste wijn van de wereld


De goede, oude  Juvenalis (60 – 140 jaar voor Christus) wist het al: panem en circenses, dat is waar het om draait in het leven. Brood en Spelen. Wijnliefhebbers houden van spelletjes. Ze pakken flessen in. Vergelijken glazen wijn met elkaar zònder te weten wat er in zit. Daar kun je zo lang over delibereren, daar verbleken parlementaire discussies in het House of Parliament bij. 

De Brit Steven Spurrier had in de jaren zeventig een vinotheek, een wijnwinkel, in het hart van Frankrijk. Hij kwam op het idee om Franse wijnen te vergelijken met wijnen uit de Nieuwe Wereld. Blind geproefd was het spelletje. Kopstukken uit de Franse wijnwereld proefden mee, ter gelegenheid van 200 jaar Amerikaanse onafhankelijkheid en de Franse rol daarbij. Die proeverij is fameus geworden, omdat de Nieuwe Wereld de grote aristocratische wijnen uit Bordeaux hun hielen lieten zien. Zó kennen wijngekken dat verhaal: de eerste keer dat USA wint. De werkelijkheid lag veel genuanceerder. Als je kijkt naar plaatsing of rangordepunten of groepeert naar USA en France (of welke meer statistische aanpak dan ook), dan krijgt de USA giga-billenkoek van France, zegt onze voorzitter. Maar communicatie is alles en daar hadden de bekakte kasteelheren geen sju van in tegenstelling tot de Amerikanen. 

Daarom is deze proeverij The Judgment uit 1976 beroemd geworden. Zelfs zó beroemd dat er een film van is gemaakt: Bottle Shock, een vermakelijke film. Rob van Ginneken schotelt ons een proeverij voor die hij perfect modelleert naar het Oordeel van Parijs. Met fragmenten uit de film. Onze proeverij heet het Oordeel van Goirle, het Goirdeel. We proeven blind vijf chardonnay wijnen: twee witte Bourgognes en wijnen uit Californië, Australië en Zuid Afrika, in de prijsklasse van 20 tot 29 euro. En we proeven blind vijf cabernet gedomineerde wijnen: twee Bordeaux en wijnen uit Californië, Australië en Zuid Afrika, in de prijsklasse van 20 tot 30 euro. Rob heeft de proeverij perfect voorbereid, inclusief computertelling (bedankt Sandra!). Met een lekkere Chablis 2012 (JP & B Droin) en Champagne Moët Chandon als in- en uit-drinker.


Witte wijnen


Schug Carneros 2011 Californië
Twee proevers vinden dit de lekkerste wijn. De neus is wat klein met vanille, florale tonen, banaan en citrus. Zuivere smaak, tikje boers en wat kortaf.

Domaine Dujac 2010 Bourgogne
Geen van de proevers waardeert deze Bourgogne als lekkerste wijn. Dat komt vast door de neus, die iets a-typisch heeft, de een noemt het groenig, de ander petrol. Een stinkertje. Wat peper, vanille, citrus. Zuivere wijn met veel mineralen/terroir, prettig en harmonieus.

Domaine Jaeger-Defaix 2010 Rully 1er Cru Mont Palais
Een proever geeft deze wijn zijn hoogste scores. Een brede en expressieve neus: tropisch fruit, rokerig, viool, meloen en ananas. Maar óók heel even een expressie van goedkope zuurtjes. Klein zoetje in de aandronk, hap sap balans, lekker glas dat goed nahangt.

Ataraxia 2012 Zuid Afrika
Maar liefst acht proevers vinden dit de lekkerste wijn. En dat is niet gek, de geur opent zich als een pauwestaart: héél breed en expressief, heel rijk: met honing, perzik, ananas, amandel en hazelnoot. En heerlijke geur. In de mond proef je véél wijn met een prima balans, mooie zuren, zeg maar perfecte balans, je verlangt naar een volgende slok, dus hap sap wijn, met een mooie nasmaak.

Wirra Wirra The 12th Man 2012 Adelaide Hills Australië
Vijf proevers geven aan deze wijn hun hoogste scores. Ik denk bij deze wijn even aan een Meursault, en dat komt door de dikke vanille en botertonen. Mineralen en terroir, wat amandel. De wijn komt vluchtigjes in de mond, citrustonen, uitstekende balans en dan realiseer je jezelf: dit is echt een elegante wijn.

Rode wijnen


Les Fiefs de Lagrange 2010 Saint Julien
Twee proevers waarderen dit als lekkerste wijn. Duidelijk nog heel jong, met cassisneus, drop, paprika, eucalyptus, vanille en later ook wat toffee, dus met de belofte van een heel brede neus. De smaak is goed in balans en beloftevol, maar nu te straf met een hoge zuurgraad. Dit mag een halve dag in de karaf vóór we het gaan drinken.

Warwick Trilogy 2010 Zuid Afrika
Vijf proevers vinden dit de lekkerste wijn. De neus is heel mooi, maar de primaire fruittonen zijn er al uit. Toffee, wat kruiden, potloodslijpsel, ingekapseld hout, wel een mooie neus, waar Kees door de teerassociatie meteen de link met Zuid Afrika legt. Ik dacht zelf aan een Franse wijn. De wijn is mooi op dronk, hap sap en met mooie balans en lengte.

Francis Coppola 2010 Diamond Collection
Een proever waardeert de wijn als beste. Neus met wat natte wol, anijs, medicinaal, vanille, espresso en mooi cederhout. De smaak is een tikje gemaakt, te zoet, en met een snoepjes afdronk.

Château Picard 2009 St. Estephe
Vijf proevers geven deze wijn de hoogste score. De klassieke neus geeft zich niet zomaar, je moet er moeite voor doen. Maar dan komen er impressies van kreupelhout, aarde, boers, stallucht, inkt en jodium (beetje raar), mineralen en terroir. Sappige aandronk, klassiek, tikje ontoegeeflijk door de wat harde tannines, waar echter fantastisch fraaie zuren tegenover staan. Klassiek.

Langmeil Jackaman’s 2010, Barossa Valley
Twee proevers waarderen deze wijn als hoogste. De neus is de moeite waard: mocca, chocolade, lijm en eaux de vie, een rubbertje die verraadt dat dit geen Franse wijn is. De smaak is heel toegankelijk: een zoetige aanzet, veel rondeur, vol in de mond, een echte ‘pleaser’ voor veel mensen, voor mij iets te zoet.

En de uitkomst van het Goirdeel is….. de rangschikking!

Witte wijnen
8,1  Ataraxia 2012 Zuid Afrika
7,5  Wirra Wirra The 12th Man 2012 Adelaide Hills Australië
7,1  Schug Carneros 2011 Californië
6,9  Domaine Jaeger-Defaix 2010 Rully 1er Cru Mont Palais
6,5  Domaine Dujac 2010 Bourgogne

Rode wijnen
7,5  Warwick Trilogy 2009 Zuid Afrika
7,1  Château Picard 2009 St. Estephe
7,0  Les Fiefs de Lagrange 2010 Saint Julien
6,9  Langmeil Jackaman’s 2010, Barossa Valley
6,8  Francis Coppola 2010 Diamond Collection

Conclusies van Rob’s Goirdeel

Conclusie 1 
De beste wijnen ter wereld komen vandaag uit Zuid-Afrika

Conclusie 2 
De spreiding van de scores is groter bij witte wijn (6,5 tot 8,1) 
dan bij de rode wijn (6,8 tot 7,5)

Conclusie 3 
Bij wit is meer groepsconsensus over wat wel en niet een goede wijn 
is dan bij rood, Berry, Willem-Jan en Toos hebben duidelijk andere 
meningen/minority reports

Conclusie 4 
Extreme proevers hebben vrijwel geen invloed op de uitslag

Conclusie 5 
Bij wit is Berry de ‘groepsproever’, bij rood is Henk de ‘groepsproever’, 
voor de hele proeverij is dat Just. Just proeft meest in lijn met de 
groep (wel met extremere cijfers).


Een ontzettend leuke proeverij 
waarbij we ons veertig jaar
terug in de tijd kunnen wanen.

Tot in de puntjes voorbereid, 
dus met alter-ego bordjes 
voor de proevers. Memorabel.Geen opmerkingen: