vrijdag 18 april 2014

Smaakvol Spanje


Hacienda Monasterio
Claartje Grielis schotelt ons een Vuelta voor van Spaanse wijnen, kris kras door het Iberische schiereiland. Zorgvuldig geselecteerd, met leuke verrassingen. Wijnen van domeinen die Claartje bezocht – daarover vertelde ze eerder al dat de wijn er goed moet zijn én de architectuur bijzonder.  We proeven ze in deze blindproeverij. Als indrinker een Cava en als uitdrinker een bijzondere Montilla. Gevolgd door vijf series uit respectievelijk Rueda, Rias Baixas, Samontano, Ribera del Duero en Alicante. 

José Pariente 2013 Dos Victorias, Rueda
De mooiste Rueda, gemaakt van 100% verdejo. Met een geur die verbazingwekkend veel op sauvignon blanc lijkt: buxus en brandnetel. Een prettig stinkertje noemt Twan het. Maar nee, dit is passiefruit, roept Nello verbaasd uit. Hij heeft (zoals altijd) gelijk. Sappige smaak, mooie zuren en veel spel. 


Sketch 2011 Ribeira Sacra, Bodegas y Vinedos Raul Pèrez
Hartendief van Claartje. De wijn heeft een goudkleurige zweem, een kleine neus met vanille, citroen, witte aalbes en meloen. En een opmerkelijk karaktervolle smaak, stevig en sappig, mooie zuren, finessevol en goede balans. Gemaakt van de Albariño, 40 jaar oude wijnstokken. Twaalf maanden gerijpt op Frans eiken. Opgevoed in bijzondere ei-vormige vaten die volgens Raúl Pérez de bestanddelen doen circuleren op de zwaartekracht. Toch past hij battonage (roeren) toe gedurende het 12 maanden verblijf in het vat. Zó krijgt de wijn maximale smaaktstoffen mee. 93 Parker Punten. 

LAUS 700 Alt. 2005 Somontano, Bodega Laus
Donders mooie wijn, Noël noemt de neus klein maar beschrijft vervolgens als herfstig, met pruimen en paddestoelen. Kom daar maar eens om. Ik ruik een aardse geur met mocca en chocolade. Fluwelige aandronk, goed concentraat en lang nahangend. De wijn is gecomponeerd uit Syrah, Cabernet Sauvignon en Merlot. Knappe wijn uit een mooi jaar, nu negen jaar oud, maar met nog potentieel verder te rijpen en te ontwikkelen. 

Portia Triennia 2010, Ribera del Duero, Bodegas Portia
De Ribera del Duero serie maakt grote indruk. Deze wijn is een hartendief van Claartje. Gemaakt van tempranillo, 14 maanden houtrijping. HansL nomt de wijn zwoel, ruikt aardbei en proeft aardbei. Kruidnagel. Mijn aantekeningen: donkerkleurig, in de geur een balans van kruiden en fruit, geparfumeerd, sigarenkistjes. Verdorie, wat een straffe wijn nog, echt een oplegwijn. En verder walsend in het glas waaiert de geur uit als en pauwestaart, doorproevend denk ik: wat een lekkere fluwelige toets in de smaak. 

Hacienda Monasterio 2009 Reserva, Ribera del Duero
De mooiste wijn uit de proeverij. Gerard: zwarte bessen en framboos, frisse zuren en strakdroog. HansL vindt de geur levendiger dan de Triennia, zoete aanzet, kruidnagel en mooie bitters. Mijn aantekeningen: morelkersen, hele open neus, rijk! Sappige smaak, echt moeilijk om dit weg te spuwen (doe ik dus ook niet), mooi balans, enige minpuntje is de alcoholgraad van deze wijn die is gemaakt van 78% Tempranillo, 17% Cabernet Sauvignon en 5% Petit Verdot. Rijke wijn, een echte traktatie. 

Estrecho 2009, Alicante, Enriqure Mendoza
Just ruikt zwarte bes en groene kruiden, peterselie, laurier en zoethout. Goede zoet/zuur balans. Ik vind dit een verrassende wijn: paarse kleur, gesloten neus nog mt wat kruidigheid. Een karrevracht rood fruit, veel bitters in de smaak, nu al in balans, mannelijke wijn, veel kracht en heel beloftevol. 


Tarima 2009 Alicante, Bodegas Volver
Paarse kleur, een geur als de leerwinkel, sinaasappelmarmelade, hap sap smaak, dit kost geen enkele moeite om door te slikken. Goed gemaakt: concentraat én souplesse, mooi zoetje van rijkdom. Just ruikt peperkoek, rode bes en kers, diksap van druiven, pruimen in de smaak. 

En een mooie ervaring als uitdrinker: ALVEAR, Pedro Ximenez de Añada 2011, Montilla Morilles
De opvolgers van Robert Parker gaven deze wijn de legendarische 100 punten, een perfecte wijn. Volstrekt mooie balans: je proeft de essentie van de druif, en rozijnen, rozijnen, rozijnen, zeer intens, zeer fraai. In smaak pruimen in het kwadraat.

Onlangs werd bekend dat de legendarische Robert Parker een life style magazine gaat uitgeven onder de naam 100 Points. Zo maakt de wijncriticus zijn faam nog eens te gelde. 


Geen opmerkingen: