zaterdag 12 april 2014

Frisse en zware jongens

Just Krijn  zoekt met zijn proeverij bewust de tegenstellingen op: frisse witte wijn en zware rode jongens. We proeven een originele prosecco en aparte wijn uit Alicante als uitdrinker. De prosecco van Malibràn Sottoriva is indrinker. Een wijn met een aanbeveling van de slow food beweging in Italië. Op de ouderwetse manier gemaakt met een gisting op de fles. Hierdoor zit er wat depot in de fles. Ik zou eindeloos aan deze wijn willen blijven ruiken, want er zitten héél veel fijne geuren in de expressieve neus: tonen van passiefruit, jasmijn, rinse appelstroop, mineralen, gist en vrij dominant limoen. Goed begin.

Serie fris: mousserende wijn

Van de drie mousserende wijnen springt er een heel duidelijk uit.


Graham Beck brut, Zuid Afrika
Wat een fantastisch glas, ik dacht echt voortdurend met Champagne van doen te hebben. De wijn is gemaakt van Pinot Noir en Chardonnay. Deze druif groeit op wijngaarden met leisteen en de Coastal Firgrove Vineyards met bodems van klei voor de Pinot Noir. 30% van het sap is vergist op eikenhouten vaten van 205 liter. Rijping op de gistsporen gedurende 18 maanden. Dat levert een wijn op met verfijnde mousse. In de neus fraaie tonen van mineralen en honing. Komt vriendelijk in  de mond, heel fraai gemaakt, heel zuiver. Just kwalificeert deze wijn als zijn hartendief.

Rob herkent in de Simonsig Vonkel 2012 pinot meunier, bijzonder knap. Verfijnd glas met appel en jasmijn geuren en amandel in de smaak. De Spaanse Cava Gramona imperial gran reserva 2006 heeft een honingimpressie in de smaak. Kees ruikt boslucht, noemt de geur wat zwaar.

Serie fris: Sauvignon Blanc

Bij de wijnen in deze serie vraag je je met enige vertwijfeling af: zijn dit wijnen van één druif? Ja, dus. En de meningen lopen enorm uiteen wie welke wijn waardeert.

Marlborough Spy Mountain Sauvignon Blanc 2013
Voor mij de meest typerende wijn van deze druif, want: kruisbes en brandnetel geur, die kruisbes zet zich door in de smaak, goede zuren, true to type. Onstuimige wijn.

Iona sauvignon blanc Zuid-Afrika 2011 is ingetogener met een klein zoetje in de neus. Deze wijn is in alles méér een Meneer, goede balans. Château Lafargue 2007 uit Pessac-Leognan is goudgeel, voor mij té veel houtgebruik.

Serie zware jongens

Drie rode wijnen in het glas en ik ben in verwarring, ik weet het helemaal niet meer. Dat kan liggen aan het tijdstip van de blindproeverij, na een lange dag werken. Of het feit dat het bij geouderde wijnen echt moeilijker is om goed onderscheid te maken. Als ik zie welke wijnen naast elkaar staan (Regnie, Pessac-Leognan, Rioja)  dan is het toch niet zo moeilijk, zou je denken… Wel dus!

Nu heeft die dekselse Just de bijzondere fles Beaujolais (Domaine de Colette, Régnié cuvee vieilles vignes, 2002) naar de geldende maatstaven veel te lang bewaard. Na twaalf jaar zijn de karakteristieken van de druif gamay niet meer aanwezig. Ik vond de wijn nóg straf, bepaald geen allemansvriend. Een wijn voor bij de maaltijd.


Château Lafargue 2000 Pessac-Leognan
Bruine rand, diepe kleur. Morelkers en cederhout in de geur. Goede balans en helemaal op dronk. Gemaakt van Merlot, Cabernet Sauvignon,  Cabernet Franc en wat Petit Verdot. Deze rode wijn vind ik stukken mooier dan de witte wijn van hetzelfde domein! Paul waardeert de wijn als stoer, een stevige jongen. Toos benoemd kersen, mocca en een bittertje.

Rioja LAN reserva 2005
Hartendief van Just.  80% Tempranillo,  10% Mazuelo, 10% Garnacha. Deze met 90 punten Wine Adovacte gewaardeerde wijn heeft een ‘drinking window’ van 2012 to 2025. Hij krijgt mooie commentaren van de proevers. Paul: chocolade, vanille, soepele wijn met mooi evenwicht, verfijnde smaak. Toos: drop, laurier, chocolade, goede balans zuren en bitters. Mijn aantekeningen: bruine rand, in de neus peperkoekkruiden, tabak en espresso. Mijn enige minpuntje is dat de smaak op het eind wat opdroogt.

We eindigen met een 27 jaar oude wijn van de Monastrell druif. Voor de liefhebber.

Salvador Poveda gran reserva de fondillón 1987 Alicante

Salvador Poveda is in 1918 opgericht door Salavador Poveda Corbí en is één van de oudste wijnhuizen in de provincie Alicante. Momenteel onder leiding van zijn kleinkinderen Rafael en Salvador.  De druiven hebben van zichzelf al een hoog suikergehalte. De wijn is van het type vino rancio (sherryachtig, geoxydeerd), twintig jaar gerijpt in oude vaten. Amandel en noten in de neus, volstrekt harmonieuze smaak met goed concentraat en vrij droog. Fijne afsluiter!

Geen opmerkingen: