zaterdag 9 november 2013

Saint Emilion en piraten, heel leerzaam

Twan Vermeulen zet Saint Emilion op tafel. Kunnen we Saint Emilion, Montagne Saint Emilion en Lussac Saint Emilion onderscheiden? Van de Montagne Saint Emilion proeven we vervolgens nog eens verticaal drie jaargangen, om af te sluiten met drie wijnen waarvan twee met als dominante druif merlot en één met cabernet sauvignon. Feestelijke rose champagne vooraf en de dessertwijn die werd geschonken bij de uitreiking van de Nobelprijzen als uitdrinker. Een leerzame proeverij.

Château Bel-Air 2010, Lussac Saint Emilion
Hartendief van Twan. Gemaakt van 26 jaar oude stokken: 70% merlot, aangevuld met gelijke delen cabernet sauvignon en cabernet franc. Fraaie neus met edele trekken, vanille en kersen. Kees ruikt chocolade en bramen. De wijn is nog te jong, maar heeft goed concentraat en een hap sap smaak, zacht en mollig, je hebt onmiddellijk zin in een volgende slok.
Van Château Maison Blanche, Montagne Saint Emilion proeven we in twee series respectievelijk 2006, 2007, 2009 en 2010. Heel leerzaam. Biologisch dynamische wijn, gemaakt van stokken tussen 45 en 50 jaar oud: 70% merlot en 30% cabernet franc. Ik lees vier keer ‘kruiden’ in mijn aantekeningen. Veruit het beste proeft de 2009 jaargang: paarszweem, naast de kruidigheid ook tonen van leer en bes in de neus, heel veel spel in de smaak, evenwichtig, goede balans en rondeur verpakt in een fluweeltoets.


Château Grand Barrail Lamarzelle Figeac  2010, Saint Emilion
Mooie neus met veel verschillende impressies: aards, licht truffel, kers. Finesse in de smaak, lekker aangenaam en met een mooie balans. Just benoemt de espresso/afdronk, die lang blijft hangen. 70% merlot en 30% cabernet franc.
Château Cordeillan Bages 2010, Pauillac
Hartendief van Twan. Wijn die mij op het verkeerde been zet door een liefelijke neus met bloemetjes. Wijn die zich kenmerkt door goede zuren, een mooi mondgevoel en heel rijke smaak, mollig. 70% cabernet sauvignon en 30% merlot.

Château Bonalgue 2010, Pomerol
Wow! neus: rijk, voluptueus, mocca, chocolade. De wijn die ogenschijnlijk de meeste tannine heeft, veel kracht, bittertje in de afdronk. Fantastisch glas wijn. 80% merlot en 20% cabernet franc.

2 opmerkingen:

Rob van Ginneken zei

Verticaal bedoel je denk ik bij de drie jaargangen.

Peter van den Besselaar zei

Yes Sir, ik heb gecorrigeerd.