donderdag 31 oktober 2013

Karaktervolle Italiaanse wijnen die groeien ‘in de schaduw van’

Frank Geerts zet wijnen op tafel die ‘in de schaduw van…’ staan. In de schaduw van Barolo staan Barbera d’Alba en Gattinara, we proeven Italiaanse karaktervolle wijnen. De proeverij bewijst dat Frank zijn hart aan Italië heeft verpand.

 
Coda di Volpe 2011, Terredora

Wijn in de schaduw van Fiano, Greco di Tufo en Falanghina. Uit het centrum van Campania. Ik vind het een curieus flesje, want gemaakt van de coda di volpe druif. Groenzweem. Lichte bloemassociatie in de neus, ik hoor ook banaan en citrus. Fris sappige wijn met heel hoge zuren en ook fikse bitters. Geen allemansvriend, die coda di volpe, maar wel veel karakter en een lange afdronk.  Vier trosjes in de Duemillavini.

Tenuta Rapitala 2011, ‘Grand Cru’ IGT

Een houtgerijpte chardonnay uit Sicilië, 12 maanden houtrijping. Goudgeel. Véél hout in de neus, maar ook bloemetjes. Ik ruik wit fruit: peer en meloen. De wijn zit hoog in de bitters, heeft een aangename botertoon  en vette viscositeit. Schreeuwt om voedsel, dan komt de wijn nóg beter tot zijn recht.

Barbera d’Alba 2010 Superiore ‘Vigna Vigia’ DOC, Bricco Maiolica

Hartendief van Frank. Deze Barbera komt uit Diano d’Alba, liggend tussen de twee prominente DOCG-regio’s Barolo en Barbaresco. Aan deze Barbera is veel zorg besteed: twintig maanden op Frans eiken (de helft ervan nieuw), gemaakt van veertig jaar oude stokken. De wijn is vernoemd naar Oma. Roodpaars. Romige neus met prettige rondeur. Pruimen en kersen. Hoge zuren, heel fijne wijn met jeugdige charme.

Gattinara ‘Tre Vigne’ 2006, DOCG, Giancarlo Travaglini

Hartendief van Frank. Fors noordelijker liggend dan wijnhoofdstad Alba (alwaar de geprezen DOCG’s Barolo en Barbaresco tegenaan liggen) wordt hier in vergelijkbare stijl ‘langgelegen’ Nebbiolo gemaakt. Kruidig, krachtig, complex, eigenwijs en beloond met 93 punten door Wine Spectator. De wijn is wat aardser dan concurrenten Barolo en Barbaresco. De wijn rijpt in totaal 40 maanden, waarvan 30 maanden op Sloveens eiken. Daarna wordt een deel verder gerijpt op Franse barriques en een deel zonder aanraking met hout. Het resultaat? Een belegen neus met herfstbos en vuursteen. Nello benoemt tabak, rozen en viooltjes. De proevers zijn onder de indruk. Vier trosjes in de Duemillavini.

Taurasi 2005 DOCG, Feudi di San Gregorino

Feudi di San Gregorino is een producent in Campania. Gemaakt van aglianico druiven, achttien maanden lagering op eiken. Diep zwart donkere kleur. Een complexe neus met asfaltassociatie, zoethout en kruiden. Rijke en verfijnde wijn met prachtige bitters. Te jong nog, concentraat en prachtige bitters doen vermoeden dat de wijn best nog even kan liggen. Langer in het glas komen mooie rozengeuren los. Vijf trosjes in de Duemillavini.

‘Sol Doré’, Provenza, Benaco Bresciano IGT

Provenza biedt  naast een diversiteit aan Lugana-wijnen ook dit curiosum. Van de trebbiano én chardonnay, is een passito-type wijn gemaakt. Curieus: een deel van de  druiven is ingedroogd - een ander deel wordt ingevroren en pneumatisch geperst, zoals bij eiswein. Rijping op kleine houten vaten Voortreffelijk glas met honing, stro en abrikoos. Goede balans en mooie zuren. Paul benoemt citrus, krenten en appelstroop.

Fijne proeverij.

Geen opmerkingen: