Frank Geerts zet
wijnen op tafel die ‘in de schaduw van…’ staan. In de schaduw van Barolo staan
Barbera d’Alba en Gattinara, we proeven Italiaanse karaktervolle wijnen. De
proeverij bewijst dat Frank zijn hart aan Italië heeft verpand.
Coda
di Volpe 2011, Terredora
Wijn in de schaduw van Fiano, Greco di
Tufo en Falanghina. Uit het centrum van Campania. Ik vind het een curieus
flesje, want gemaakt van de coda di volpe druif. Groenzweem. Lichte
bloemassociatie in de neus, ik hoor ook banaan en citrus. Fris sappige wijn met
heel hoge zuren en ook fikse bitters. Geen allemansvriend, die coda di volpe,
maar wel veel karakter en een lange afdronk. Vier trosjes in de Duemillavini.
Tenuta Rapitala 2011, ‘Grand Cru’ IGT
Een houtgerijpte chardonnay uit
Sicilië, 12 maanden houtrijping. Goudgeel. Véél hout in de neus, maar ook
bloemetjes. Ik ruik wit fruit: peer en meloen. De wijn zit hoog in de bitters,
heeft een aangename botertoon en vette
viscositeit. Schreeuwt om voedsel, dan komt de wijn nóg beter tot zijn recht.
Barbera d’Alba 2010 Superiore ‘Vigna Vigia’ DOC,
Bricco Maiolica
Hartendief van Frank. Deze Barbera komt
uit Diano d’Alba, liggend tussen de twee prominente DOCG-regio’s Barolo en
Barbaresco. Aan deze Barbera is veel zorg besteed: twintig maanden op Frans
eiken (de helft ervan nieuw), gemaakt van veertig jaar oude stokken. De wijn is
vernoemd naar Oma. Roodpaars. Romige neus met prettige rondeur. Pruimen en
kersen. Hoge zuren, heel fijne wijn met jeugdige charme.
Gattinara ‘Tre Vigne’ 2006, DOCG, Giancarlo Travaglini
Hartendief van Frank. Fors
noordelijker liggend dan wijnhoofdstad Alba (alwaar de geprezen DOCG’s Barolo
en Barbaresco tegenaan liggen) wordt hier in vergelijkbare stijl ‘langgelegen’
Nebbiolo gemaakt. Kruidig, krachtig, complex, eigenwijs en beloond met 93
punten door Wine Spectator. De wijn is wat aardser dan concurrenten Barolo en
Barbaresco. De wijn rijpt in totaal 40 maanden, waarvan 30 maanden op Sloveens
eiken. Daarna wordt een deel verder gerijpt op Franse barriques en een deel
zonder aanraking met hout. Het resultaat? Een belegen neus met herfstbos en
vuursteen. Nello benoemt tabak, rozen en viooltjes. De proevers zijn onder de
indruk. Vier trosjes in de Duemillavini.
Taurasi 2005 DOCG, Feudi di San Gregorino
Feudi
di San Gregorino is een producent in Campania. Gemaakt van aglianico druiven, achttien maanden lagering
op eiken. Diep zwart donkere kleur. Een complexe neus met asfaltassociatie,
zoethout en kruiden. Rijke en verfijnde wijn met prachtige bitters. Te jong
nog, concentraat en prachtige bitters doen vermoeden dat de wijn best nog even
kan liggen. Langer in het glas komen mooie rozengeuren los. Vijf trosjes in de
Duemillavini.
‘Sol Doré’, Provenza, Benaco Bresciano IGT
Provenza biedt naast een diversiteit aan Lugana-wijnen ook dit curiosum. Van de trebbiano én chardonnay, is een passito-type wijn gemaakt. Curieus: een deel van de druiven is ingedroogd - een ander deel wordt ingevroren en pneumatisch geperst, zoals bij eiswein. Rijping op kleine houten vaten Voortreffelijk glas met honing, stro en abrikoos. Goede balans en mooie zuren. Paul benoemt citrus, krenten en appelstroop.
Provenza biedt naast een diversiteit aan Lugana-wijnen ook dit curiosum. Van de trebbiano én chardonnay, is een passito-type wijn gemaakt. Curieus: een deel van de druiven is ingedroogd - een ander deel wordt ingevroren en pneumatisch geperst, zoals bij eiswein. Rijping op kleine houten vaten Voortreffelijk glas met honing, stro en abrikoos. Goede balans en mooie zuren. Paul benoemt citrus, krenten en appelstroop.
Fijne proeverij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten