zondag 6 oktober 2013

Arbois en Jura: eigenwijze druiven, producenten en wijnenStephane Tissot
Jura is met iets meer dan 2.000 hectares, een klein gebied. Alleen al Vouvray uit de Loire heeft zo’n omvang en Côtes de Bourg uit Bordeaux is ongeveer twee keer zo groot. In de dikke Guide de Hachette zijn zo’n dertig van de 1.400 pagina’s gewijd aan een combinatie van Jura, Savoie én Bugey. Gert Crum beschrijft de Jura in Proefschrift (augustus 2013) als een paradijsje voor de avontuurlijke wijnliefhebber. Eigenwijze druiven, producenten en wijnen. In een mooi gestructureerde proeverij zet Peter van den Besselaar een dwarsdoorsnede van de Jura neer. Met de lokale druiven Savagnin, Poulsard en Trousseau. Maar ook met Chardonnay. De Bourgogne is per slot van rekening maar een kilometer of 50 verderop. Maar de eigenwijze Jura geeft er toch zijn eigen draai aan.
Bij de wijnsociëteit openen we een proeverij meestal met een bubbeltje. Maar uit de Jura? Jazeker. Domaine Labet maakt van een deel van zijn oudere chardonnay-stokken een hele mooie Cremant du Jura. Goudgeel, kleine bubbels in het glas. Forse neus met brioche, walnoot en appelmoes. Mooie friszure aanzet, fijne mousse in de mond, licht zoetje er onder maar door het appel-rabarber zuurtje blijft het elegant. Een fraai glas.
 
De Savagnin is een van die typische Jura-druiven. We proefden hem pas nog in de typische Vin Jaune. In deze proeverij heeft Peter twee droge Savagnin's neergezet. De bio-dynamische Arbois Traminer 2011 van Domaine André et Mireille Tissot is spekkie naar mijn bekkie. Goudgeel, mooie neus met tropisch fruit, rozen, iets hout en vanille. Lichte aanzet en zeer licht zuurtje, mooie ontwikkeling in de mond naar rijp fruit, perzik, warm maar in een mooie balans en een aangename afdronk. Hele mooie wijn die doet denken aan de Rhône of beter nog aan de Savois Bergeron/Rousanne van vorige week.
Zijn counterpart, de bio Fleur de Savagnin 2010 van Domaine Labet (Côtes de Jura)heeft een heel ander karakter: frisse neus met wit fruit, kruisbes en wierook. Friszure aanzet, groen, granny smith, citrus. Smaller, meer zuur en iets scherper dan de Arbois en een wijn die precies de andere helft van de proevers aanspreekt...
 
De Arbois Tradition 2010 van Benoit Mulin is ook weer zo'n eigenwijze Jura wijn. Niet alleen omdat de Chardonnay aangevuld wordt met een deel Savagnin, maar vooral omdat de wijn "sous voile" gemaakt wordt. Hij rijpt dan onder een laagje schimmelcellen, zoals de flor bij sherry. En volgens Hans lijkt de wijn ook op een fino sherry. Goudgeel, licht oxydatief in de neus, mooi fruit daar doorheen, boenwas en vernis. Typisch fijne fino-aanzet met licht zuur dat zich pas later ontwikkelt in de mond. Hazelnoot. Geen wijn voor elke gelegenheid, maar bij sushi zou hij prima passen.
In het rood verrast de bio-dynamische Poulsard "Vieilles Vignes" van Domaine A et M Tissot. Een "hate it or love it" wijn. Heel lichtrode kleur, troebel, iets bruine rand. Neus met bouillon, leisteen, mest en natte wol. Dat nodigt niet meteen uit tot lekker proeven. Maar de entrée is soepel en egaal, niet dik maar toch verrassend krachtig met licht rood fruit en een fijne uitgebalanceerde zoetzuur combi met een korte prettig beschaafde afdronk. De meningen waren scherp verdeeld met de lovers in de minderheid. Maar toch, als je écht blind zou proeven en de looks even vergeet...
Als uitdrinker had Peter een Vin de paille 2006 Côtes de Jura meegenomen, ook weer van Domaine Labet. Prachtige barnstenen kleur, oxydatieve neus met noot en stroop, zwoelzoete aanzet maar met een verhelderend zuurtje er onder. Rinse stroop, kaneel, concentratie. Een mooie herfstwijn.
 
Een mooie Jura-proeverij met onbekende druiven en boeren die hun karakter als onderdeel van het terroir zien. 

Verslag en proefnotities Noël Geisen

Geen opmerkingen: