Champagne is een
van de meest gerenommeerde wijnen ter wereld. Met hele knappe marketing
machines die de roem van de drank steeds opnieuw impulsen geven. Die de
romantiek rondom de wijn versterken. Een drank om liefde mee te vieren. Grand
Prix zeges. Rob van Ginneken stelt daar een ontnuchterende visie tegenover:
champagne is de meest gemanipuleerde drank ter wereld. Ontstaan uit wat
moeilijk anders te typeren is als ‘meuk’: ondrinkbare zure witte wijn. Waaraan
drie keer suiker wordt toegevoegd om tot iets drinkbaars te komen. Vooral het
klimaat en de rijping op gistcellen stelt wijnmakers in staat om
uitgebalanceerde en complexe wijnen te maken, aldus Rob. De proeverij is gebaseerd op een studiereis
naar het gebied. We horen tal van leerzame details: over het productieproces,
verschillende stijlen, de druiven. En staan stil bij vragen als: moeten we de
basiswijn voor champagne laten rijpen op hout of juist niet. We proeven wijnen
van récoltant-manipulants, wijnbouwers die druiven uit eigen wijngaarden
verwerken. De meeste komen uit de Montagne de Reims en Côte de Blancs. Vaak zijn
dit champagnes die alleen maar regionaal verkrijgbaar zijn, tegen
aantrekkelijkere prijzen dan de bekende huizen. Drink je ze na een bezoek ter
plaatse, dan heeft dat natuurlijk een extra charme. Récoltant-manipulants
champagne, noem ze gerust liefhebbers-champagnes. Fijn om in de kelder te
hebben.
Indrinker Cava Castillo Perellada, Brut Reserva
Rob zet één
piraat in, een referentiewijn, Spaanse Cava. Gemaakt van macabeu, xarel-lo en
parellada. Een neus met wat gist, verfijnde bloemetjes en een sappige
smaakwaarin een granny smith appeltje naar voren komt, citruszuren dat goed in
balans is met een plezierig zoetje. Prima glas. In de serie erna staat een
Lanson champagne. Ik heb ze niet naast elkaar geproefd, maar ik drink deze Cava liever, die biedt
dan toch echt een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.
Champagne Crépaux,
Cramant, Grand Cru Blanc de Blancs
Producent
iets ten zuiden van Epernay, 100% chardonnay. Overtuigende appeltjes neus, ik
vind de champagne onstuimig in de mond met fraaie citruszuurtjes en ben vooral
blij dat de smaak lekker lang blijft hangen.
Champagne Paul
Déthune, Blanc de Noirs
Wijnbouwer in
Ambonnay, een Grand Cru gemeente in de Montagne de Reims, gemaakt van 100%
pinot noir. Hartendief van Rob. Dit is een eetlustopwekkend glas. Ik ruik
viooltjes in de neus en een impressie van groene planten, fraaie zuren in de
smaak en mooi nahangend. Frank is enthousiast over deze ‘leuke’ wijn: een rijke
neus, bijna exotisch. HansL is kritisch: té veel hout. Déthune is juist een
voorstander van hout, net als bekende huizen zoals Krug en Bollinger.
Champagne De
Carlini Millesimé 2002
Gemaakt van
pinot noir en chardonnay, ten minste 36 maanden gerijpt. De Carlini is
gevestigd in Verzenay, een Grand Cru gemeente in de Montagne de Reims. Frank
benoemt de neus als appel en gras, Just noemt aardbei, ik ruik aanvankelijk
niets – later associaties met boter, peer en meloen. Ook wat gist. De smaak is
breed met duidelijke finesse en verfijning. Duidelijke citruszuren in de smaak,
een heel compleet glas. Voor mij een van de mooiste van de avond.
Producent uit
Vertus, het zuidelijke puntje van de Côtes de Blancs. Voortreffelijk glas met
een lichte kleur, frivole en verfijnde neus met peer en meloen. Opnieuw
citruszuren. Ik ruik ook wat vanille. Heel elegant en opwekkende smaak. Fijne
afdronk.
Een prima
proeverij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten