donderdag 10 oktober 2013

Champagne van récoltant-manipulants

Champagne is een van de meest gerenommeerde wijnen ter wereld. Met hele knappe marketing machines die de roem van de drank steeds opnieuw impulsen geven. Die de romantiek rondom de wijn versterken. Een drank om liefde mee te vieren. Grand Prix zeges. Rob van Ginneken stelt daar een ontnuchterende visie tegenover: champagne is de meest gemanipuleerde drank ter wereld. Ontstaan uit wat moeilijk anders te typeren is als ‘meuk’: ondrinkbare zure witte wijn. Waaraan drie keer suiker wordt toegevoegd om tot iets drinkbaars te komen. Vooral het klimaat en de rijping op gistcellen stelt wijnmakers in staat om uitgebalanceerde en complexe wijnen te maken, aldus Rob.  De proeverij is gebaseerd op een studiereis naar het gebied. We horen tal van leerzame details: over het productieproces, verschillende stijlen, de druiven. En staan stil bij vragen als: moeten we de basiswijn voor champagne laten rijpen op hout of juist niet. We proeven wijnen van récoltant-manipulants, wijnbouwers die druiven uit eigen wijngaarden verwerken. De meeste komen uit de Montagne de Reims en Côte de Blancs. Vaak zijn dit champagnes die alleen maar regionaal verkrijgbaar zijn, tegen aantrekkelijkere prijzen dan de bekende huizen. Drink je ze na een bezoek ter plaatse, dan heeft dat natuurlijk een extra charme. Récoltant-manipulants champagne, noem ze gerust liefhebbers-champagnes. Fijn om in de kelder te hebben.

Indrinker Cava Castillo Perellada, Brut Reserva
Rob zet één piraat in, een referentiewijn, Spaanse Cava. Gemaakt van macabeu, xarel-lo en parellada. Een neus met wat gist, verfijnde bloemetjes en een sappige smaakwaarin een granny smith appeltje naar voren komt, citruszuren dat goed in balans is met een plezierig zoetje. Prima glas. In de serie erna staat een Lanson champagne. Ik heb ze niet naast elkaar geproefd, maar ik drink deze Cava liever, die biedt dan toch echt een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.
Champagne Crépaux, Cramant, Grand Cru Blanc de Blancs
Producent iets ten zuiden van Epernay, 100% chardonnay. Overtuigende appeltjes neus, ik vind de champagne onstuimig in de mond met fraaie citruszuurtjes en ben vooral blij dat de smaak lekker lang blijft hangen.
Champagne Paul Déthune, Blanc de Noirs
Wijnbouwer in Ambonnay, een Grand Cru gemeente in de Montagne de Reims, gemaakt van 100% pinot noir. Hartendief van Rob. Dit is een eetlustopwekkend glas. Ik ruik viooltjes in de neus en een impressie van groene planten, fraaie zuren in de smaak en mooi nahangend. Frank is enthousiast over deze ‘leuke’ wijn: een rijke neus, bijna exotisch. HansL is kritisch: té veel hout. Déthune is juist een voorstander van hout, net als bekende huizen zoals Krug en Bollinger.
Champagne De Carlini Millesimé 2002
Gemaakt van pinot noir en chardonnay, ten minste 36 maanden gerijpt. De Carlini is gevestigd in Verzenay, een Grand Cru gemeente in de Montagne de Reims. Frank benoemt de neus als appel en gras, Just noemt aardbei, ik ruik aanvankelijk niets – later associaties met boter, peer en meloen. Ook wat gist. De smaak is breed met duidelijke finesse en verfijning. Duidelijke citruszuren in de smaak, een heel compleet glas. Voor mij een van de mooiste van de avond. 
Champagne Larmandier-Bernier, Cuvee Latitude
Producent uit Vertus, het zuidelijke puntje van de Côtes de Blancs. Voortreffelijk glas met een lichte kleur, frivole en verfijnde neus met peer en meloen. Opnieuw citruszuren. Ik ruik ook wat vanille. Heel elegant en opwekkende smaak. Fijne afdronk.
 
Een prima proeverij.
 

Geen opmerkingen: