zondag 27 oktober 2013

Proeve van bekwaamheid

Het glas, de entourage, de temperatuur, het licht, de stoel waarop je zit, het gezelschap…. wat is er allemaal van invloed op blindproeven? Nou, in ieder geval ook die grijze hersencellen. Die zijn eenvoudig te beïnvloeden, door bijvoorbeeld de vorm van een fles. Of de cryptische opmerkingen van Jan Schop, die dan bijvoorbeeld zegt: “Nu gaan we hoperop”. We proeven witte in- en uitdrinkers en allemaal rode wijnen, alles blind. Oók de volgorde van de wijnen stuurt die grijze cellen. Na een serie Catalunya en Alentejo krijgen we een Medoc en Saint Julien in het glas. Misschien lag het aan het feit dat de biodynamische kalender een ‘wortel’dag aangaf, dat is niet gunstig voor het proeven van wijn… of het feit dat Jan Europa had aangegeven als thema… of we laten ons verleiden tot raden in plaats van determineren. Maar de verbazing is groot als de flessen worden onthuld. Onze proeve van bekwaamheid valt deze proeverij niet erg gunstig uit.
 

Riesling 2007 Grand Cru Brand, Cave de Turckheim

Raszuivere riesling van deze goede coöperatie, knisperend, fris en sappig. Vanille en roomboter in de neus en een associatie van sinaasappel en veel kracht in de smaak. Fijne indrinker.
 

Mercurey 2008, Remoissenet Père & Fils

Deze Bourgogne staat naast de Duitse spätburgunder. De pinot noir is licht en soepel, een fantastische lunchwijn met wat thee, herfstbos en stal in de neus. Een true to type Bourgogne die wellicht wat vulling mist.
 

Deutzerhof 2008 Ahr, Cuvee Balthasar C, Spätburgunder

Hartendief van Jan. Bruine rand. Een complexe neus met heel veel impressies: héél duidelijk rozen, pruimen eaux de vie, ook kruidigheid (eucalyptus, kruidnagel), Mon Cherie. Een toets van chocolade in de smaak, hele elegante wijn waar ik alleen de branderigheid van de alcohol als aanmerking op heb. Maar schenk deze bij een wildschoteltje en de hemel is open.
 

Barolo 2007 Ricossa

Heel complexe neus met vanille, opent zich langzaam als een pauwestaart en je ruikt steeds nieuwe dingen: peperkoek, kruiden, krenten, rozijnen, salmiak en kreupelhout. Ja, dat is wel fijn, om lekker eindeloos aan te ruiken. Want eenmaal in de mond is de wijn ‘ondrinkbaar’, vind ik. De wijn van 100% nebbiolo zit namelijk heel hoog in de bitters. Wie hiervan ’s avonds een glas inschenkt, die kan net zo goed meteen het Markies de Sade boek openslaan. Laat het zo ver niet komen en drink de wijn bij de maaltijd.
 

Barbaresco 2005 Asij, Ceretto

Maar dan de wijn naast de Barolo! Wow, wat een neus: Buijsman gebrande suiker, romig, kersen en vooral heel veel rozen. Edel, rijk en geparfumeerd. Waar de Barolo onze tong beroert met een bitter-zweepje, is deze 100% nebbiolo juist een fluwelige streling van de tong. Wat een rijke wijn, met veel finesse en mooie zuren. De maximale drie *-sterren in mijn aantekenboekje, een Grand Seigneur met weinig te wensen. Schitterend.
 

Fraai opgebouwde proeverij, Jan. De proeve van bekwaamheid stemt tot bescheidenheid. 

Geen opmerkingen: