In
1541 planten Spaanse kolonisten de eerste druiven in Argentinië. De Spaanse
wijnmakers bouwden kanaaltjes, de zogenaamde acéquias, waarmee ze hun
wijngaarden voorzagen van smeltwater van de Andes. In de laatste decennia van
de 16e eeuw werden wijngaarden aangelegd rondom de pas gestichte
stad Mendoza. Dit is nu nog steeds de belangrijkste wijnregio. Toen aan het
einde van de 19e eeuw veel Europese wijngaarden verwoest werden door
de druifluisepidemie emigreerden ondernemende Franse, Italiaanse en Spaanse
wijnmakers naar Argentinië om een nieuw bestaan op te bouwen. Dit zorgde voor
een opbloei van de Argentijnse wijnbouw.
De wijnbouwgebieden in Argentinië bevinden zich vooral in het westen van
het land, over een lengte van 2400 kilometer. De wijngaarden van Mendoza liggen
warm en droog, de irrigatie met
smeltwater van de Andes is echt nodig.
De wijnen zijn dus afhankelijk van ‘El milagro de los acéquias a gran altura’, het
wonder van een eeuwenoud stelsel van kanaaltjes op
hoogtes tussen de
900 en 1500 meter, de acéquias. Veel immigranten investeerden in hen bekende druivensoorten,
zoals sangiovese, tempranillo en cot/malbec. De malbec druif levert prima wijn
door een droog en warm klimaat overdag, terwijl het ‘s nachts koud is. Argentinië
heeft ongeveer 210.000 hectare wijngaarden – ruwweg twee keer zo groot als het hele
Bordeaux gebied of vier keer het hele Rioja gebied. De belangrijkste druiven
zijn Criolla (lokale wijn), Torrontés, Bonarda, Malbec, Chardonnay, Cabernet
sauvignon, Shirah, Merlot, Sauvignon blanc en Viognier.
Gerard
van Avendonk is liefhebber van Argentijnse wijn. Hij brengt er elf op tafel van
achtereenvolgens sauvignon blanc, chardonnay, merlot, pinot noir, cabernet
sauvignon, malbec en blends. Er valt dus veel te genieten. De witte wijnen
vallen mij op in deze proeverij. Ik vind de rode wijnen héél geschikt voor
restaurant wijnarrangementen, ze zijn voorspelbaar goed. We proeven echter óók
twee topwijnen, die in deze blogpost zijn beschreven, net als een mooi
uitgebalanceerde dessertwijn.
Catena
Chardonnay 2012
Wijngaarden
liggen tussen 945 en 1480 meter hoogte. Licht gele kleur, herkenbaar
chardonnay, tikje rokerig. Paul benoemt boter en roombabbelaars, ik proef
karakteristieke bitters en rondeur, de wijn is goed in balans. Hartendief van
Gerard.
Salentein single vineyard chardonnay 2010.
In
de Uco valley ligt de San Pablo Estaste wijngaard op 1605 meter hoogte. 10 maanden houtrijping.
Goudgele kleur, meloen en vanille in de neus, de wijn komt met een prettig
botertje in de mond, proeft sappig en aangenaam. Véél finesse en mooi
nahangend.
Felino
viña cobos, Merlot 2010.
Door
wine spectator met 92 punten
gewaardeerde wijn. Diepe kleur met paarse rand. Rob benoemt de wijn als jammy,
machtige wijn met wat mocca en een bittertje. Kees ruikt pruimen, chocolade,
laurier, heel veel fruit, stevige wijn. Die kersen-concentraat neus geeft de
wijn iets heel aangenaams, de fluwelige rondeur maakt het een allemansvriend,
heel ‘pleasend’. Voor sommige proevers is het hoge alcohol gehalte een tikje
storend.
Nicolas Catena Zapata 2008
Hartendief
van Gerard. Klassieker van 60% cabernet
sauvignon, 30% malbec en 10% petit verdot en cabernet franck. Parker is
liefhebber , want deelt maar liefst 98 punten uit. De kleur van de wijn is
zwart. Ik vind de neus mooi, er valt veel te ontdekken: gronderigheid, mocca,
vanille
(24
mnd nieuw Frans eiken), heel rijk en
edel. Kersen. Bittertje.De wijn is goed in balans, ik vind de wijn wat ontoegeeflijk
– en dat is positief bedoeld. Een oplegwijn, om ieder jaar een fles te proeven…
en je open te stellen voor een wonder. Kostbare wijn.
Magdalena
Toso 2005 Limited 40 barrels
Blend
van 90% malbec en 10% cabernet sauvignon.
Zwarte kleur, Paul benoemt vlierbessen en vijgenconfiture. Claartje is
enthousiast over kersen, drop en pruimen. Ik ruik uien, iets chemisch. Dan een
zoetje in de aandronk, gevolgd door elegantie en een goede balans. Hangt ook
mooi na.
Salentein, late
harvest single vineyard sauvignon blanc 2010
Donders
mooie wijn, met een geweldig mooie neus van viooltjes, marsepein en abrikozen. Uitstekende
balans, die ook Adam aansprak. Hij proeft honing en benoemt ook de zuren in de
wijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten