donderdag 21 november 2013

El milagro de los acéquias a gran altura

In 1541 planten Spaanse kolonisten de eerste druiven in Argentinië. De Spaanse wijnmakers bouwden kanaaltjes, de zogenaamde acéquias, waarmee ze hun wijngaarden voorzagen van smeltwater van de Andes. In de laatste decennia van de 16e eeuw werden wijngaarden aangelegd rondom de pas gestichte stad Mendoza. Dit is nu nog steeds de belangrijkste wijnregio. Toen aan het einde van de 19e eeuw veel Europese wijngaarden verwoest werden door de druifluisepidemie emigreerden ondernemende Franse, Italiaanse en Spaanse wijnmakers naar Argentinië om een nieuw bestaan op te bouwen. Dit zorgde voor een opbloei van de Argentijnse wijnbouw.  De wijnbouwgebieden in Argentinië bevinden zich vooral in het westen van het land, over een lengte van 2400 kilometer. De wijngaarden van Mendoza liggen warm en droog, de  irrigatie met smeltwater van de Andes is echt nodig.
De wijnen zijn dus afhankelijk van ‘El milagro de los acéquias a gran altura’, het wonder van  een eeuwenoud stelsel van kanaaltjes op hoogtes tussen de 900 en 1500 meter, de acéquias. Veel immigranten investeerden in hen bekende druivensoorten, zoals sangiovese, tempranillo en cot/malbec. De malbec druif levert prima wijn door een droog en warm klimaat overdag, terwijl het ‘s nachts koud is. Argentinië heeft ongeveer 210.000 hectare wijngaarden  – ruwweg twee keer zo groot als het hele Bordeaux gebied of vier keer het hele Rioja gebied. De belangrijkste druiven zijn Criolla (lokale wijn), Torrontés, Bonarda, Malbec, Chardonnay, Cabernet sauvignon, Shirah, Merlot, Sauvignon blanc en Viognier.
 
Gerard van Avendonk is liefhebber van Argentijnse wijn. Hij brengt er elf op tafel van achtereenvolgens sauvignon blanc, chardonnay, merlot, pinot noir, cabernet sauvignon, malbec en blends. Er valt dus veel te genieten. De witte wijnen vallen mij op in deze proeverij. Ik vind de rode wijnen héél geschikt voor restaurant wijnarrangementen, ze zijn voorspelbaar goed. We proeven echter óók twee topwijnen, die in deze blogpost zijn beschreven, net als een mooi uitgebalanceerde dessertwijn.
 
Catena Chardonnay 2012
Wijngaarden liggen tussen 945 en 1480 meter hoogte. Licht gele kleur, herkenbaar chardonnay, tikje rokerig. Paul benoemt boter en roombabbelaars, ik proef karakteristieke bitters en rondeur, de wijn is goed in balans. Hartendief van Gerard.

Salentein single vineyard chardonnay 2010.
In de Uco valley ligt de San Pablo Estaste wijngaard op 1605  meter hoogte. 10 maanden houtrijping. Goudgele kleur, meloen en vanille in de neus, de wijn komt met een prettig botertje in de mond, proeft sappig en aangenaam. Véél finesse en mooi nahangend.
 
Felino viña cobos, Merlot 2010.
Door wine spectator met  92 punten gewaardeerde wijn. Diepe kleur met paarse rand. Rob benoemt de wijn als jammy, machtige wijn met wat mocca en een bittertje. Kees ruikt pruimen, chocolade, laurier, heel veel fruit, stevige wijn. Die kersen-concentraat neus geeft de wijn iets heel aangenaams, de fluwelige rondeur maakt het een allemansvriend, heel ‘pleasend’. Voor sommige proevers is het hoge alcohol gehalte een tikje storend.
 
Nicolas Catena Zapata 2008
Hartendief van Gerard. Klassieker  van 60% cabernet sauvignon, 30% malbec en 10% petit verdot en cabernet franck. Parker is liefhebber , want deelt maar liefst 98 punten uit. De kleur van de wijn is zwart. Ik vind de neus mooi, er valt veel te ontdekken: gronderigheid, mocca, vanille
(24 mnd  nieuw Frans eiken), heel rijk en edel. Kersen. Bittertje.De wijn is goed in balans, ik vind de wijn wat ontoegeeflijk – en dat is positief bedoeld. Een oplegwijn, om ieder jaar een fles te proeven… en je open te stellen voor een wonder. Kostbare wijn.
 
Magdalena Toso 2005 Limited 40 barrels
Blend van 90% malbec en 10%  cabernet sauvignon. Zwarte kleur, Paul benoemt vlierbessen en vijgenconfiture. Claartje is enthousiast over kersen, drop en pruimen. Ik ruik uien, iets chemisch. Dan een zoetje in de aandronk, gevolgd door elegantie en een goede balans. Hangt ook mooi na.
Salentein,  late harvest single vineyard sauvignon blanc 2010
Donders mooie wijn, met een geweldig mooie neus van viooltjes, marsepein en abrikozen. Uitstekende balans, die ook Adam aansprak. Hij proeft honing en benoemt ook de zuren in de wijn.
 
We hebben nog enige discussie of Argentijnse wijnen kunnen ouderen. Waarom zou je deze wijn opleggen? Is een goede vraag, vooral omdat ze ook jong uiterst genietbaar zijn en veel plezier geven.

Geen opmerkingen: