zaterdag 29 juni 2013

Rosé van terras naar tafel



Wijnliefhebbers hebben misschien wel tien witte wijnen in huis en vaak wel twintig of meer rode wijnen. Maar rosé? Misschien een of twee soorten. Als de omstandigheden goed zijn – warm weer, terrasweer – trekken we die open. En drinken de wijn door bij een salade, een visje. Wellicht bij wat worst of kaas. Rosé is een niet-moeilijk-doen-wijn. Het is ook een voor-iedereen-compromis-wijn. Kiezen disgenoten verschillend: vis en vlees, dan is rosé (vooral goede rosé) een passende wijnkeuze als je een hele fles wilt bestellen. Er is véél meer te onderzoeken en te vertellen over de combinatie van rosé en spijs. Martin Berkelmans zet ons zijn favoriete rosés voor, hij heeft zich goed voorbereid. En we proeven steeds twee wijnen bij één gerechtje. Ik vind het fascinerend dat zo’n gerecht de wijn vlakker kan maken of juist een beetje optillen en aantrekkelijker kan maken. Ook vind ik het leuk dat we bijzondere rosé proeven, uit champagne, uit de Bekaa Vallei Libanon, uit Bandol, uit Palette. Een mooie afsluiting van het seizoen.
 
Champagne Rose Mailly Grand Cru
Hartendief van Martin. 90 % Pinot Noir, 10 % Chardonnay. Sebastian ruikt wat rozen, ik ruik druiven en licht gist. De kleur is zalm. Ik verwacht al een licht zoetje, maar de smaak is fraai droog met stevige mousse en hoge bitters. Erg mooie champagne, voor enkele proevers meteen de mooiste wijn van de avond!
Crostini, humus, aubergine, burrata , tomaat en basilicum cress  
2011 Rose Spatburgunder, August Ziegler, Pflaz
Hartendief van Martin. Het domein is drie maal uitgeroepen tot beste wijngoed van Duitsland, in 2006, 2008 en 2009. Aparte wijn en leuk! Zegt Rob. Ook Henk betitelt de wijn als apart en voor hem veruit de beste combinatie met het gerecht. De kleur is framboosrood, in de neus wat bloemen en een zweetluchtje/mineralen, smaak met fraaie bitters.
2010 Quinta do Portal rose, Douro Portugal                                                   
Gemaakt van tinta roriz, touriga nacional, touriga franca      . Zalm kleur, vuursteen in de neus en een liefelijke, zachte aandronk, mild karakter, mooi concentraat. Toos noemt kruidigheid als karakteristiek, Nello vindt de wijn goed combineren met de aubergine.
San Danielle, bietensalade en mandarijnsalie
2012 Castello Banfi Rose Centine, Toscane                                                  
Gemaakt van sangiovese, cabernet, merlot. Mineralen in de neus (ook weer zo’n zweetlucht-impressie), rondeur en goede zuren, hap sap met slikreflex. De wijn combineert prachtig met het gerecht, vooral door de mooie zuren.                                                                                                                              
2012 Tasca d’ Almerita Regaleali, Sicilie                                                                                 
Gemaakt van nerello mascalese. De wijn heeft iets meer spel dan de vorige rosé, kruiden in de neus, rondeur en hogere bitters. Het gerecht maakt de wijn iets vlakker, vind ik.
Bataatsoep, snow crab, munt en wortel
2011 Domaine de la Courtade, Provence
Gemaakt van mourvedre, grenache, tibouron. Zalm kleur, neutrale neus. Sebastian ruikt echter framboos en aardbei. Zachte aandronk, bescheiden zuren, nogal liefelijke wijn met mooie bitters in de afdronk.                                                                                                                                                                                         
2012 Soliluna, Cariñena, Spanje                                                            
Gemaakt van garnacha. Karaktervol glas, ik mag deze wijn wel, het is een pittig glas. De kleur is waterverf framboos. Een klein stinkertje in de neus. Mineraal in de smaak en heel prettig spel in de mond. Het soepje geeft een prettige explosie van smaken in de mond, de combinatie blijft wat tegendraads.           
Langzaam gegaard buikspek, koolrabi, appel, rozijn
2009 Chateau Simone, Palette
 
Gemaakt van 45% grenache, 30% mourvedre, 5% cinsault en 20% variaties van syrah, castet, manosquin, muscat. Onbestemde neus, staat in mijn aantekeningen. Maar Claartje ruikt oosterse kruiden en Berry rood fruit, stro en hooi. De smaak heeft goede zuren en een goed bittertje. Just ruikt kamperfoelie en nootmuskaat. Gerard noemt de combinatie mooi, en daar ben ik het helemaal meer eens, de wijn verbetert in deze combi!
 
2012 Pibarnon, Bandol
 
Gemaakt van 50% mourvedre  en 50% cinsault. De mourvedre geeft de wijn kracht, diepgang en bewaarpotentieel, de          tweede druif staat voor fruit en sensualiteit. Ik geef de voorkeur aan deze wijn in de serie: bloemige expressie met viooltjes, wat rabarber, elegante aandronk, veel inhoud en de onmiskenbare slikreflex. Berry ruikt drop in de wijn, Hans vlierbessen. De wijn harmonieert met het gerecht.  
           
Kempen-lamsschouder, couscous en yoghurt-munt
2004 Chateau Musar, Bekaa  valley, Libanon
Gemaakt van cinsault. Zalmkleurig, oxydatieve neus en dat is niet voor iedereen lekker. Rob noemt de wijn interessant, Claartje prijst de combinatie met het gerecht en de muntsaus. Dit is inderdaad een gastronomische wijn door de hoge bitters. Een van de mooiere wijnen van de avond, voor mij.                                                                                                       
2011 Massaya classic, Bekaa valley, Libanon
 
Dit is een heel andere wijn, gemaakt van 30% syrah, 30% cabernet sauvignon en 40% cinsault. Waterig lichte kleur, héél goede balans, fruit en goede zuren, ik vind dit een ontzettend mooi glas wijn.
 
Creme suisse, fruit van het seizoen en vlierbloesemijs
2012 Moscato, “ Rosenkonig”, Alto Adige Tiefenbrunner
Gemaakt van Moscato rosa. Dit is gewoon te lekker, het combineert voor mijn gevoel slecht met het op zichzelf prachtige dessert, daardoor vervlakt de wijn. Ik wil deze wijn op zichzelf genieten, nagenieten van de gerechten, de namiddag, het gezelschap, het is een meditatieve wijn. Prachtige neus met boerderij rozen, van die geurige. Later ook rozebottel, pioenroos en kruiden. Prachtige balans, harmonieus zoetje en klein bittertje in  de afdronk.

1 opmerking:

Wil H.A. Vennix zei

Kwaliteit in welke zin?