woensdag 19 juni 2013

LIBERTÉ, EGALITÉ, FRATERNITÉ

Moulis - Château Poujeaux


Met de titel “liberté, egalité, fraternité” verraadt Just Krijn vooraf niet veel over het eigenlijke thema van zijn proeverij. Frans ligt voor de hand maar dan? Just heeft de proeverij samengesteld tijdens zijn laatste (vlieg)vakantie in Frankrijk. Maar tegenwoordig mag je geen vloeistoffen meer meenemen in de handbagage. Dus hups alle kleren in de al uitpuilende handbagage en alle wijn in de koffer... De flessen zijn heel aangekomen en staan nu op de proeftafel.
 
Liberté
Just gebruikt een “vrije” interpretatie van het thema “Liberté”: de indrinker is geen wijn maar een cider. Zoals de proevers onmiddellijk concluderen na alleen maar geroken te hebben. De goudgele, bijna oranje Cidre “Les Goelleries – Brut” (huiscider van Leclerc) is meteen herkenbaar door zijn frisse maar forse appelmoesneus. De appelsmaak is verfrissend. Leuk om weer eens te drinken!
 
Egalité
Just zet twee witte wijnen neer onder het thema “Egalité” met als interpretatie: het zijn beide koopjes (<5 een="" euro="" strong="">Tursan “Secret Eugenie Blanc”
en een Graves “Esprit de Graman”. Beide wijnen bevatten een flink deel Sauvignon Blanc (30% resp. 40%) en dat is te ruiken. Wit fruit, kruisbes, een beetje zweterig, duidelijk herkenbaar. Maar in de smaak zijn ze totaal verschillend. De Tursan (30% Gros Manseng, 40% Baroque) is tamelijk fors in de zuren en in de bitters. De aanzet van de Graves is zacht-zwoel en de zuren komen pas later binnen (40% Semillon, 20% Muscatel. De voorkeur van de proevers is zoals gebruikelijk weer verdeeld in een zuur en een zwoel kamp… In de volgende serie “rode egalité koopjes” staat 2x Tursan’s rood met hoofdrollen voor o.a. Cab Franc en Tannat. De proevers hebben wat moeite met de volgens Just “typische hardheid” van rode Tursan. En de derde “egalité”serie laat zien dat het ook anders kan. Just zet twee knap gemaakte Baskische wijnen neer.


De “Mendia Rouge Irouleguy 2011” is halftransparant purper, framboos en lactisch in de neus maar smakelijk als een warme jammige pinot. Niet complex, maar de lichte zuren en de laurierdrop in de afdronk maken dat de wijn niet log wordt. Zo zie je hoe met moderne methodes een jong drinkbare tannat/cabfranc wijn gemaakt kan worden! De tweede wijn uit de serie is de “Cuvee Pantxo Ameztia Irouleguy 2010”, een stuk complexer en geen allemansvriend. Flinke stal in de neus. Jan-Willem proeft potlood en lijm, Gerard signaleert de stevige bitters. Zowel de eerste als de tweede wijn uit deze “moderne” serie wordt goed gewaardeerd.

Fraternité
De wijnen in dit thema worden meteen als Bordeaux herkend. Claartje benoemt in de roodbruine, halftransparante wijn de typische geuren en smaken als eucalyptus, rook, laurier, drop, rood fruit en een zachte rondheid. Het blijkt een 5e Cru Pauillac: Château Pedesclaux 2006. Een mooie elegante wijn en hartediefje van Just. De tweede wijn in de serie is een Pomerol: Clos René 2006. Proeven blijft moeilijk, ik heb deze wijn een paar dagen geleden nog in het glas gehad maar geen schijn van kans dat ik hem herken… Ook de Pomerol heeft iets evolutie in de kleur. De neus is kleiner dan de Pauillac, de aanzet is fraai rond met veel lakritz en een mooie afdronk in een herfstige stijl. De zuren zijn nog zeer duidelijk aanwezig.  Komt misschien door het flinke aandeel Cab Franc en Malbec.
In de laatste serie staan Château Poujeaux 2008 en 2006. De gelijkenis (fraternité…) tussen de wijnen valt op: donkerrood met een bleke rand, beetje jodium, laurier, kers in de neus. Elegante, iets zure aanzet, rood fruit, tanninerijk. Maar de 2008 (hartendiefje van Just) wordt beter gewaardeerd: meer body en meer zuur dan 2006. Het valt overigens wel op dat de 2006 bdx-wijnen allemaal vrij snel rijpen…
 
De uitdrinker krijgt extra credits van de proevers: een bijzonder fijne Pacherenc du Vic-Bilh “Pacherenc de la Saint Martin Vin Moelleux” 2011. Goudgeel glanzend met een groen zweem, jonge neus,vendage tardive achtig type, grapefruit in de smaak, niet overdadig zoet. Heel fijn. De gebruikte druiven zijn typisch voor Sud-Ouest: Arrufiac, Courbu, Manseng, Semillon. Je drinkt het niet elke dag ;-)

Het was een fijne avond met interessante overeenkomsten binnen de series, elegante wijnen en een interessante interpretatie van het adagium van de Franse Revolutie.
 
Verslag en proefnotities Noël Geisen
 

Geen opmerkingen: